Ticari faaliyet yürüten birçok işletmenin lojistik ile yakından bağlantılı olduğu bilinmektedir. Çünkü işletmeler sattıkları ürün ve hizmetleri müşterilerine iletmek için lojistik sektörü ile iş birliği yapmaktadır. Aslına bakıldığında uzaktan lojistik çok derin bir sektörmüş gibi gözükse de belirli lojistik terimlerini bildiğiniz zaman bu sektörü daha yakından tanıyabilmeniz mümkündür.

 

Lojistik terimlerini bilmek markaların operasyonel süreçlerini hızlandırırken bu sayede müşteri memnuniyetini artırmalarında da yardımcı olmaktadır. Her sektörde olduğu gibi e-ticarette de markalar tarafından oldukça fazla kullanılan lojistik terimleri bulunmaktadır. Bu terimleri yakından tanımak ve bilmek de e-ticaret firmalarına belirli avantajlar sağlamaktadır.

 

E-ticarette Bilmeniz Gereken Lojistik Terimleri adlı bu yazımızda sizlerle belirli lojistik terimlerini paylaşacağız. Siz de bu yazımızı inceleyerek en çok kullanılan lojistik terimlerini öğrenebilir ve böylece e-ticarette lojistiği daha kolay bir şekilde kavrayabilirsiniz.

 

İlgili İçerik; E-ticaret Lojistik Süreçleri ve Dikkat Edilmesi Gerekenler


E-ticarette Bilmeniz Gereken Lojistik Terimleri

 

Acil Durum Planı

 

Popüler lojistik terimleri dendiğinde herkesin aklına ilk gelen terimlerden birisi acil durum planı terimidir. Çünkü her markanın belirli dönemlerde acil durum planlarına ihtiyacı olduğu bilinmektedir.

 

E-ticaret lojistik terimleri arasında yer alan acil durum planı, markların gelecekte karşılaşabilecekleri beklenmeyen olaylara karşı alacağı önlemlerin belirlendiği planlara verilen isimdir.


E-ticarette Bilmeniz Gereken Lojistik Terimleri

 

ADR

 

İlk başta bakıldığında bir ismin kısaltması olarak görülen bir lojistik terimi olsa da aslına bakıldığında ADR herhangi bir ismin kısaltması değildir.

 

E-ticaret lojistik terimleri arasında yer alan ADR terimi, aslında bir standardı içermektedir. Patlayıcı, Yanıcı ve Parlayıcı maddelerin karayoluyla taşınma kurallarını içermektedir. Bunun yanı sıra ADR, bu tür maddelerin taşınması için sürücü ve araçta yer alması gereken belgelerin de arandığı bir standarttır. Genellikle 13 farklı standardın belirlendiği bilinmektedir.


ADR

 

Aktarma

 

Aktarma da her e-ticaret firması tarafından bilinmesi gereken bir lojistik terimidir. Bir araç vasıtası ile gelen yüklerin boşaltılarak herhangi bir özel işlemden geçmeden farklı bir araca yüklenmesine verilen isimdir.

 

Aktarma Merkezi

 

Aktarma merkezi terimi, firmalar tarafından gönderilen yük ve kargoların indirildiği ve barış noktasına sevk edilmek üzere diğer ürünlerin yüklendiği merkezlere verilen isimdir. Aktarma merkezlerinde yük ve kargolar kısa zaman aralığında saklanmakta ve onların araçlar arasındaki transferi yapılmaktadır.


Aktarma Merkezi

 

Alıcı

 

E-ticarette lojistik terimleri dendiğinde herkesin aklına gelen bir diğer terim de alıcı terimidir. Genellikle kargo süreçlerinde karşımıza çıkan bu terim ürünü teslim alan tarafı anlatmaktadır.

 

ATR

 

ATR ya da bilinen bir diğer atı ile ATR Movement Certificate terimi Avrupa Birliği ve Türkiye arasında imzalanmış Gümrük Anlaşmasına göre, serbest dolaşımda olan ürün ve hizmetlerin ihracında düzenlenen belgeye verilen isimdir. ATR belgesi gümrük muafiyetinden yararlanmak için düzenlenmektedir.


ATR

 

Bekleme Süresi

 

Yük ve kargo gönderimi döneminde gönderilecek yükün hareket etmediği dönemi göstermektedir.

 

Beyan Tutarı

 

E-ticaret lojistik terimlerinde kargo ve yük taşımacılığı yapılırken karşımıza çıkan bir terim olan beyan tutarı gönderici tarafından beyan edilen mal değerini anlatmaktadır.


Beyan Tutarı

 

Dağıtılmış Stok

 

Genellikle e-ticaret firmalarının lojistik süreçleri daha hızlı bir şekilde yürütebilmek için uyguladıkları bir strateji olan dağıtılmış stok stratejisi aynı ürünlerin farklı yerde stoklandığı bir yöntemdir.

 

İlgili İçerik; E-ihracat Lojistik Süreçlerinde Dikkat Etmeniz Gerekenler

 

Dağıtım

 

En popüler lojistik terimleri arasında yer alan dağıtım, ürün ve hizmetlerin sevk ve teslim edilmesine yönelik yapılan işlemlerin tümüne verilen isimdir.

 

Dağıtım Merkezi

 

Gönderilen yük ve kargoların dağıtıma çıkmasına kadarki geçen sürede bekletildiği merkezlere verilen isimdir. Depolama, ambalajlama ve sevkiyat işlemleri genellikle dağıtım merkezlerinde yapılmaktadır.


Dağıtım Merkezi

 

Desi

 

Kargo gönderim ücretlerinin hesaplanabilmesi için kullanılan değerdir. En, boy ve yükseklik değerlerinin çarpılması ve çıkan sonucun 3000’e bölünmesi ile elde edilmektedir.


Desi

 

Emtia

 

E-ticarette bilinmesi gereken lojistik terimlerinden birisi olan Emtia, söz konusu ticarete konu olan ürün ve mallara verilen genel isimdir.

 

Fiziksel Dağıtım

 

Markalar tarafından üretimi yapılan malların tüketicilere taşınmasına verilen isimdir. Depolama, kontrol, ambalaj, bilgi ve sipariş süreçlerinin tümüne verilen genel isimdir.


Fiziksel Dağıtım

 

Gümrük Beyannamesi

 

E-ihracat yapan markaları ilgilendiren bir terim olsa da e-ticaretteki lojistik terimleri arasında da gösterilebilecek gümrük beyannamesi, yurtdışına çıkacak ya da yurda girecek ürünlerin özelliklerinin ve niteliklerinin belirlendiği belgeye verilen isimdir.

 

İlgili İçerik; Lojistik Nedir? E-ticaret Operasyonlarında Lojistik Süreçleri ve Yönetimi

 

Güzergâh

 

Transfer halinde olacak araç, insan, ürün ve bilginin önceden belirlenen hareket rotasına verilen isimdir. Genellikle başlangıç ve bitiş noktasına yönelik izlenecek yol belirlenmektedir.


Güzergah

 

Hasar

 

Hareket halinde olan ya da olmayan ürün ve malların depolama, ambalajlama, elleçlenme ve teslimat süreçleri esnasında aldığı zarara verilen isimdir. Kırıklık, çatlama, ıslanma vb. gibi ürünü deforme edecek olan zararların tümüne verilen isimdir.

 

İade

 

Belirli bir ürün satın alan alıcının ilgini ürünü hasar, onarım, kişisel istek ya da kullanım süresinin dolması gibi nedenler ile ilgili satıcıya geri göndermesine verilen isimdir.


İade

 

İstif

 

Ölçüleri belirlenen ürünlerin yığınlanmasına verilen isimdir.

 

Kalite Kontrol

 

En yaygın lojistik terimleri arasında yer alan kalite kontrol, üretilen bir ürünün öngörülmüş olan hizmet koşullarını karşılayıp karşılamadığının belirlenmesine verilen isimdir.


Kalite Kontrol

 

Koli

 

Ürün ve malların iyi bir şekilde taşınması için üretilen ve içerisine eşyaların yerleştirilebildiği büyük paketlere verilen isimdir.

 

Mal Kabul

 

Herhangi bir depoya gönderilen ürün ve malzemelerin kabul işlemlerinin yapıldığı alana verilen isimdir.

 

Müşteri

 

Herhangi bir ürün veya hizmeti satın alan kişi ya da kurumlara verilen addır.


Müşteri

 

Müşteri İlişkileri Yönetimi

 

E-ticaret lojistik terimleri arasında yer alan müşteri ilişkileri yönetimi, müşterilerin analizi yapılarak satış ve pazarlama stratejilerinde daha etkin hizmetler sunulmasına verilen isimdir.

   

Markaların taşıma hizmetine karşılık olarak ödediği ücreti belirten bir lojistik terimidir.

 

Ortalama Stok

 

Herhangi bir markanın envanterinde yer alan ürün grubu ya da ürünün tüm ürünler içeresinde yer alan stok düzeyine verilen isimdir.


Ortalama Stok

 

Paket

 

E-ticaret lojistik terimleri arasında yer alan paket terimi teslimatı yapılacak ürün ve malları dış etkenlerden koruyan kaptır. Genellikle paketler metal, naylon, karton vb. ürünler ile yapılmaktadır.

 

Proforma

 

E-ticaret muhasebe terimleri arasında da yer alan proforma ürün satan kişi ve işletme ile alıcı arasında yapılan bir anlaşma satış işlemine yönelik her detayın belirlendiğini gösteren faturadır.

 

Sabit Fiyat

 

Ürün ve mallar üzerinde yapılan bir fiyatlandırma stratejisidir. Genellikle sabit fiyat stratejisi uygulanan ürün ve hizmetlerde herhangi bir fiyat değişikliği yapılmamaktadır.


Sabit fiyat

 

Sipariş Yönetimi

 

Sipariş alım sürecinden sipariş teslimatına kadar olan her süreci kapsaya süreçtir. Genellikle fiyatlandırma ve teslimat arasını gösterir.

 

Stok

 

Satışı yapılan ürün ve hizmetlerin depolanmasına verilen isimdir. Genellikle stok sayısı ürüne ve gelecekte oluşabilecek ihtiyaçlara göre belirlenir.

 

Tedarikçi

 

Herhangi bir ürün, hizmet ya da malı sağlayan kişi ve firmalara verilen genel isimdir.


Tedarikçi

 

Teslimat Zamanı

 

Satışı yapılan bir ürün ve hizmetin müşteriye teslim edildiği tarih ve saattir.

   

Yük

 

Taşıması yapılan ürün ve mallara verilen isimdir.


Yük

 

Zararlı Madde

 

Taşınması ve depolanması sağlık veya güvenlik tehditleri oluşturabilecek maddelere verilen genel isimdir.

 

Ticimax ile Lojistik Yönetimini Yapın

 

E-ticaret ile internetten ürün ve hizmet satışı yapmak için siz de sanal mağazanızı Ticimax ile kurun. Ticimax e-ticaret alt yapısında yer alan modül ve özellikler ile e-ticarette lojistik yönetimini kolayca yapın.

 

 

Ticimax ile çalışmak istiyorsanız demo talep formunu doldurabilir ve 15 günlük deneme süresinin ardından e-ticarette doğru adımlar atabilirsiniz. Ticimax ile ilgili daha fazla haber almak için Ticimax’ı Youtube, Instagram, Facebook ve Twitter üzerinden takip edebilirsiniz. Ayrıca e-ticaret ile ilgili kapsamlı bilgi almak için 0850 811 08 20 numaralı telefonu arayabilirsiniz.

 

E-Ticaret için en doğru altyapı
Hemen Şimdi

E-ticaret Sitenizi Kolayca Açın

21.000+ İşletmenin tercih ettiği e-ticaret altyapısıyla internetten satış yapmaya başlayın!

15 Gün Ücretsiz Deneyin!
<