Biz Sizi Arayalım

Merak ettiğiniz tüm sorularınız için iletişim bilgilerinizi girin,
uzman ekibimiz en kısa zamanda size yardımcı olsun!

Dilerseniz;

7/24 Müşteri Destek Hattı

0850 811 08 20

telefonumuzdan
bize ulaşabilirsiniz.

Şirketimize sağladığınız kişisel verilerin, Aydınlatma Metnimizde yer alan değerler ile sınırlı ve ölçülü olmak kaydı ile ve 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu tacir ilişkisi kapsamında rızanıza dayanarak işlenebileceğini ve “Hemen Demoyu İnceleyin” butonuna basarak kişisel verilerinizin Aydınlatma Metninde belirtilen kapsamlarda işlenmesine izin vermiş olacağınızı hatırlatmak isteriz.

Bilgilendirici Pazarlama (Informative Marketing) Nedir?

Güncelleme Tarihi: 03.08.2023

İçindekiler;

Dijital pazarlama çalışmaları yürütecek olan kişi ve işletmelerin tercih edebileceği birçok pazarlama yöntemi bulunmaktadır. Bilgilendirici pazarlama çalışmaları, deneyimsel pazarlama, çok kültürlü pazarlama gibi yöntemler markaların tercih ettiği pazarlama yöntemleri arasında yer almaktadır.

 

Özellikle internetten ürün satışı yapan markaların dijital pazarlama stratejileri göz önünde bulundurulduğunda son dönemlerde popüler olan ve markaların tercih ettiği bir pazarlama stratejisi olarak karşımıza bilgilendirici pazarlama yani informative marketing stratejisi ön plana çıkmaktadır.

 

Informative Marketing stratejisi yani Türkçe deyişle bilgilendirici pazarlama hem sağladığı kolaylıklar hem de sağladığı avantajlardan dolayı markalar tarafından tercih edilmektedir.

 

Bilgilendirici Pazarlama (Informative Marketing) Nedir adlı bu yazımızda markaların son dönemlerde tercih ettiği bir pazarlama stratejisi olan Informative Marketing hakkında sizlere bilgi vereceğiz. Siz de yazımızı inceleyebilir ve bilgilendirici pazarlama stratejisini detaylı bir şekilde öğrenebilirsiniz.

 

İlgili İçerik; Çok Kültürlü Pazarlama (Multicultural Marketing) Nedir?

 

Bilgilendirici Pazarlama (Informative Marketing) Nedir?

 

Bilgilendirici Pazarlama

 

Informative marketing Türkçe deyişle bilgilendirici pazarlama, merkezinde bir ürün veya hizmetin mevcut özelliklerini, kullanıcılara sağladığı avantajları ön plana çıkaran ve müşteri beklentilerine yönelik bilgiler veren bir pazarlama stratejisidir. Bu pazarlama stratejisinin temelinde bir ürünün diğer ürünlerden nasıl farklılaştığı ve mevcut olan bir probleme nasıl çözüm sunduğu hakkında bilgiler verir.

 

Bilgilendirici Pazarlama

 

Bilgilendirici Pazarlama (Informative Marketing) Neden Önemlidir?

 

E-ticaret ya da e-ihracat ile internetten ürün satışı yapan kişi ve işletmeler için bilgilendirici pazarlama yani informative marketing stratejisinin oldukça önemli bir pazarlama stratejisi olduğunu az önce sizlerle paylaşmıştık. Çünkü bilgilendirici pazarlama stratejisi markaların ürün ve hizmetlerini müşterilerinden farklılaştırmalarına olanak tanımaktadır.

 

Bununla beraber e-ticaret firmaları bilgilendirici pazarlama stratejisi sayesinde müşterilerine ürünlerini daha kolay ve doğru bir şekilde anlatmaktadır. Bu da aslına bakıldığında markaların müşterilerine ürün ve hizmetlerini daha iyi tanımasına ve tüketicilerin ürünler ile dikkatini çekmesine de yardımcı olmaktadır.

 

Bilgilendirici Pazarlama Neden Önemlidir?

 

Bilgilendirici Pazarlama Stratejisinin Sağladığı Avantajlar

 

Bilgilendirme pazarlama stratejisi markalar için oldukça önemli olduğu gibi birçok avantaj da sağlayan bir pazarlama stratejisidir. Bilgilendirici pazarlama stratejisi sayesinde markalar;

 
  • Ürün ve hizmetlerini rakiplerinden daha kolay bir şekilde farklılaştırabilmektedir.
  • Ürünler hakkında detaylı bilgi verildiği için ve ürünler tüketicilere anlatıldığı için markalar bu pazarlama stratejisini tercih ederek müşterilerinin ürünleri ile daha yakından bir temas kurmasını sağlar ve bilgilendirici pazarlama ile müşteriler ürünleri daha yakından tanır.
  • Bilgilendirici pazarlama stratejisini tercih eden e-ticaret firmaları, storytelling yöntemini de tercih ederek ürün ve hizmetleri için bir hikâye yaratabilir ve ürün özelliklerini de hikayeleştirerek müşterilere ürünle beraber bir duyguyu da satabilir.
  • Bilgilendirici pazarlama stratejisi ile markalar müşterilerin dikkatini hızlı bir şekilde çekebilir. Çünkü ınformative marketing stratejisinin asıl amacı budur.
  • Informative marketing stratejisinde oldukça kritik bir nokta olan bilgiyi sunma şekli iyi bir şekilde kullanıldığı takdirde tüketicilerin ürün ve hizmeti anlaması o kadar daha kolaylaşır.
  • Bilgilendirici pazarlama stratejisinde mesajın verilme şekli görsel ile sağlandığında tüketiciye verilen mesaj daha kolay anlaşılabilir olmaktadır.
  • Bilgilendirici pazarlama da özellikle tüketicilerin aradığı ve merak ettiği konulara yönelik bilgiler vermek de markaların gelişmesine yardımcı olur.
 

E-ticaret ve e-ihracat sektörlerinde oldukça çok tercih edilen bir pazarlama yöntemi olan ınformative marketing yani bilgilendirici pazarlama stratejisinin kişi ve işletmelere sağladığı başlıca avantajlar bunlardır. Bu tür avantajlardan yararlanmak isteyen herkesin bu pazarlama stratejisine önem vermesi ve markasının bir köşesinde konumlandırması gerekmektedir.

 

İlgili İçerik; Ortak Pazarlama (Partner Marketing) Nedir?

 

Bilgilendirici Pazarlama Stratejisinin Sağladığı Avantajlar

 

Bilgilendirici Pazarlama (Informative Marketing) Dezavantajlı Durumları

 

Bilgilendirici pazarlama yani ınformative marketing stratejisi çoğu zaman avantajlı olsa da aslına bakıldığında dezavantajlı da olabilmektedir. Yanlış reklam stratejisi gibi durumlar bu dezavantajları oluşturabilmektedir. Gelin şimdi hep beraber Bilgilendirici Pazarlama (Informative Marketing) Dezavantajlı Durumlarına bir göz atalım.

  • Bilgilendirici pazarlama stratejisi üzerinde iyi bir şekilde çalışmayan markaların pazarlama çalışmalarından alacağı verim azalabilir.
  • Hedef kitle analizi yaparken yapacağınız yanlışlar farklı bir hedef kitleye farklı bilgiler vermenize yol açabilir.
  • Verilerden yararlanılmadığı takdirde hedef kitlenizi ikna etmeniz zorlaşabilmektedir.
  • Bilgilendirici pazarlama stratejisinde tasarıma önem vermezseniz yaratacağınız etki oldukça azalacaktır.
  • Vereceğiniz mesajı hızlı bir şekilde vermeniz oldukça önemlidir. Aksi takdirde hedef kitlenize istediğiniz mesajı ulaştırmanız zorlaşabilecektir.
  • Doğruluğu bilinmeyen bilgiler yanlış bir bilgilendirmeye neden olabilmektedir.
 

Bilgilendirici pazarlama yani ınformative marketing çalışmalarında bu unsurlara dikkat etmediğiniz takdirde hedef kitlenizin güvenini kazanmanız zorlaşabilir ve bu da yapacağınız pazarlama çalışmalarının doğruluğunu etkileyebilir.

İlgili İçerik; Etkinlik Pazarlaması (Event Marketing) Nedir?

 

Bilgilendirici Pazarlama Dezavantajlı Durumları

 

Bilgilendirici Pazarlamada Kullanılan Yöntemler

Bilgilendirici Pazarlama (Informative Marketing) çalışmaları ile hedef kitlesinde yer alan kişilere ulaşmak ve bu kitleyi bilgilendirmek isteyen kişi ve işletmeler genellikle belirli yöntemler kullanır. Dijital pazarlama çalışmaları içerisinde yer alan;

  • İçerik pazarlaması
  • Infografikler
  • E-mail Marketing
  • Sosyal Medya Pazarlaması
 

Gibi dijital pazarlama yöntemleri Bilgilendirici pazarlama stratejisi geliştirmek isteyen markaların en çok tercih ettiği yöntemler arasında yer alır. Gelin şimdi bunlara daha detaylı bir şekilde göz atalım.

 

İçerik Pazarlaması

 

Markaların internet sitelerinde ya da sosyal medya hesaplarında kullandığı içerikler ile hedef kitlelerinde yer alan kişilere ulaştığı bir dijital pazarlama yöntemi olan içerik pazarlaması, bilgilendirici pazarlama stratejisi geliştirmek isteyen her markanın önem verdiği bir konudur.

 

Genellikle bu pazarlama yöntemini kullanarak ınformative marketing stratejisini geliştirmek isteyen işletmeler daha çok blog yazılarına odaklanmaktadır. Blog yazıları, bir markanın hedef kitlesinde yer alan fakat bir ürün veya hizmet aramayan bunun yerine bilgilendirici içeriğe ihtiyaç duyan kişilere ulaşmak için yazılır.

 

Genellikle bu yazıları okuyan kişiler ilgili içerikler sayesinde bir konu hakkında bilgi edinir ve markayı daha yakından tanır. Özellikle bilgilendirici pazarlama stratejisi ile beraber satışlarını artırmak isteyen kullanıcılar da bu yazılarda ürünlerini ön plana çıkarabilir.

 

İçerik Pazarlaması

 

Infografikler

 

Infografikler ya da bir diğer adıyla bilgilendirme grafikleri, bilgilendirici pazarlama stratejisini geliştirmek isteyen markaların en çok tercih ettiği pazarlama stratejileri arasında yer almaktadır.

 

Markala Infografikler yaratarak bir kişinin ilgisini çekebilecek olan sayısal verileri onlar ile paylaşmaktadır. Özellikle infografik kullanımı ile bilgilendirici pazarlama stratejisini geliştirecek olan markalar bir marka bilinirliği yaratmak adına bu grafiklerde kurumsal renklerini kullanmaktadır.

 

Infografikler

 

E-mail Marketing

 

Yeni ürünler, hizmetler ya da popüler konular hakkında müşteri kitlesini bilgilendirmek isteyen markalar tarafından tercih edilen bir dijital pazarlama strateji de e-mail marketingdir. Genellikle iç iletişimi sağlamak için kullanılan bu yöntem müşterilerinizin markanız hakkında bilgi sahibi olmasını kolaylaştırmaktadır.

 

E-mail Marketing

 

Sosyal Medya Pazarlaması

 

Bilgilendirici Pazarlamada Kullanılan Yöntemler arasında yer alan sosyal medya pazarlaması sürekli ticari amaçla içerik paylaşımı yapmak istemeyen ve farklı konular hakkında da içeriklere ihtiyaç duyan bir hedef kitlesi bulunan markalar tarafından bilgilendirici pazarlama stratejisinde kullanılan bir yöntemdir.

 

Bu yöntemde markalar çoğu zaman bunları biliyor muydunuz, bu nedir vb. içerik türleri ile hedef kitlelerini bilgilendirmektedir.


İlgili İçerik; Marka Pazarlaması (Brand Marketing) Nedir?

 

Sosyal Medya Pazarlaması

 

Pazarlama Stratejinizi Ticimax ile Geliştirin

 

E-ticaret ile internetten ürün ve hizmet satışı yapıyorsanız sizler de e-ticaret sitenizi Ticimax ile kurabilirsiniz. Ticimax e-ticaret altyapısında yer alan modül ve özellikleri kullanarak iyi bir pazarlama stratejisi geliştirebilir ve böylece hedef kitleniz ile iletişime geçebilirsiniz.

 

Ticimax ile çalışmak istiyorsanız demo talep formunu doldurabilir ve 15 günlük deneme süresinin ardından e-ticarette doğru adımlar atabilirsiniz. Ticimax ile ilgili daha fazla haber almak için Ticimax’ı Youtube, Instagram, Facebook ve Twitter üzerinden takip edebilirsiniz. Ayrıca e-ticaret ile ilgili kapsamlı bilgi almak için 0850 811 08 20 numaralı telefonu arayabilirsiniz.

 

Yazar: Pınar Keleş

Bu İnternet Sitesi içeriğinde yer alan tüm eserler (yazı, resim, görüntü, fotoğraf, video, müzik vb.) TİCİMAX BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ A.Ş.’ye ait olup, 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu kapsamında korunmaktadır.

15 Gün Ücretsiz Deneyin

Devlerin kullandığı e-ticaret alt yapısının 15 günlük demosu hemen mailinize gelsin.

Şirketimize sağladığınız kişisel verilerin, Aydınlatma Metnimizde yer alan değerler ile sınırlı ve ölçülü olmak kaydı ile ve 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu tacir ilişkisi kapsamında rızanıza dayanarak işlenebileceğini ve “Hemen Demoyu İnceleyin” butonuna basarak kişisel verilerinizin Aydınlatma Metninde belirtilen kapsamlarda işlenmesine izin vermiş olacağınızı hatırlatmak isteriz.

Kişisel verileriniz işlenmesine ilişkin detaylı bilgiye ulaşmak için Ticimax Kişisel Verilerin Korunmasına Yönelik Aydınlatma ve Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.
İlgili Yazılar Yeni Yazılar Popüler Yazılar
Adres : Allianz Tower Küçükbakkalköy Mah. Kayışdağı Cad. No:1 34750 Ataşehir/İstanbul  /  Çağrı Merkezi : 0850 811 08 20  / 
© 2005-2024 Ticimax E Ticaret Yazılımları ve E Ticaret Paketleri / Ticimax Bilişim Teknolojileri A.Ş. Her Hakkı Saklıdır.
BİZE ULAŞIN
Ticimax