Biz Sizi Arayalım

Merak ettiğiniz tüm sorularınız için iletişim bilgilerinizi girin,
uzman ekibimiz en kısa zamanda size yardımcı olsun!

Dilerseniz;

7/24 Müşteri Destek Hattı

0850 811 08 20

telefonumuzdan
bize ulaşabilirsiniz.

Şirketimize sağladığınız kişisel verilerin, Aydınlatma Metnimizde yer alan değerler ile sınırlı ve ölçülü olmak kaydı ile ve 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu tacir ilişkisi kapsamında rızanıza dayanarak işlenebileceğini ve “Hemen Demoyu İnceleyin” butonuna basarak kişisel verilerinizin Aydınlatma Metninde belirtilen kapsamlarda işlenmesine izin vermiş olacağınızı hatırlatmak isteriz.

Dijital Ticaret Nedir? Nasıl Yapılır?

Güncelleme Tarihi: 02.02.2024

İçindekiler;

Dijital ticaret kişi ve işletmelerin ürün ve hizmetlerini internet üzerinden sattığı iş modeline verilen isimdir. Dijital ticaret kavramı, e-ticaret ve elektronik ticaret ile aynı anlama gelir. Bu iş modelinde markalar ürün ve hizmetlerini elektronik ortamlar üzerinden satışa sunar.

 

Dijital ticaret yapmak isteyen markaların ilk olarak satacakları ürün ve hizmetleri belirlemesi, kendilerine ait bir sanal mağaza kurması, mağazalarını özelleştirmesi ve belirli entegrasyonları yapması gerekmektedir. Bu süreçte ise markaların birçok konuda dikkatli hareket etmesi gerekir.

 

Dijital ticaret nedir, nasıl yapılır adlı bu yazımızda sizlere dijital ticaret hakkında bilgi vereceğiz. Siz de yazımızı inceleyebilir ve nasıl internetten satış yapabileceğinizi öğrenebilirsiniz. 



Dijital Ticaret Nedir? Nasıl Yapılır?

Dijital Ticaret’in Avantajları

 

Dijital ticaret markaların ürün ve hizmetlerini fiziksel mağazalardan satmak yerine çevrimiçi platformlardan sattığı bir iş modelidir. Bu nedenle de sağladığı birçok avantaj bulunur. Dijital ticaretin avantajları şunlardır:

 
  • Ürünlerini internet üzerinden satışa sunan işletmeler daha geniş bir hedef kitleye ulaşabilir.
  • Dijital ticaret markaların ürün ve hizmet satışlarını artırmalarına olanak tanıyan bir iş modelidir.
  • İş kurmak için harcanması gereken maliyetler oldukça düşüktür ve bu nedenle dijital ticaret yapan işletmeler maliyetlerini azaltır.
  • Markalar dijital ticaret sektörüne adım atarak 7 gün 24 saat boyunca kesintisiz bir şekilde satış yapabilmektedir.
  • İyi tasarlanan bir site ve yaratılan bir marka sayesinde dijital ticaret firmaları kendi markalarını kolayca yaratabilmektedir.
  • Dijital ticarette oldukça çok tercih edilen bir iş modeli olan dropshipping sayesinde işletmeler risklerini en az seviyeye indirerek satış yapabilir.
  • Dijital ticarette büyüme potansiyeli oldukça yüksektir.
  • Markalar kendi yarattıkları dijital pazarlama stratejileri sayesinde ürün ve hizmetlerini daha geniş bir kitleye ulaştırabilmekte ve böylece satışlarını artırabilmektedir.
  • Sadık müşteri kazanma oranı bir hayli yüksektir ve bu sayede işletmeler maliyetlerini azaltarak satış yapma ihtimallerini artırabilmektedir.
 

Dijital ticaretin bu avantajlarından yararlanmak ve sektöre adım atmak isteyen işletmelerin önem vermesi gereken ilk konu iyi bir iş fikri bulmaktadır. Böylece daha hızlı bir şekilde dijital ticarete başlayabilir ve satışlarınızı artırabilirsiniz.

 

Dijital Ticaret Avantajları Nelerdir

 

Dijital Ticaret’e Nasıl Başlanır?

 
  • İş fikrinizi bulun.
  • Pazar araştırması yapın.
  • Hedef kitlenizi belirleyin.
  • Rakiplerinizi analiz edin.
  • Şirketinizi kurun.
  • Sanal Mağazanızı tasarlayın.
  • Sanal pos ve kargo anlaşması yapın.
  • Ürün ve hizmetlerinizi pazarlayın.
 

İş Fikrinizi Bulun

 

Dijital ticaret yapmak isteyenlerin ilk olarak yapması gereken çalışma bir iş fikri bulmak olmalıdır. Çünkü geleneksel ticarette olduğu gibi dijital ticarette de iyi bir iş fikri bulmak markanızı ayakta tutacaktır.

 

İş fikri araştırması yaparken özellikle sektörel incelemeler yapmaya özen göstermeniz gerekir. Bunun yanı sıra bulduğunuz iş fikrinin ne kadar geliştirilebilir olduğunu da tespit etmeniz gerekmektedir.

 

Bu süreçte iş fikrinizi bulmak ve hayata geçirmek için ilk olarak sektörel raporları inceleyebilirsiniz, elektronik ticarette başarı potansiyeli olan sektörlere göz atabilir ve böylece sağlam bir iş fikri yaratarak başarılı olabilirsiniz.

 

İlginizi Çekebilir: E-ticaret Fikirleri

 

Dijital Ticaret İş Fikri Bulmak

 

Pazar Araştırması Yapın

 

Dijital ticaret yapmak için iş fikrinizi bulduktan sonra yapmanız gereken en önemli çalışma Pazar araştırmasıdır. Çünkü satacağınız ürün ve hizmetlere ilgili bir Pazar araştırması yapmak ilgili ürün ve hizmeti pazarda nasıl ön plana çıkarmanız gerektiği hakkında sizlere bilgi verecektir.

 

Pazar araştırması yaparak dijital ticarette satacağınız ürünleri, hedef kitlenizin ürünlere olan ilgisini de gözlemleyebilirsiniz.

 

Hedef Kitlenizi Analiz Edin

 

Dijital ticarette pazar araştırması içerisinde yer alabilecek süreçlerden birisi de hedef kitle analizidir. Genellikle internetten ürün satışı yapacak olan işletmelerin ürün ve hizmetlerini satmak istediği bir kitle bulunur.

 

Hedef kitleher sektöre göre farklılık gösterebilir ve bu nedenle iyi bir kitle belirlenmesi ve kitlenin analiz edilmesi dijital ticarette önemlidir. Bu analizi yaparken de kitlenizin yaş aralığı, demografik ilgi alanları, internet kullanım alışkanlıkları gibi önemli unsurları göz önünde bulundurabilir ve analizinizi gerçekleştirebilirsiniz.

 

Dijital ticaret yapmak için yapacağınız hedef kitle analizinizi başarılı bir şekilde yaparak ne tür ürün ve hizmetler sunacağınızı hedef kitlenizi nasıl etkileyeceğinizi de tespit edebilir ve böylece satışlarınızı artırabilirsiniz.

 

Dijital Ticaret Hedef Kitle Analizi




Rakiplerinizi Analiz Edin

 

Dijital ticaret sektöründe ürün satışı yapan her markanın bir rakibi bulunur. Rakip analizi yapmak bu noktada markaların aynı sektörde faaliyet gösterecekleri rakiplerini iyi tanımalarını, rakiplerinin güçlü ve zayıf yönlerini tespit etmelerini sağlar. Bu süreç sayesinde markalar kendilerini rakiplerinden nasıl farklılaştıracaklarını da kolayca tespit edebilir. Siz de dijital ticaret yapmaya başlamadan önce satacağınız ürün ve hizmetlerin satışını yapan markaları analiz edebilirsiniz.

 

İlginizi Çekebilir: Rakip Analizi Nedir

 

Şirket Kurun

Ticari faaliyet yürüten her markanın bir şirket çatısı altında yer alması, sattığı ürünler için fatura kesmesi ve devlete gelirleri üzerinden vergi ödemesi gerekir. Bu süreçte markaların şirket kurma zorunluluğu vardır.

 

Genellikle küçük ölçekli işletmeler şahıs şirketi kurmaya yönelirken, orta ve büyük ölçekli işletmeler ise dijital ticaret yapmak için limited ve anonim şirket kurar. Sizler de şirket türlerini araştırabilir ve hangisinin avantajlı olduğuna karar vererek kuruluş yapabilirsiniz.


 
Dijital Ticaret Şirket Kurulumu



Sanal Mağazanızı Tasarlayın

 

Dijital ticaretle satış yaparken bir sanal mağazaya ihtiyacınız bulunur. Bu süreçte Ticimax gibi güvenilir altyapıları tercih ederek mağazanızı hayata geçirebilirsiniz. Ticimax e-ticaret paketleri içerisinde yer alan modüller ve özellikler sayesinde işinizi kolayca büyütme fırsatı yakalarken mağazanızı da kolayca tasarlayabilirsiniz. Sanal mağazanızı tasarlarken şunlara önem verebilirsiniz

 
  • Ürün, marka ve kategori sayfalarınızı yaratın.
  • Sitenizde kullanacağınız ürün görsellerinin kaliteli olmasına özen gösterin.
  • Site tasarımında markanızın kimliğine uygun görseller kullanmaya özen gösterin.
  • Ürün açıklamalarınızı seo uyumlu bir şekilde yazın. Hatta marka ve kategori açıklamalarında da seoya önem verin.
  • Tasarımınızı yaparken satış odaklı bir tasarım yapmaya özen gösterin.
  • Müşteri deneyimine önem vermek için canlı destek araçlarından yararlanın.
 

Dijital mağazanızı kurarken bunları göz önünde bulundurabilir ve böylece başarılı bir e-ticaret sitesi yaratabilirsiniz. Sitenizi güven odaklı hayata geçirerek satışlarınızı artırabilirsiniz.

 

Sanal Pos ve Kargo Anlaşması Yapın

 

Dijital mağazanızı kurduktan ve ürünlerinizi yükledikten sonra sanal pos ve kargo anlaşması da yapmanız gerekir. Sanal pos anlaşmaları markaların siteleri üzerinden tahsilat gerçekleştirmelerini sağlayan anlaşmalardır. Bu süreçte ödeme sistemleri ya da bankalardan teklif alarak sanal pos anlaşması yapmanız mümkündür.

 

Müşterilerinize sattığınız ürünleri uygun fiyatlar ile kargolamak için kargo anlaşması da yapmanız gerekmektedir. Bu süreçte birden fazla kargo firmasından teklif alabilir ve teklifleri değerlendirerek seçim yapabilirsiniz.

 

Dijital Ticaret Kargo Anlaşması




Ürün ve Hizmetlerinizi Pazarlayın

 

Dijital ticarette en önem verilmesi gereken konulardan birisi pazarlamadır. Yapacağınız pazarlama çalışmaları sayesinde ürün ve hizmetlerinizi hedef kitlenizde yer alan kişilere ulaştırabilir ve satışlarınızı artırabilirsiniz. Bu süreçte sosyal medya pazarlaması, e-posta marketing, seo, arama motoru reklamcılığı, ınfluencer marketing gibi dijital pazarlama yöntemlerine yönelebilirsiniz.

 

Ticimax ile Dijital Ticaret Yapın

 

Dijital ticaret nasıl yapılır diyorsanız sizler de Ticimax’la sitenizi hızlı bir şekilde hayata geçirebilirsiniz. Altyapımızda yer alan modül ve özellikler sayesinde ürün ve hizmetlerinizi hedef kitlenize ulaştırabilir ve internetten satış yaparak başarıyı yakalayabilirsiniz.

 

Ticimax ile çalışmak istiyorsanız demo talep formunu doldurabilir ve 15 günlük deneme süresinin ardından e-ticarette doğru adımlar atabilirsiniz. Ticimax ile ilgili daha fazla haber almak için Ticimax’ı Youtube, Instagram, Facebook ve X üzerinden takip edebilirsiniz. Ayrıca e-ticaret ile ilgili kapsamlı bilgi almak için 0850 811 08 20 numaralı telefonu arayabilirsiniz.

 

Yazar: Tolga Sefa Ağyıldız

Bu İnternet Sitesi içeriğinde yer alan tüm eserler (yazı, resim, görüntü, fotoğraf, video, müzik vb.) TİCİMAX BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ A.Ş.’ye ait olup, 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu kapsamında korunmaktadır.

15 Gün Ücretsiz Deneyin

Devlerin kullandığı e-ticaret alt yapısının 15 günlük demosu hemen mailinize gelsin.

Şirketimize sağladığınız kişisel verilerin, Aydınlatma Metnimizde yer alan değerler ile sınırlı ve ölçülü olmak kaydı ile ve 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu tacir ilişkisi kapsamında rızanıza dayanarak işlenebileceğini ve “Hemen Demoyu İnceleyin” butonuna basarak kişisel verilerinizin Aydınlatma Metninde belirtilen kapsamlarda işlenmesine izin vermiş olacağınızı hatırlatmak isteriz.

Kişisel verileriniz işlenmesine ilişkin detaylı bilgiye ulaşmak için Ticimax Kişisel Verilerin Korunmasına Yönelik Aydınlatma ve Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.
İlgili Yazılar Yeni Yazılar Popüler Yazılar
Adres : Allianz Tower Küçükbakkalköy Mah. Kayışdağı Cad. No:1 34750 Ataşehir/İstanbul  /  Çağrı Merkezi : 0850 811 08 20  / 
© 2005-2024 Ticimax E Ticaret Yazılımları ve E Ticaret Paketleri / Ticimax Bilişim Teknolojileri A.Ş. Her Hakkı Saklıdır.
BİZE ULAŞIN
Ticimax