Biz Sizi Arayalım

Merak ettiğiniz tüm sorularınız için iletişim bilgilerinizi girin,
uzman ekibimiz en kısa zamanda size yardımcı olsun!

Dilerseniz;

7/24 Müşteri Destek Hattı

0850 811 08 20

telefonumuzdan
bize ulaşabilirsiniz.

Şirketimize sağladığınız kişisel verilerin, Aydınlatma Metnimizde yer alan değerler ile sınırlı ve ölçülü olmak kaydı ile ve 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu tacir ilişkisi kapsamında rızanıza dayanarak işlenebileceğini ve “Hemen Demoyu İnceleyin” butonuna basarak kişisel verilerinizin Aydınlatma Metninde belirtilen kapsamlarda işlenmesine izin vermiş olacağınızı hatırlatmak isteriz.

Contra Marketing Nedir? Karşı Pazarlama Nasıl Yapılır?

Güncelleme Tarihi: 19.01.2024

İçindekiler;

Contra marketing Türkçede bilinen adıyla karşı pazarlama, geleneksel pazarlama çalışmalarının yanı sıra daha çok alışılmış normlara ve beklentilere meydan okuyan bir pazarlama stratejisidir. Genellikle contra marketing çalışmalarında dikkat çekicilik ön plandadır ve markalar bireylerin dikkatini çekmek için provakatif ve sıra dışı bir yaklaşımla hareket ederler.

 

Çoğu zaman contra marketing çalışmaları bir ürün ya da hizmeti farklı biçimlerde bireylere sunarak hedef kitlenin ilgisini çekme amacı gütmektedir. Bu noktada da markalar bu pazarlama stratejisiyle müşteri düşündürmeyi, güldürmeyi ya da şaşırtmayı hedeflemektedir. Böylece hem yapılan çalışmaların hem de markaların akılda kalıcılığı ve farkındalığı atmaktadır.

 

Contra Marketing Nedir? Karşı Pazarlama Nasıl Yapılır adlı bu yazımızda son dönemlerde oldukça çok tercih edilen bir pazarlama yöntemi olan contra marketing ile ilgili bilgi verirken bu pazarlama yaklaşımının avantajlarından ve nasıl yapılacağından da bahsedeceğiz.

 

Contra Marketing Avantajları


Contra Marketing Avantajları
 

Geleneksel pazarlama çalışmalarının yanı sıra contra marketing markalara farklı alanlarda avantajlar sağlamaktadır. Contra Marketing Avantajları şunlardır:

 
  • Karşı pazarlama çalışmalarında genellikle alışılagelmişin dışında pazarlama çalışmaları yapıldığı için bireylerin dikkatini daha fazla çekebilirsiniz.
  • Sıradışı ve provakatif pazarlama kampanyaları sayesinde daha kolay hatırlanabilirsiniz. Yaptığınız mizahi çalışmalar hedef kitlenizin aklında kalmanızı sağlar.
  • Mizahi içerikler ile pazarlama çalışmalarına yön vermek hedef kitlenizin markanız ile duygusal bağ kurmasını sağlar.
  • Genellikle markalar tarafından yaratılan yaratıcı fikirler içeriklerinizin paylaşım olasılığını artırır. Bu da kısa vadede markanızın viral olmasını sağlayabilir.
  • Contra marketing çalışmaları marka algısını değiştirmek için kullanılabilecek bir pazarlama yaklaşımıdır.
  • Markanızın yaratıcı ve özgür olduğunu göstermenize olanak tanımaktadır.
  • Contra marketing çalışmaları genç kitlelerin dikkatini çektiği için hedef kitlenizde yer alan gençlere daha kolay bir şekilde ulaşabilirsiniz.
  • Pazarlama çalışmalarınız basın ve medyanın ilgisini çektiği takdirde markanızı daha geniş bir kitleye ulaştırmanız mümkündür.
 

Contra marketing çalışmaları yapacak olan her markanın iyi bir şekilde düşünmeye ve pazarlama stratejisine yön vermeye ihtiyacı vardır. Bunu yaparken de contra marketingin avntajları ve dezavantajları göz önünde bulundurularak hareket edilmelidir.

 

Okumanızı Öneririz: Influencer Marketing Nedir?

 

Contra Marketing Dezavantajları ve Riskleri


Contra Marketing Dezavantajları ve Riskleri
 

Karşı pazarlama çalışmaları beraberinde birçok avantaj getiriyor olsa da bazı durumlar dezavantajlar da doğurabilmektedir. Contra Marketing Dezavantajları şunlardır:

 
  • Yapacağınız paylaşımlar hedef kitlenizde yer alan bazı kişilerden olumlu geri dönüşler almanıza olanak tanırken bazılarından da negatif geri dönüşler almanıza neden olabilir.
  • Risk alınarak yapılan kampanyalar marka itibarınızı tehlikeye atabilir ve yanlış anlaşılma gibi olumsuz durumlar uzun vadede markanıza zarar verebilir.
  • Contra marketing stratejisi markanın iletişim stratejisine uygun olmayabilir.
  • Hedef kitlenizde yer alan kişilerin markanıza yönelik olan algısı değişiklik gösterebilmektedir.
  • Sıradışı olmak için yapılan pazarlama çalışmaları tutarsız iletişime neden olabilir.
  • Contra marketing stratejisi müşteri kaybetmenize neden olabilir.
  • Uzun vadede başarı garantisi bulunmamaktadır.
 

 

Okumanızı Öneririz: Tartışmalı Pazarlama (Controversial Marketing) Nedir?

 

Contra Marketing çalışmalarının markanıza verebileceği zararlar ile karşı karşıya kalmak istemiyorsanız iletişim planınızı iyi bir şekilde oluşturmaya ve stratejinizi belirlemeye özen göstermelisiniz.

 

Contra Marketing Çalışmaları Neden Yapılır?

 

Markalar karşı pazarlama çalışmalarını genellikle farklı amaçlar için yapabilmektedir. Contra marketingde markaların amaçları geleneksel pazarlama çalışmalarından daha farklıdır.

 
  • Bir konuya dikkat çekmek ve farkındalık yaratmak
  • Marka bilinirliğini artırmak
  • Markayı yeniden şekillendirmek ve marka algısını değiştirmek
  • İlgi çekici kampanyalar yaratmak
  • Medya ya da basının ilgisini yakalamak
  • Genç kitleye ulaşmak
  • Sosyal medyada viral olmak
  • Yaratıcı ve İnovatif olmak
 

Gibi amaçlarla markalar contra marketing çalışmalarını şekillendirebilmektedir.

 

Bir Konuya Dikkat Çekmek ve Farkındalık Yaratmak


Contra marketing stratejisi
 

Contra marketing stratejisi markaların hassasiyet duyduğu bir konuya dikkat çekmek ve bu konu hakkında farkındalık yaratmak için tercih edebileceği bir pazarlama stratejisidir. Genellikle bir konuya dikkat çekmek isteyen markalar bu konuda bilinçlendirmeyi de ön planda tutarak hareket etmektedir.

 
  • Sosyal konularda kampanyalar yürütmek
  • Sosyal adaletsizlik ve eşitsizliğe dikkat çekmek
  • Sosyal sorumluluk projeleri yaratmak
  • Bir konu hakkında bilinçlendirme çalışmaları yapmak
  • Bir konu hakkında eğitim ve bilgi paylaşımı yapmak
  • Kültürel farkındalık yaratmak
  • Sosyal hareketlere destek vermek
 

Gibi amaçlar ile markalar bir konuya dikkat çekmek ve farkındalık yaratmak için karşı pazarlama stratejisinden yararlanabilmektedir.

 

Marka bilinirliğini artırmak

 

Karşı pazarlama stratejisi markaların bilinirliğini artırmak için de kurguladığı bir pazarlama stratejisi olarak karşımıza çıkabilir. Bu noktada işletmeler çoğu zaman sıra dışı paylaşımlar yaparak kitlelerin dikkatini çekmek ve marka bilinirliğini artırmak ister ve genellikle bu tür bir strateji markaların başarıya ulaşmalarını sağlar.

 
  • Toplumsal olaylara tepsi göstermek
  • Dikkat çekçi provakatif reklamlar yapmak
  • Karşıt görüşleri kullanmak
  • Geleneksel normların karşısında durmak
  • Marka kimliğinde yapılan değişiklikleri ön plana çıkarmak
 

Markaların rakiplerinden farklılaşarak marka bilinirliğini artırmaya yönelik yaptığı çalışmalar arasında gösterilebilir. Genellikle bu stratejiler ile yapılan karşı pazarlama çalışmaları marka stratejisi ile uyumlu olduğu takdirde riskleri ortadan kaldırarak unutulmaz bir iz bırakabilmektedir.

 

Okumanızı Öneririz: Performans Pazarlama Nedir? Nasıl Yapılır?

 

Markayı Yeniden Şekillendirmek Ve Marka Algısını Değiştirmek


karşı pazarlama
 

Marka imajını değiştiren, markasını yeniden şekillendirmek isteyen kişi ve işletmeler de karşı pazarlama stratejisini kullanabilir. Yapılan bu değişiklikler markanın ön plana çıkmasını sağlamak için de tercih edilebilir. Markanıza yönelik olan algıyı yeniden şekillendirmke istediğiniz durumlarda ise dikkatli hareket etmeniz önemlidir.

 
  • Araştırma süreci
  • Hedef belirleme
  • Yeni marka kimliği yaratma
  • İletişim stratejisini geliştirme
  • Topluluk iletişi yürütme
 

Gibi konulara önem verebilir ve bu süreçlerin ardından marka kimliğinizi duyurmak için karşı pazarlama stratejisinden yararlanabilirsiniz.

 

Okumanızı Öneririz: Affiliate Marketing Nedir?

 

Sosyal Medyada Viral Olmak

 

Sosyal medyada viral olmak isteyen markalar içeriklerini geniş kitlelere ulaştırmak için de karşı pazarlama çalışmaları yapar. Bir içerik viral olduğu zaman içeriğin paylaşımları, içeriğe yapılan beğeni ve yorumlar da artış gösterir. Karşı pazarlama çalışmaları ile viral olmak isteyen markalar daha çok bir konu hakkında kullanıcı tepkilerine odaklanır ve onların tepkilerine yönelik içerikler oluşturmaktadır.

 

Özellikle burada kullanıcı katılımını teşvik etmek için de çalışmalar yapılabilir, sorulan sorular, bir konu hakkında bilgi vermek, görsel veya video kullanmak markaların sosyal medyada viral olmalarını sağlayabilir.

 

Genç Kitleye Ulaşmak

 

Karşı pazarlama çalışmaları markaların yenilikçi olduğunu gösteren bir pazarlama yöntemi olduğu için genç hedef kitlenin de ilgisini çekmektedir. Gençler, markaların gelecekteki müşteri kitlesi olduğu için onlara özel üretilen içerikler sayesinde markalar amaçlarına ulaşabilmek ve gençler arasında marka bilinirliği yaratabilmektedir.

 

Genç bir kitlenin ilgisini çekmek için yapılacak olan çalışmalarda ise markaların en önem vermesi gereken konular içerik türleridir. Genellikle gençler video ve görsel içeriklerle daha fazla etkileşime geçerken samimiyete de önem vermektedir. Siz de karşı pazarlama stratejinizi planlarken görsel ve videolar kullanabilir ve genç kitlenin dikkatini verdiğiniz samimi mesajlar ile çekebilirsiniz.

 

Ticimax ile Pazarlamada Fark Yaratın

 

E-ticaret sitenizi Ticimax ile hayata geçirerek sizler de pazarlama çalışmalarınıza daha kolay yön verebilirsiniz. Ticimax e-ticaret altyapısında yer alan modül ve özellikler ile ürün ve hizmetlerinizi ön plana çıkarabilir ve satışlarınızı artırabilirsiniz.

 

Ticimax ile çalışmak istiyorsanız demo talep formunu doldurabilir ve 15 günlük deneme süresinin ardından e-ticarette doğru adımlar atabilirsiniz. Ticimax ile ilgili daha fazla haber almak için Ticimax’ı Youtube, Instagram, Facebook ve Twitter üzerinden takip edebilirsiniz. Ayrıca e-ticaret ile ilgili kapsamlı bilgi almak için 0850 811 08 20 numaralı telefonu arayabilirsiniz.

 

Yazar: Pınar Keleş

Bu İnternet Sitesi içeriğinde yer alan tüm eserler (yazı, resim, görüntü, fotoğraf, video, müzik vb.) TİCİMAX BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ A.Ş.’ye ait olup, 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu kapsamında korunmaktadır.

15 Gün Ücretsiz Deneyin

Devlerin kullandığı e-ticaret alt yapısının 15 günlük demosu hemen mailinize gelsin.

Şirketimize sağladığınız kişisel verilerin, Aydınlatma Metnimizde yer alan değerler ile sınırlı ve ölçülü olmak kaydı ile ve 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu tacir ilişkisi kapsamında rızanıza dayanarak işlenebileceğini ve “Hemen Demoyu İnceleyin” butonuna basarak kişisel verilerinizin Aydınlatma Metninde belirtilen kapsamlarda işlenmesine izin vermiş olacağınızı hatırlatmak isteriz.

Kişisel verileriniz işlenmesine ilişkin detaylı bilgiye ulaşmak için Ticimax Kişisel Verilerin Korunmasına Yönelik Aydınlatma ve Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.
Adres : Allianz Tower Küçükbakkalköy Mah. Kayışdağı Cad. No:1 34750 Ataşehir/İstanbul  /  Çağrı Merkezi : 0850 811 08 20  / 
© 2005-2024 Ticimax E Ticaret Yazılımları ve E Ticaret Paketleri / Ticimax Bilişim Teknolojileri A.Ş. Her Hakkı Saklıdır.
BİZE ULAŞIN
Ticimax