Biz Sizi Arayalım

Merak ettiğiniz tüm sorularınız için iletişim bilgilerinizi girin,
uzman ekibimiz en kısa zamanda size yardımcı olsun!

Dilerseniz;

7/24 Müşteri Destek Hattı

0850 811 08 20

telefonumuzdan
bize ulaşabilirsiniz.

Şirketimize sağladığınız kişisel verilerin, Aydınlatma Metnimizde yer alan değerler ile sınırlı ve ölçülü olmak kaydı ile ve 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu tacir ilişkisi kapsamında rızanıza dayanarak işlenebileceğini ve “Hemen Demoyu İnceleyin” butonuna basarak kişisel verilerinizin Aydınlatma Metninde belirtilen kapsamlarda işlenmesine izin vermiş olacağınızı hatırlatmak isteriz.

Duygusal Zeka Nedir? Nasıl Kullanılır?

Güncelleme Tarihi: 22.01.2024

İçindekiler;

Duygusal zeka; pazarlamada tüketicinin duygularını; anlama, yönetme, etkileme ve ikna etme açısından sıklıkla kullanılmaktadır. Yazımızda duygusal zeka nedir, duygusal zeka pazarlamada nasıl kullanılır gibi soruları yanıtlayacağız.

 

Duygusal Zeka ile Pazarlama İlişkisi

 

Duygusal Zeka Nedir?

 

Duygusal zeka İngilizcede emotional intelligence anlamına gelmektedir. EI açılımı nedir dediğimizde duygusal zeka olarak ifade edilmektedir. Duygusal zeka veya EI, kendi duygularınızı ve çevrenizdeki insanların duygularını anlama ve yönetme yeteneğidir.

 

Duygusal zekaya sahip insanlar ne hissettiklerini, duygularının ne anlama geldiğini ve bu duyguların diğer insanları nasıl etkileyebileceğini bilirler. Duygusal zekaya pazarlamada sıklıkla başvurulur. Duygusal zekaya sahip pazarlama liderleri daha başarılıdır. Çünkü tüketicinin duygusal tepkimelerini ölçümlemede daha başarılıdır.

 

Duygusal Zeka Nedir

 

Duygusal Zekanın 5 Temel Unsuru Nedir?

 

Daniel Goleman duygusal zekanın 5 temel unsurunu açıklamıştır. Goleman’a göre bir lider olarak bu alanların her birini ne kadar çok yönetirseniz, duygusal zekanız o kadar yüksek olur. Aşağıda birlikte inceleyelim.

 

Öz farkındalık: Kendinizin farkındaysanız, nasıl hissettiğinizin, duygularınızın, hareketlerinizin çevrenizdeki insanları nasıl etkileyebileceğinizin de farkında olursunuz. Liderlik pozisyonundayken kendinin farkında olmak, aynı zamanda güçlü ve zayıf yönlerinizin net bir resmine sahip olmak önemlidir.

 

Öz düzenleme/kontrol mekanizması: Kendilerini etkili bir şekilde düzenleyen liderler, nadiren sözlü olarak başkalarına saldırır, aceleci değildir ve duygusal kararlar vermeye yatkındır. Öz düzenleme kişinin her daim kontrolde kalmasını sağlayan bir motivasyondur.

 

Motivasyon: Kendi kendini motive eden liderler, hedeflerine doğru tutarlı bir şekilde çalışırlar ve çalışmalarının kalitesi için son derece yüksek standartlara sahiptirler.

 

Empati: Liderler için empati sahibi olmak, başarılı bir ekip veya organizasyonu yönetmek için çok önemlidir. Empati sahibi liderler kendilerini başka birinin yerine koyma yeteneğine sahiptir. Ekiplerindeki insanları geliştirmeye, haksız davranan diğer kişilere meydan okumaya, yapıcı geri bildirimde bulunmaya ve ihtiyacı olanları dinlemeye yardımcı olurlar. Ekibinizin saygısını ve sadakatini kazanmak istiyorsanız, empati kurarak onlara önem verdiğinizi göstermelisiniz.

 

Sosyal beceriler: Goleman’a göre duygusal zekanın bu unsuru aynı zamanda bir liderin esnekliğini ve kişisel sorumluluğa bağlılığını da kapsar. Duygusal zekanın sosyal beceri unsurunda başarılı olan liderler harika iletişimcilerdir. İyi haberler kadar kötü haberleri duymaya da açıklar ve ekiplerinin kendilerini desteklemesi ve yeni bir görev veya proje için heyecan duyması konusunda uzmandırlar.

 

İyi sosyal becerilere sahip liderler, değişimi yönetmede ve çatışmaları diplomatik olarak çözmede de iyidir.

 

İlgili İçerik; Duyusal Pazarlama Nedir?

 

İlgili İçerik; E-ticarette Müşteri Arttırma Teknikleri

 

Pazarlamada Duygusal Zeka Nedir?

 

Pazarlamada duygusal zeka; işletmelerin hedef kitlelerine erişmelerine, tutarlı marka bilinci oluşturma ve içerik sunmalarına olanak tanımaktadır. Çoğu durumda, pazarlamacılar duygusal zekayı kullanmanın, duygusal bir tepki ortaya çıkarmak veya kritik bir acı noktasıyla mücadele etmek anlamına geldiğini düşünür. Ancak duygusal zeka çok daha fazlasıdır.

 

Aşağıda pazarlamada duygusal zekada önemli olan unsurları açıkladık.

 

Sosyal referanslar edinme: İşinizi büyütmek için sosyal geri bildirim önemli bir kriterdir. Sosyal yaşamdaki insanların markanız hakkında söylediklerini dinleme ve geri bildirimlerine göre değişiklikler yapma süreci pazarlamada duygusal zeka parçasıdır.

 

Sosyal dinleme ile insanların markanız hakkında ne düşündüklerini ve gelecekteki içerikten ne beklediklerini öğrenebilirsiniz. Sosyal dinleme kitlenizin ihtiyaçlarını anlamak, müşterilerinizle duygusal olarak bağlantı kurmanıza yardımcı olacaktır.

 

Net bir marka imajı sunmak: Tüketicilerin işletmeniz hakkında ne düşündüğünü öğrendikten sonra bu bilgileri marka imajınızda birleştirmek gerekir. Bir pazarlama ekibi, kendileri hakkında bilgi edinmek için duygusal zekayı kullandığında, müşteri kişilikleri hakkında da bilgi edineceklerdir. Web sitenizi sık sık ziyaret eden kişiler hakkında daha fazla bilgi edindikçe, markanızı tüketici beklentileriyle uyumlu hale getirmeye başlamanız daha kolay olacaktır.

 

Tüketicilerle ilişki kurmak: Pazarlamada duygusal zekanın en önemli parçası tüketiciyle iletişim kurmaktır. Kendinizi yansıtmak için müşterilerinizle farklı kanallardan iletişime geçin, imajınızı müşterilerinizin gözünde farklı alanlarda iyileştirmek böylece mümkün olacaktır. Sosyal mecralar işinizin büyümesini desteklediği gibi duygusal zeka yoluyla hedef kitlenizle ilişki kurmanıza yardımcı olan kanallardır.

 

Hatalardan ders çıkarmak: Hatalarınızdan ders çıkarmak, sektörünüzde lider olarak yapabileceğiniz en önemli şeylerden biridir. Bu noktada da duygusal zeka devreye girmektedir. Müşteriler ve ortaklarla anlamlı bağlantılar kurmak, eylemleriniz, duygularınız ve başkalarının hisleriyle uyum içinde olmanız müşterileri etkileme konusunda kilit görevi görmektedir.

 

İlgili İçerik; Ürün pazarlamasında kullanılacak 6 Yöntem

 

İlgili İçerik; Satışlarınızı Katlayacak En Trend Ürünler

 

Duygusal Zeka ile Pazarlama

 

Pazarlamada Duygusal İkna Nedir?

 

Duygusal pazarlama, hedeflenen sonuca ulaşmak için hedef kitleyle derin bir bağlantı oluşturmak için insan duygularına dokunan ikna edici mesajlardan oluşan stratejiler bütünüdür. Korku, öfke, neşe ya da karar vermeyi etkilemeye ya da bir eylemi teşvik etmeye yetecek kadar güçlü insani duygulardan oluşur.

 

Etkileme ve ikna yöntemleri pazarlamada karar verme süreçlerinde sıklıkla kullanılır. Rayonalite ön planda gibi görünse de pazarlamada pek çok alanda duygusal zeka ile rekabet ortamında öne çıkma söz konusu olmaktadır.

 

Dijital pazarlamada etkileme ve ikna teknikleri üç ana kategoriye ayrılır. Bunlar;

 
  • Sözcükler
  • Görseller
  • Kullanıcı deneyimi
 

Bu faktörler bir araya geldiğinde tüketicileri harekete geçiren duygusal bir deneyim oluşturmada başarılıdır. Duygusal pazarlama örnekleri dediğimizde güncel örnek olarak pandemi döneminin başlangıcında kıtlık psikolojiyle yaptığımız alışverişleri örnek verebiliriz. O dönem tüketiciler tamamen duygusal bir refleks ile alışveriş eğilimi gösterdi.

 

İlgili İçerik; E-ticarette Nöro Pazarlama (Neuromarketing) Teknikleri

 

Pazarlamada Duygusal Zeka Nasıl Kullanılır?

 

Pazarlamada duygusal zeka sadece duygusal bir tepki ortaya çıkarmaya çalışmak ya da duygulara hitap etmek demek değildir. Pazarlamada duygusal zeka pek çok açıdan ele alınır ve tüketicinin farklı duygularına hitap etmeyi hedefler.

 

Başarılı bir kampanyada duygusal zekayı öne çıkarmak için yapılması gerekenler şöyledir;

 
  • Tüketicide motivasyonu öne çıkarma
  • Tüketiciyle empati kurma
  • Tüketicinin markaya yakınlık duymasını sağlama
  • Müşterilerin sevdiği özelliklere odaklanma
  • Müşteriye değer sunma
 

İlgili İçerik; E-ticarete Yeni Başlayanlara Pazarlama Önerileri

 

Duygusal Zeka ile Pazarlama Kullanımı

 

Pazarlamada Neden Duygusal Zekaya İhtiyaç Duyulur?

 

Pazarlamada duygusal zekaya ihtiyaç duyulmasının rekabet ortamında sağlayacağı pek çok avantaj vardır. Bazılarını aşağıda maddeledik;

 
  • Artan teknolojiyle birçok kişiye ulaşmak, kampanyayı duyurmak kolay olsa bile duygusal zeka ile rakiplerin arasından sıyrılmak mümkün olur.
  • Teknolojinin yapaylaştırmasından uzaklaşmak için duygusal zekaya ihtiyaç vardır. Pazarlamada duygusal ikna yöntemini kullanmak rekabet ortamında markanızı avantajlı hale getirir.
  • Günümüzde tüketiciyle etkileşime girmek ve duygusal ikna yöntemini kullanmak için samimi müşteri ilişkileri kurmayı sağlar.
  • Ürünlerin fiyat ve özelliklerinin dışındaki faydalarına odaklanılmasını sağlar.
  • Tüketicilerin her zaman duygusal bir unsurlarına dokunulmasını sağlar.
 

 

 

Ticimax ile çalışmak istiyorsanız demo talep formunu doldurabilir ve 15 günlük deneme süresinin ardından e-ticarette doğru adımlar atabilirsiniz. Ticimax ile ilgili daha fazla haber almak için Ticimax’ı Youtube, Instagram, Facebook ve Twitter üzerinden takip edebilirsiniz. Ayrıca e-ticaret ile ilgili kapsamlı bilgi almak için 0850 811 08 20 numaralı telefonu arayabilirsiniz.

 

 

Yazar: Tolga Sefa Ağyıldız

Bu İnternet Sitesi içeriğinde yer alan tüm eserler (yazı, resim, görüntü, fotoğraf, video, müzik vb.) TİCİMAX BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ A.Ş.’ye ait olup, 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu kapsamında korunmaktadır.

15 Gün Ücretsiz Deneyin

Devlerin kullandığı e-ticaret alt yapısının 15 günlük demosu hemen mailinize gelsin.

Şirketimize sağladığınız kişisel verilerin, Aydınlatma Metnimizde yer alan değerler ile sınırlı ve ölçülü olmak kaydı ile ve 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu tacir ilişkisi kapsamında rızanıza dayanarak işlenebileceğini ve “Hemen Demoyu İnceleyin” butonuna basarak kişisel verilerinizin Aydınlatma Metninde belirtilen kapsamlarda işlenmesine izin vermiş olacağınızı hatırlatmak isteriz.

Kişisel verileriniz işlenmesine ilişkin detaylı bilgiye ulaşmak için Ticimax Kişisel Verilerin Korunmasına Yönelik Aydınlatma ve Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.
İlgili Yazılar Yeni Yazılar Popüler Yazılar
Adres : Allianz Tower Küçükbakkalköy Mah. Kayışdağı Cad. No:1 34750 Ataşehir/İstanbul  /  Çağrı Merkezi : 0850 811 08 20  / 
© 2005-2024 Ticimax E Ticaret Yazılımları ve E Ticaret Paketleri / Ticimax Bilişim Teknolojileri A.Ş. Her Hakkı Saklıdır.
BİZE ULAŞIN
Ticimax