Biz Sizi Arayalım

Merak ettiğiniz tüm sorularınız için iletişim bilgilerinizi girin,
uzman ekibimiz en kısa zamanda size yardımcı olsun!

Dilerseniz;

7/24 Müşteri Destek Hattı

0850 811 08 20

telefonumuzdan
bize ulaşabilirsiniz.

Şirketimize sağladığınız kişisel verilerin, Aydınlatma Metnimizde yer alan değerler ile sınırlı ve ölçülü olmak kaydı ile ve 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu tacir ilişkisi kapsamında rızanıza dayanarak işlenebileceğini ve “Hemen Demoyu İnceleyin” butonuna basarak kişisel verilerinizin Aydınlatma Metninde belirtilen kapsamlarda işlenmesine izin vermiş olacağınızı hatırlatmak isteriz.

Instagram'dan Satış Yapmak: Instagram'dan Satış Nasıl Yapılır?

Güncelleme Tarihi: 18.03.2024

İçindekiler;

E-ticaret ile internetten ürün satan veya satmak isteyen firmaların ürünlerini sergileyeceği birçok platform bulunmaktadır. İnternetten ürün satmak dendiğinde ilk olarak herkesin aklına gelen platformlar e-ticaret siteleri olsa da değişen alışveriş alışkanlıkları, sosyal medya kullanımının artması ve yeni satış kanallarının ortaya çıkmasıyla beraber e-ticaret yapılan platformların sayısında artış yaşanmıştır. Sosyal medya platformları arasında bulunan Instagram da hayatımıza giren satış kanallarından biridir.

Kurumsal temsil mecburiyetinden başlayan hikâye sosyal medya platformlarına eklenen yeni özellikler sayesinde yepyeni satış tekniklerinin ortaya çıkmasına neden oldu. Herkesin son dönemlerde üzerine düştüğü ve yeni bir satış kanalı olarak kullanmaya başladığı Instagram, ilk dönemlerde kurumsal temsili sağlayan bir platformken zamanla müşteri memnuniyetini sağlamak, marka bilinirliğini arttırmak, hedef kitleye ulaşmak ve bir satış yapma aracı olarak markalara fayda sağlamaya başladı.

Gelin, Instagram'ın ticari hayatımızı nasıl etkilediğine birlikte bakalım. Instagram'da Etkili Satış Yapma Rehberi, Teknikleri adlı bu yazımızda, Instagram'ın satış alanında bizlere ne gibi imkanlar sunduğu ve Türkiye’de Instagram satışının nasıl yapıldığı konusunda bilgiler vereceğiz.


Instagram'dan En Çok Satılan Ürünler
 

Instagram Nedir?

 

Instagram, 6 Ekim 2010 tarihinde hayata geçirilen insanların fotoğraf ve video paylaşımı yaptığı bir sosyal medya uygulamasıdır.

Her geçen gün yeni özelliğin eklendiği Instagram, canlı yayın, IGTV, InstaShop gibi özellikle sayesinde daha aktif ve farklı alanlarda kullanılmaya başlayan bir sosyal medya platformu haline gelmiştir. Son dönemlerde eklenen Insta Shop özelliği sayesinde ise firmalar instagramdan satış yapmaya başlamıştır.


Instagram Nedir
 

Instagram'da Satış Yapmak İçin Bilmeniz Gerekenler

 

Instagram’da satış yapmak isteyen firmaların satış yapmaya başlamadan önce Instagram’da satış yapmak için bilmesi gereken önemli noktalar bulunmaktadır. Instagram'da Etkili Satış Yapma Rehberi, Teknikleri adlı yazımızın bu bölümünde gelin hep beraber Instagram'da Satış Yapmak İçin Bilmeniz Gerekenler nelermiş bir göz atalım.

 

Instagram'ın Başarılı Mağazalarını Gözlemleyin

 

E-ticaret sektörünün nabzının attığı en önemli sosyal medya platformlardan bir tanesi olan instagramdan satış yapmak için yapmanız gereken ilk önemli şey burada yüksek satış performansına sahip mağazaları incelemektir. Ne satıyorlar, nasıl satıyorlar ve neyi çok iyi yapıyorlar iyi bir şekilde gözlemleyin. Bu tarz Instagram satış butiklerinin satış stratejilerinin üzerine siz de özgün fikirler koyabilirseniz başarılı olma ihtimaliniz aynı derecede artış gösterecektir.
 

Instagram'da Başarıya Varan Mağazaları Görüntüleyin
 

Ne Satmak İstediğinize Karar Verin

 

Instagram’dan satış yapmak isteyen firmaların bilmesi gerekenler alanında bulunan başka bir unsur ise ne satmak istedikleridir. Instagram’dan satış yapan birçok firma bulunduğu için markanız adına bu platform üzerinden ne satacağınız oldukça önemlidir. Ne satacağınıza karar vermek için;

 

  • İnternetten en çok satılan ürünler hakkında araştırma yapın.
  • E-ticarette trend olan ürünlere göz atın.
  • Rakip firmaların ilgili ürünleri satarken nasıl farklılaştığına göz atın.
  • Arama motorlarında en çok aranan ürünleri belirleyin.

 

Bu adımları tamamlayarak ve iyi bir Pazar araştırması yaparak sizler de internetten ve instagramdan satılacak ürünleri bulabilirsiniz. Bu sayede internetten en çok satan ürünlere karar verebilir ve bu ürünleri instagramdan satarak gelir elde edebilirsiniz.

 

Rakip Analizi Yapın

 

Instagram’dan satış yapmak isteyen firmalar satacakları ürünlere karar verdikten sonra satmak istedikleri ürünleri satan firmalar hakkında bilgi almalıdır. Yani kısacası instagramdan satış yapmaya başlamadan önce rakip analizi yapmanız oldukça önemlidir. Rakip analizi yaparken;

 

  • İnternetten en çok satılan ürünler hakkında araştırma yapın.
  • E-ticarette trend olan ürünlere göz atın.
  • Rakip firmaların ilgili ürünleri satarken nasıl farklılaştığına göz atın.
  • Arama motorlarında en çok aranan ürünleri belirleyin.

 

Gibi unsurları göz önünde bulundurmalı ve siz de bir paylaşım stratejisi geliştirmelisiniz. Rakip analizi sayesinde firmanızın rakiplerini daha yakından tanıyabilir ve yaptığınız analizler sonrasında rakiplerinizin önüne geçecek aksiyonlar alabilirsiniz.

 

Hedef Kitlenizi Tanıyın

 

Instagramdan satış yapacak firmaların önem vermesi gereken başka bir unsur da hedef kitlenizdir. Instagram’da ürün satarken ürünlerinizin hitap ettiği bir kitle bulunmaktadır ve bu kitleyi ne kadar iyi tanırsanız onların dikkatini çekecek paylaşım türleri hazırlayabilir ve satışlarınızı arttırabilirsiniz. Hedef kitlenizi tanımanız yapacağınız reklam çalışmalarında da başarılı sonuçlar elde etmenizi sağlayacaktır.


Instagram'da Hedef Kitlenizi Tanıyın
 

İşletme Hesabı Açın

 

Instagram’da satış yapmak isteyen firmaların ilk olarak yaptığı şeylerden biri de instagram işletme hesabı açmaktır.

Küçük, orta ve büyük ölçekli firmalar tarafından en çok kullanılan hesap türü olan işletme hesabı, instagram hesabınızın kişisel hesaplardan ayrılmasını sağlayan bir hesap türüdür. İşletme hesabının markalara sağladığı birçok önemli avantaj bulunmaktadır.

 

  • Müşterilerinizin markanıza olan güvenirliğini arttıracaktır. Bununla beraber işletme hesapları markaların istatiksel verilere ulaşmasını ve raporlama yapma sürelerini de kısaltmaktadır.
  • Etkileşim, Gösterim, Takipçi, Kaydetme, Mesaj gibi markanız için önemli olan raporlara ulaşmanızı kolaylaştıracaktır.
  • Markanızı takip eden kişilerin demografik bilgilerine ulaşmanız kolaylaşacaktır.
  • Takipçilerinizin instagramda geçirdiği süre ve aktif kalma saatleri hakkında bilgilere ulaşmanızı kolaylaştıracaktır.
  • Paylaştığınız gönderiler üzerine ürünlerinizi etiketlemenize ve Instagram’dan satış yaparken e-ticaret sitenize müşterilerinizi yönlendirmenizi sağlayacaktır.

 

Instagram’dan satış yapmak için oldukça avantajlı olan işletme hesaplarını firmanız için kullanmalı ve işletme hesabınız sayesinde gelecekte ürün satışı esnasında karar verme sürecinizi hızlandırmalısınız.

 

Kurumsal Kimliğinizi Yansıtmaya Çalışın

 

Instagram'da başarılı bir e-ticaret performansı göstermek istiyorsanız ilk olarak takipçilerinize güven aşılamalısınız. Potansiyel müşterileriniz ile aranızda bir güven ilişkisi oluşabilmesi için ise mutlaka kurumsal kimliğinizi yansıtmaya çalışmalısınız.

Marka kimliğinizi yansıtacak kurumsal bir logo, düzenli yapılan sosyal medya paylaşımı ve sosyal medya paylaşımlarınız esnasında kullanacağınız görsel, hashtag ve post metinleri, Instagram işletme hesabı ve bir e-ticaret sitesi sahibi olmanız firmanızın Instagram’da kurumsal bir imaj sergilemesinde faydalı olacaktır.

 

Güvenilir Ödeme Yöntemi Kullanın

 

İnternetten alışveriş yapan kişilerin en önem verdikleri şeylerden birinin Ödeme Yöntemleri olduğunu unutmayın. Günümüzde en çok kullanılan ödeme yöntemleri kapıda ödeme, havale / eft, banka kartı ve kredi kartı ile ödemelerdir.

Instagram’dan satış yapan firmalar genellikle en çok havale/eft yöntemini kullanmaktadır. Fakat bu ödeme yöntemi çoğu instagram kullanıcısına güven vermemektedir. Bu nedenle instagramdan ürün satmak isteyen firmaların ödeme yöntemlerini çeşitlendirmesi oldukça önemlidir.

Takipçilerinizi güvenilir ödeme yöntemlerine yönlendirirseniz paylaşımlarınızdan elde etmiş olduğunuz dönüşümler gözle görülür bir şekilde artış gösterecektir. Bunu yapmak için bir e-ticaret sitesi açabilir veya iyzico gibi sanal pos sağlayıcılarının linkle ödeme yöntemlerini kullanabilirsiniz. Bu hem kredi ve banka kartıyla alışveriş yapmak isteyen kişilere ulaşmanızı kolaylaştıracak hem de satışlarınızı arttırmanıza yardımcı olacaktır.


Instagram'da Güvenilir Ödeme Sistemi Kurun
 

Markanızın Logosu Instagram Profil Fotoğrafı Olsun

 

Instagram’dan satış yapan firmaların profil fotoğraflarında genellikle marka logolarını kullandığını görmüşsünüzdür. Instagram profil fotoğraflarında marka logolarının kullanılması bir markanın kurumsal kimliğini güçlendirmektedir.

Sizler de instagramda satış yapmak için oluşturduğunuz hesabınızı düzenlerken profil fotoğrafınızda marka logonuzu kullanmaya özen göstermelisiniz. Bu hem kurumsal kimliğinizi yansıtmanızı kolaylaştıracak hem de hedef kitlenizde bulunan kişilere güvenilir bir marka olduğunuza dair ipuçları verecektir.

 

Instagram Profilinizi İşletme Bilgilerinize Göre Optimize Edin

 

Instagram’dan ürün satın alacak kişilerin ilk olarak göz önünde bulundurduğu unsurlardan biri de marka güvenilirliğidir. Genellikle güvenilir markalar instagram profillerini işletme bilgilerine göre optimize etmektedir. Sizler de instagram profilinizi işletme bilgilerinize göre optimize ederek hedef kitlenizde güvenilir bir marka imajı yaratabilirsiniz. Instagram profilinizde optimizasyon çalışmaları yapmak için;

 

  • İşletme hesabı kullanmaya özen gösterin.
  • Firmanıza ait bir e-ticaret sitesi bulunuyorsa bunu profilinize ekleyin.
  • Firmanızın açık adresi, kargo gönderim şartları gibi unsurları profilinizin biyografi kısmında paylaşmaya özen gösterin.
  • Takipçilerinizin sizinle iletişime geçmeleri için butonlarını düzenleyin. İletişim butonlarını düzenlerken mail adresi, telefon adresi gibi seçenekleri kullanabilirsiniz.


Instagram Profiliniz ile İşletme Bilgilerinizi Optimize Edin
 

Instagram Sayfanızın ve Ürünlerinizin Reklamını Yapın

 

Instagram’dan satış yapan firmaların genellikle sayfa tanıtımı ve ürün tanıtımı gibi çalışmalar yaptığını görmüşsünüzdür.

Instagram satıcılarının yaptığı bu tanıtımlar Instagram reklamları ile yapılmaktadır ve bu çalışmalarda asıl amaç hedef kitleye ulaşmak ve ürün satışı gerçekleştirmektir.

Sizler de instagram reklamları sayesinde sayfa ve ürün tanıtımı yapabilir ve hedef kitlenize ulaşarak ürün satışlarınızı arttırabilirsiniz. Instagram sayfanızın ve ürünlerinizin reklamını yaparken dikkat etmeniz önemli noktalar şunlardır;

 

  • Hedef Kitlenizi yakından tanıyın.
  • Reklam kampanyalarında kullanacağınız reklam başlığı, reklam metni ve görsellere özen gösterin.
  • Call to Action yani harekete geçirmeye yönelik reklam çalışmaları yapın.
  • Bütçenizi belirlerken hedef kitlenizi göz önünde bulundurun.

 

Yukarıda belirttiğimiz unsurları göz önünde bulundurarak vereceğiniz instagram reklamları sayesinde sizler de hedef kitlenize daha kolay bir şekilde ulaşabilir ve ürün satışlarınızı arttırabilirsiniz.


Instagram Sayfanızın ve Ürünlerinizin Reklamını Yapın
 

Influencer Marketing Çalışmaları Yapın

 

İnstagram’da satış yapan firmaların başvurduğu diğer marketing modellerinden biri ise influencer marketing çalışmalarıdır. Genellikle influencer marketing çalışmaları yapan firmalar;

 

  • Takipçi sayısı yüksek olan
  • Hedef kitlesinin bir kısmını bulunduran
  • Etkileşim oranı yüksek olan

 

Influencerlar ile çalışmaya özen göstermektedir. Sizler de instagramdan sattığınız ürünlere yönelik influencer marketing çalışmaları yapabilir ve çalıştığınız influencerın takipçilerine ulaşarak ürün satışlarınızı arttırabilirsiniz.

 

Instagram Shop’ta Entegreli Bir Şekilde Çalışın

 

Dünya’da uzun süredir kullanılan fakat Türkiye’de son dönemlerde kullanılmaya başlanan Instagram özelliklerinden biri InstaShop’tur. InstaShop, instagramdan ürün satan firmaların instagram mağazaları ve e-ticaret sitelerinin entegreli bir şekilde çalışmasını sağlayan bir instagram özelliğidir.

Genellikle bu özellik ile firmalar paylaşımlarında ürünlerini etiketleyebilmekte ve doğrudan e-ticaret sitelerine yönlendirme yaparak satış gerçekleştirmektedir. Güvenli ödeme yöntemleri sunmak ve marka kimliğini güçlendirmek için oldukça önemli bir özellik olan InstaShop’u kullanmanız oldukça önemlidir.

Ticimax e-ticaret paketlerinde de bulunan InstaShop özelliği sayesinde sizler de Instagram hesabınızı ve e-ticaret sitenizi tek bir panel üzerinden yönetebilirsiniz. Ticimax e-ticaret paketleri içerisinde bulunan bu özellik sayesinde sizler de fazla iş yükünden kurtulabilir ve hızlı bir şekilde satışlarınızı arttırabilirsiniz.


Instagram Shop ile Entegreli Bir Şekilde Çalışın
 

Etkileyici Görseller Paylaşın

 

Instagram görselliğe dayalı bir sosyal medya platformu olduğu için instagramdan satış yapmak isteyenlerin paylaşım görselleri ve videolarına oldukça önem vermesi gerekmektedir. Instagram’da firmanızın paylaşacağı içerikleri profesyonel olarak hazırlamaya özen göstererek sizler de müşterilerinizde kurumsal bir marka imajı yaratabilir ve müşterilerinizin güvenini kazanabilirsiniz.

Instagram paylaşımlarınızı yaparken video paylaşımı yapabilir veya instagram özellikleri arasında yer alan çoklu paylaşım özelliğini kullanarak ürünlerinizi her açıdan gösterecek görseller ile ürünlerinizi tanıtabilirsiniz.

Instagramda dönüşümlerinizi arttırmak için görsellerinizi kendiniz tasarlayabileceğiniz gibi profesyonel kişilerden yardım alarak da paylaşım görsellerinizi oluşturabilirsiniz.

 

Doğru #Hashtag Kullanımına Özen Gösterin

 

Instagram satış nasıl yapılır diye düşünüyorsanız instagram satış fikirleri açısından ilk başta gelen performansınızı mümkün olduğunca yukarılara çıkarabilmek için doğru #hashtag ( etiket) kullanımına dikkat etmelisiniz. Satmak istediğiniz ürünle doğrudan alakalı #hashtag kullanmak hedeflemiş olduğunuz potansiyel müşterilerinize ulaşabilmenizi kolaylaştıracaktır. Instagram'da en fazla 30 hashtag kullanabileceğinizi de unutmayın!


Instagram'da Doğru Hashtag Kullanımına Özen Gösterin
 

Instagram, Sadık Müşteri Kitlesi İçin Önemli Bir Araç

 

Ticaretin ve e-ticaretin en önemli konularından biri kendinizi müşterilere hatırlatabilmek ve sadık müşteri kitlesi oluşturabilmektir.

Atılan postlar, hikayeler ve paylaşılan videolar aracılığıyla işletmelerin kendini müşterilerine ve potansiyel müşterilerine hatırlatabilme şansı oldukça yüksektir. Bu yönü itibariyle satış yapılsın ya da yapılmasın Instagram özellikle e-ticaret yapan işletmeler için oldukça önemlidir. Fakat sadık müşteri kitlesi yaratmak için firmaların göz önünde bulundurması gereken ilk şey düzenli ve doğru bir şekilde paylaşımlarını planlamaktır.

Kısacası Instagram’dan satış yapacak olan firmalar bir sosyal medya planı hazırlamalı ve bu plana uygun bir şekilde düzenli aralıkla paylaşım yapmaya özen göstermelidir. Siz de firmanız için bir sosyal medya planı çerçevesinde paylaşımlarınızı, post metinlerinizi, kullanacağınız hashtagleri belirleyerek paylaşımlarınızı zamanlayabilir ve sadık müşteri kitlenizi daha kolay bir şekilde oluşturabilirsiniz.

 

Instagram'da Satış Yapmanın Bağlı Olduğu Yasal Mevzuatlar

 

Instagram’dan satış yapan firmaların bağlı olduğu yasal mevzuatlar bulunmaktadır. Bu yasal mevzuatlar şirket kurulumu, vergi düzenlemesi, fatura kesimi çerçevesinde ele alınmaktadır.

 

  • Şirket Kurulumu; İnternetten ürün satan firmalar satış yapılan platform fark etmeksizin sattıkları ürünler için fatura kesmek zorundadır. Bu nedenle firmaların vergi mükellefi olması için bir şirket çerçevesi içerisinde internetten satış yapması gerekmektedir. Günümüzde instagramdan satış yapacak kişilerin en çok kurduğu şirket türü şahıs şirketleridir. Sizler de faaliyet alanınıza göre bir şirket kurabilir ve satışlarınızı yasal bir şekilde yapabilirsiniz.
  • Faturalandırma; Sattığınız her ürün için fatura kesmeniz oldukça önemlidir. Satılan ürünlerde fatura kesilmediği takdirde ürün satın alan kişilerin vergi dairesine şikayet hakkına sahip olduğu unutulmamalıdır. Bir müşteriniz faturalandırma yüzünden sizleri şikayet ettiği takdirde vergi memurları tarafından yasal işlem başlatılacak ve firmanıza cezai işlem uygulanacaktır.
  • Vergi Ödemeleri; Instagram’dan ürün satışı yapan firmaların kestikleri ürün faturları üzerinden aylık ödeyecekleri KDV bulunmaktadır. Bu KDV değeri ürün alış ve satış fiyatınızdaki KDV’nin devlete ödenmesine yönelik bir vergi türüdür. Bununla beraber firmanız adına kestiğiniz faturalar üzerinden gelir vergisi de ödemeniz gerekmektedir.
  • Vergi Muafiyeti; internetten veya instagramdan satış yapacak kişilerin bilmesi gereken önemli bir yasal mevzuat ise vergi muafiyetidir. 1 Ocak 2021 tarihinden itibaren vergi levhalarında e-ticaret yaptığı görünen firmalar gelir vergisi muafiyeti ile %2 ve %4 oranında vergi ödemeye başlamıştır. Sizler de şirket kurulumu esnasında e-ticaret nace kodunu vergi levhanıza işletebilir ve vergi muafiyetinden yararlanabilirsiniz.
  • Influencer Vergi Düzenlemesi; 16 şubat tarihinde resmi gazetede yayımlanan düzenlee ile influencer marketing çalışmalarında 10/3 oranında KDV Tevkifatı ödenmeye başladı. 1 Mart tarihinde yürürlüğe giren bu düzenleme influencer marketing çalışmaları yapacak olan firmaları yakından ilgilendirmekte. Sizler de bu konu hakkında inluencer marketing çalışmaları yapacağınız ajansınız ile görüşmeli ve bilgi almaya özen göstermelisiniz.

 

Instagram vergilendirme süreçlerinde dikkat etmeniz gereken önemli noktaları sizlerle paylaştık. Siz de artık instagramdan satış yapmak için hangi mevzuatlara önem vermeniz gerektiği hakkında bilgi sahibisiniz. Bu nedenle yasalara uygun bir şekilde satış yapmak ve daha sonra problem yaşamamak için e-ticaret yaparken bunlara dikkat etmelisiniz.


Instagram'da Satışın Bağlı Olduğu Yasal Mevzuatlar
 

Instagram’ın Cazip Yanları, İşiniz İçin Neden Instagram Kullanmalısınız?

 

Instagram, işletmeler için önemi oldukça büyük olan bir platformdur. Genel olarak görselliğin öne çıktığı platformlardan biri olan Instagram’ın cazip yanları oldukça geniştir. Bu nedenle işletmeler için instagram kullanımı oldukça önemldir. Peki işiniz için neden instagram kullanmalısınız, gelin şimdi hep beraber buna bir göz atalım.

 

  • Instagram, günümüzde en çok kullanılan sosyal medya platformlarından biridir. Her gün milyonlarca kişi bu platformda zaman geçirmekte ve diğer kullanıcılar ile etkileşime girmektedir.
  • Belirli konular hakkında bilgi almak, eğlenceli zaman geçirmek, başka insanların yaşam biçimleri hakkında bilgi almak isteyen kişilerin birçoğu araştırmalarını instagram üzerinden gerçekleştirmektedir. Görselliğin önemli olduğu bu platform hedef kitlenizi etkilemek için oldukça kullanışlıdır.
  • Instagram’da yer alan işletmeler, hedef kitlelerine daha kolay bir şekilde ulaşabilmektedir.
  • Instagram tanıtımları genellikle diğer reklam platformlarına göre daha uygun fiyatlıdır. Bu nedenle firmalar düşük maliyeletler ile hedef kitlelerine daha kolay bir şekilde ulaşabilmektedir.
  • Instagram’da yer alan canlı yayın özelliği, hikaye paylaşımı ve IGTV sayesinde markalar daha fazla kişiye ulaşabilmektedir.
  • Instagram işletme hesaplarında bulunan özellikler sayesinde firmalar etkileşim, beğeni, takipçi ve reklam raporlarına daha kolay bir şekilde ulaşabilmektedir. Bu da firmanızın post paylaşımı, reklam ve tanıtım çalışmaları için doğru kararlar vermenize olanak sağlamaktadır.
  • Instagram shop özelliği sayesinde e-ticaret firmaları instagram hesapları ve e-ticaret sitelerini entegre ederek daha kolay bir şekilde satış arttırabilmektedir.

 

Instagram’ın işletmeler için cazip yanları sayılamayacak kadar fazladır. Fakat biz sizinle firmanıza en çok fayda sağlayacak özellikleri sizlerle paylaştık. Yukarıda sizinle paylaştığımız özellikler bir işletmenin neden instagramda olması gerektiğini göstermektedir. Sizler de işletmenizi en çok kullanılan sosyal medya platformlarından biri olan instagramda temsil edecek bir sayfa oluşturmaya ve hedef kitlenize ulaşarak satışlarınızı arttırmaya özen göstermelisiniz.

 

Sosyal Medyadaki Ürün Vitrininiz

 

Mağaza vitrini mantığına en yakın olarak işletilebilecek sosyal medya aracı Instagram’dır. Instagram gerek akış sayfası gerek özellikleri gerekse InstaShop özelliği ile bir e-ticaret sitesi görünümü kazandırılabilecek bir platformdur. Zaten bir e-ticaret sitesinin ürünler sayfası ile satış yapmak isteyen bir Instagram sayfasını yan yana koyduğunuz zaman aradaki büyük benzerliği fark edersiniz.

Instagram üzerinden yapılan satışlar, bir internet sitesinden alışveriş yapılıyormuş hissi verecektir ve kişiler bunun sayesinde Instagram üzerinden kolay bir şekilde alışveriş yapabileceklerdir. Bu nedenle işletmenizi instagrama taşımanız ve satışlarınızı bu kanal aracılığıyla da yürütmeniz oldukça önemlidir.

Sizler de instagramı mağazanızın vitrini olarak kullanabilir ve etkileyici ürün fotoğrafları ve videoları paylaşarak hedef kitlenizi etkileyerek instagramdan yaptığınız satışlarınızı arttırabilirsiniz.


Sosyal Medya Ürün Vitrini
 

Instagram Üzerinden Satış Yapmak İçin Sıkça Sorulan Sorular

 

Instagram’da satış yapmak isteyen kişilerin bu konu hakkında bilgi almak istediği aşikardır. Genellikle Instagram’da satış yapmak isteyen kişiler instagram satışları hakkında bilgi almadan satış yapmaya başlamadığı için gelir kaybına uğramaktadır.

Bu nedenle sizler için Instagram’da satış yapmak isteyenlerin en çok sorduğu soruları bir araya topladık. Siz de bu bölümü inceleyerek aklınızdaki soru işaretlerine cevap bulabilir ve instagramdan satış nasıl yapılır sorunuzla ilgili diğer sorulara ulaşabilirsiniz.

 

E-ticaret Ürünlerimi Instagram Üzerinden Satabilir Miyim?

 

E-ticaret siteleri bulunan kişiler ürünlerini instagram üzerinden satabilmektedir. Instagram’dan satış yapmak isteyen e-ticaret firmaları genellikle iki şekilde e-ticaret ürünlerini instagramdan satabilmektedir.

 

  • Ürün, Kampanya tanıtımı
  • Instashop Özelliği

 

E-ticaret firmalarının ürünlerini instagramdan satarken en çok kullandığı yöntemlerdir.

Ürün, Kampanya tanıtımı ile satış gerçekleştiren firmalar genellikle instagram gönderi, hikâye ve canlı yayın özelliklerini kullanarak ürünlerini ve kampanyalarını tanıtmaktadır ve bu şekilde ürün satışı gerçekleştirmektedir.

İkinci olarak kullanılan InstaShop özelliği ise e-ticaret sitesi ve InstaShop entegrasyonu sayesinde gerçekleştirilmektedir. Instashop kullanımı e-ticaret sitenizde kullandığınız alt yapı firmasına göre farklılık gösterebilmektedir.

 

Instagram’da İşletme Hesabı Nasıl Açılır?

 

Instagram’da satış yapmak isteyen firmaların bir işletme hesabı açmasının daha doğru olduğunu sizlerle paylaşmıştık. Instagram’da var olan bir hesabı işletme hesabına çevirmek ve Instagram’da işletme hesabı açmak için;

 

  • Instagram profilinize gidin.
  • Instagram profilinizde bulunan 3 çizgiye tıklayın.
  • Ayarlar Bölümüne Giriş Yapın
  • Ayarlar bölümünde bulunan hesap bölümüne tıklayın.
  • Profesyonel hesaba geçiş yap bölümüne tıklayın. Bu bölümde Instagram sizlere işletme hesapları hakkında bilgi verecektir. Bu bölümü inceledikten sonra devam et butonuna tıklayın.
  • Instagram ve Facebook hesaplarınız birbiri ile bağlıysa bu bölümde size işletme profiliniz için kullanabileceğiniz sayfalar gösterilecektir. Fakat birbirine entegre etmediyseniz facebook ve Instagram entegrasyonu yapmanız gerekmektedir. Bunu aynı cihaz üzerinden Facebook’a giriş yaparak kolay bir şekilde gerçekleştirebilirsiniz.
  • Entegrasyon sonrasında Facebook sayfaları arasından Instagram işletme hesabınız için kullanacağınız sayfayı seçmelisiniz. Herhangi bir sayfa bulunmuyorsa yeni bir sayfa oluşturabilir ve instagram işletme hesabınızı bu sayfaya bağlayarak kullanmaya başlayabilirsiniz.


Instagram İşletme Profili Nasıl OluşturulurInstagram İşletme Profili Oluşturmak İçin Bilmeniz Gerekenler
İşletme Profili Oluşturma InstagramInstagram İşletme
İşletme Profili AçmakInstagram İşletme Açmak
 

 

Instagram’dan Satış Yapmanın Vergisi Var Mı?

 

Instagram’dan satış yapmak isteyenlerin en çok sorduğu sorulardan biri de Instagram’dan satış yapmanın vergisi var mı sorusudur?

Instagram’dan satış yapan firmaların sattıkları her ürün için fatura kesmesi ve vergi ödemesi gerekmektedir. Bu nedenle instagramdan ürün satarken her sattığınız ürünü faturalandırmanız oldukça önemlidir.

Firmanızdan ürün alan bir kişiye fatura kesilmediği takdirde müşterinin sizi vergi dairesine şikâyet etme hakkı olduğu ve böyle bir durumla karşı karşıya kalan vergi memurlarının yasal işlem başlatacağı unutulmamalıdır.

İlgili İçerik; Instagram ve Facebook Reklam Vergilendirmesi

 

Instagram’dan Satış Yapmak İçin Şirket Kurmam Gerekir Mi?

 

Instagram’dan satış yapmak için şirket kurmanız oldukça önemlidir. Çünkü internetten satılan her ürün için fatura kesilmesi gerekmektedir. Günümüzde fatura kesebilen kişiler ise bir şirket çatısı altında satış yapan kişilerdir. Bu nedenle instagramda satış yapmaya başlamadan önce bir şirket kurmaya özen göstermelisiniz.

Instagram’dan satış yapmak için şirket kurmak isteyenler genellikle şahıs şirketi, anonim şirket ve limited şirketi kurarak faaliyetlerine başlamaktadır. Sizler de bu şirket türlerinden birini kurabilir ve instagramdan satış yapmaya başlayabilirsiniz.

NOT: 1 Ocak 2021 tarihinden beri yürürlükte olan Vergi Muafiyetinden yararlanmak için vergi levhanıza e-ticaret Nace kodunu ekleterek gelir vergisi indiriminden yararlanabilir ve %2- %4 oranlarında gelir vergisi ödeyebilirsiniz.

İlgili İçerik; Şahıs Şirketi Nasıl Kurulur?

İlgili İçerik; Şirket Nasıl Kurulur?



Instagram'da Satış Yapmak İçin Şirket Kurmak Gerekli Mi

 

Instagram’da Takipçi Sayısını Nasıl Arttırabilirim?

 

Instagram’da takipçi arttırmak e-ticaret firmaları için oldukça önemlidir. Instagram’da yer alan markalar insta takipçilerini arttırmak için ;

 

  • Kaliteli içerik üretimi
  • Reklam ve tanıtım çalışmaları
  • Çekiliş
  • Influencer marketing

 

Gibi çalışmalar yapmaktadır. Bununla beraber günümüzde birçok firmanın instagram takipçi hilesi kullandığı da bilinmektedir. Fakat firmaların organik olarak takipçi elde etmesi hem marka imajını zedelememek hem de reklam çalışmalarında doğru hedef kitleye ulaşmaları için oldukça önemlidir. Instagram’da takipçi sayınızı arttırmak için sizler de kaliteli içerikler üretebilir, reklam çalışmaları ile hedef kitlenize ulaşarak takipçi sayınızı arttırabilirsiniz.

İlgili İçerik; Instagram Takipçi Arttırma Yöntemleri Nelerdir

 

Instagram’da Keşfete Nasıl Çıkarım?

 

Instagram’da keşfete çıkmak isteyenlerin özellikle bilmesi gereken önemli noktalar bulunmaktadır.

 

  • Kaliteli İçerik Üretimi
  • Post açıklamaları ve hashtag kullanımı
  • Paylaşım zamanı
  • Kaydetme Sayısı
  • Yorum, Beğeni ve Etkileşim Oranları
  • Video paylaşımları

 

Instagram keşfete çıkmak için dikkat edilmesi gereken önemli noktalardır. Instagram’da keşfete çıkmak için yukarıda sizlerle paylaştığımız noktalara özen gösterebilir ve keşfete çıkma ihtimalinizi arttırabilirsiniz.



Instagram'da Keşfete Nasıl Çıkarım

 

İnsanlar İnternetten En Çok Ne Satın Alıyor?

 

İnsanların internetten en çok satın aldıkları ürünler ihtiyaçlarına göre farklılık göstermektedir. Genellikle internetten en çok satan ürünler;

 

  • Kadın, Erkek, Bebek ve Çocuk giyim ürünleri
  • Telefon aksesuarları
  • Petshop ürünleri
  • Spor Aletleri
  • Hijyen ve Kişisel Bakım Ürünleri
  • Elektronik

 

Kategorilerinde satılan ürünlerdir. Fakat 2019’da ortaya çıkan Covid-19 pandemisinden beri internetten en çok satan ürünlerin maske, dezenfektan ve kolonya olduğunu söylemek doğru olacaktır.

İlgili İçerik; İnternetten Satılacak Ürün Tavsiyeleri

İlgili İçerik; Instagram Üzerinden Ürün Satış Önerileri

 

Instagram’da Nasıl Reklam Verilir?

 

Instagram’da reklam vermek isteyenler instagram profillerinde bulunan tanıtımlar bölümü üzerinden reklam verebilmektedir. Instagram tanıtımlar bölümünden reklam verecek olan kişiler reklam vermek istedikleri gönderiyi seçtikten sonra hedef kitle tanımlaması yaparak ve bütçe belirleyerek Instagram reklamları verebilmektedir.

Instagram’da reklam vermek isteyenlerin kullandığı başka bir yöntem ise Facebook Business Manager’dır. Facebook Business Manager kullanan kişi ve firmalar sayfa tanıtımı, ürün ve kampanya tanıtımı gibi birçok reklam türünü bu platform üzerinden kolayca verebilmektedir.

İlgili İçerik; Instagram'a Reklam Nasıl Verilir

 

Instagram'da Reklam Nasıl Yapılır

 

İnternetten Satış Yapmak İçin Vergi Levhası Nasıl Alınır?

 

İnternetten satış yapmak için vergi levhası almak isteyen kişilerin ilk olarak bir muhasebeci ile görüşmesi oldukça önemlidir. Muhasebeci seçiminizi yaptıktan sonra çalışmaya başladığınız muhasebeciye şirket kuruluş talebinde bulunabilir ve faaliyet alanlarınızı belirledikten sonra şirket kuruluşunuzu gerçekleştirebilirsiniz.

Şirket kuruluşu gerçekleştikten sonra bağlı olduğunuz vergi dairesi memurları şirket adresinde yoklama yapacak ve yoklama sonrasında vergi levhanızı çıkartacaklardır.

NOT: E-ticaret yapmak için bir şirket kuruyorsanız şirket kuruluşu esnasında E-ticaret Nace Kodu’nu ekletmeniz oldukça önemlidir. Vergi Levhanıza eklediğiniz E-ticaret Nace Kodu ile internetten ürün satabilir ve vergi muafiyetinden yararlanabilirsiniz.

 

Facebook Business Manager Kullanmalı Mıyım?

 

Facebook Business Manager, instagram ve facebook gibi platformlarda reklam vermek için kullanılan ve facebook tarafından geliştirilen bir araçtır. Facebook Business Manager;

  • Hedef kitle oluşturmak
  • Facebook pikseli belirlemek
  • Reklam vermek
  • Verdiği reklamların raporlarına ulaşmak
  • Ürün kataloğu oluşturarak Instashop ve facebook mağaza özelliklerini kullanmak

İsteyen kişilerin kullanması gereken bir platformdur. Sizler de yukarıda paylaştığımız işlemleri kolay bir şekilde yapmak ve sayfa, reklam ve etkileşim raporlarınıza kolayca ulaşmak için facebook business manager kullanmaya özen göstermelisiniz.

İlgili İçerik; Facebook Business Manager Rehberi

İlgili İçerik; Facebook’un Yeni Özelliği: Facebook Business Suite



Facebook Business Manager Kullanılmalı Mı

 

Trendyol Ürünlerimi Instagram Üzerinden Satabilir Miyim?

 

Trendyol’da satış yapan firmalar genellikle pazaryeri entegrasyonları kullanarak e-ticaret sitelerini ve Trendyol mağazalarını entegre etmektedir. Pazaryeri entegrasyonları sayesinde firmaların satış süreçlerini takip etmesi oldukça kolaylaşmaktadır.

Trendyol’da satış yapan ve bir e-ticaret sitesi bulunan firmalar, Trendyol’da sattıkları ürünleri InstaShop üzerinden de kolay bir şekilde satabilmektedir. Eğer bir e-ticaret siteniz bulunmuyorsa instagram hesabınıza Trendyol mağazanızın linkini ekleyebilir ve insanlara Trendyol’daki mağazanızdan ürünlerinizi satın almaya yönlendirebilirsiniz.

Bununla beraber Instagram üzerinden hikâye ve post, video ve canlı yayın gibi paylaşım türleri sayesinde Trendyol mağazanızı tanıtabilir ve takipçilerinizin alışveriş yapmasını sağlayabilirsiniz.

İlgili İçerik; Trendyol’da Satış Yapmak için Bilmeniz Gerekenler

 

Instagram’da Ürün Satmak İçin InstaShop’u Kullanmalı Mıyım?

 

Instagram’ın Türkiye’ye açılan en son özelliklerinden biri olan InstaShop internetten ürün satanlar için oldukça önemlidir. Instashop özelliği sayesinde firmalar Instagram ve e-ticaret sitelerini birbirine entegre edebilmektedir. Instashop;

 

  • E-ticaret sitenize trafik çekmek
  • Güvenilir bir marka imajı sergilemek
  • Sadık müşteri kitlesi yaratmak
  • Müşterilerine güvenli ödeme seçenekleri sunmak

 

İsteyenlerin kullanması gereken bir instagram özelliğidir. Bu nedenle Instagram’da ürün satmak için InstaShop kullanmanız oldukça önemlidir.



InstaShop Kullanılmalı Mı

 

Instagram’dan Satış Yapmak Yasal Mı?

 

Instagram'da Etkili Satış Yapma Rehberi, Teknikleri adlı yazımızın bu bölümünde sizlerin Instagram’da satış yapmak yasal mı sorusuna cevap vereceğiz.

Instagram’dan satış yapmak yasaldır. Fakat instagramdan satış yapmak isteyen kişilerin yasal bir şekilde satış yapması için bir şirket kurması ve instagramdan yaptıkları her satış için fatura kesmeleri gerekmektedir.

 

Instagram’dan Yapmak İsteyenlerin Kargo Gönderimi Nasıl Olur?

 

Instagram’dan satış yapmak isteyenler, sattıkları ürünleri müşterilerine gönderirken farklı kargo şekilleri kullanmaktadır.

 

  • Bireysel kargo gönderimi
  • Kurumsal kargo gönderimi

 

Kullanılan kargo yöntemleridir. Instagram’dan yapılan satışlar için bireysel kargo gönderiminde satıcılar kargo firmalarının belirlediği fiyatlara uygun bir şekilde ürünlerini kargolamaktadır. Kurumsal kargo gönderimlerinde ise satıcılar bir kargo firması ile anlaşma yapmakta ve anlaşmalı kargo fiyatları ile ürünlerini müşterilerine teslim etmektedir.



Instagram Satışta Kargo Gönderimi Nasıl Olur
 

Ev Hanımları Instagram’dan Satış Yapabilir Mi?

 

Instagram satışları ile ilgili en çok sorulan sorulardan biri de ev hanımları Instagram’dan satış yapılabilir mi sorusudur.

Ev Hanımları, esnaf vergi muafiyet belgesi alarak bir iş yeri açmadan instagram üzerinden satış yapabilmektedir. Satışı yapılacak ürünleri ev hanımlarının kendilerinin el emeği kullanarak üretmesi beklenmektedir.

 

Bu İçerikler de İlginizi Çekebilir:

 

Online Mağazanıza Trafik Çekmenin 6 Altın Kuralı

 

2021 E-Ticaret Trendleri

 

E-ticarette Satışlarınızı Arttıracak 6 Pazarlama Yöntemi (2021 Yeni)

 

E-Ticarette Başarıyı Yakalamak İsteyenler İçin 10 Adım

 

 

Ticimax E-ticaret paketleri ile ilgili kapsamlı bilgiler almak için 0850 811 08 20 numaralı telefonu arayabilir ya da 15 gün ücretsiz inceleme yapabilmek için e-ticaret demo formunu doldurabilirsiniz.

 

 

Yazar: Pınar Keleş

Bu İnternet Sitesi içeriğinde yer alan tüm eserler (yazı, resim, görüntü, fotoğraf, video, müzik vb.) TİCİMAX BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ A.Ş.’ye ait olup, 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu kapsamında korunmaktadır.

15 Gün Ücretsiz Deneyin

Devlerin kullandığı e-ticaret alt yapısının 15 günlük demosu hemen mailinize gelsin.

Şirketimize sağladığınız kişisel verilerin, Aydınlatma Metnimizde yer alan değerler ile sınırlı ve ölçülü olmak kaydı ile ve 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu tacir ilişkisi kapsamında rızanıza dayanarak işlenebileceğini ve “Hemen Demoyu İnceleyin” butonuna basarak kişisel verilerinizin Aydınlatma Metninde belirtilen kapsamlarda işlenmesine izin vermiş olacağınızı hatırlatmak isteriz.

Kişisel verileriniz işlenmesine ilişkin detaylı bilgiye ulaşmak için Ticimax Kişisel Verilerin Korunmasına Yönelik Aydınlatma ve Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.
İlgili Yazılar Yeni Yazılar Popüler Yazılar
Adres : Allianz Tower Küçükbakkalköy Mah. Kayışdağı Cad. No:1 34750 Ataşehir/İstanbul  /  Çağrı Merkezi : 0850 811 08 20  / 
© 2005-2024 Ticimax E Ticaret Yazılımları ve E Ticaret Paketleri / Ticimax Bilişim Teknolojileri A.Ş. Her Hakkı Saklıdır.
BİZE ULAŞIN
Ticimax