Biz Sizi Arayalım

Merak ettiğiniz tüm sorularınız için iletişim bilgilerinizi girin,
uzman ekibimiz en kısa zamanda size yardımcı olsun!

Dilerseniz;

7/24 Müşteri Destek Hattı

0850 811 08 20

telefonumuzdan
bize ulaşabilirsiniz.

Şirketimize sağladığınız kişisel verilerin, Aydınlatma Metnimizde yer alan değerler ile sınırlı ve ölçülü olmak kaydı ile ve 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu tacir ilişkisi kapsamında rızanıza dayanarak işlenebileceğini ve “Hemen Demoyu İnceleyin” butonuna basarak kişisel verilerinizin Aydınlatma Metninde belirtilen kapsamlarda işlenmesine izin vermiş olacağınızı hatırlatmak isteriz.

İthalat Nedir? Nasıl Yapılır?

Güncelleme Tarihi: 13.12.2023

İçindekiler;

İthalat, bir ülkenin yurt dışından mal ve hizmet satın almasına verilen isimdir. Genellikle ithalat ile alınan ürünler, ülke içerisinde kullanmak, satmak ya da farklı ülkelere yeniden satılmak için alınır.

 

Dış ticaretin bir parçası olan ithalat, bir ülkedeki hammadde ihtiyacının karşılanmasını sağlarken ekonomik sürekliliğin devam etmesi için de oldukça önemlidir. Genellikle ithalat süreci ekonomik etkiler, politik etkiler ve döviz kurlarına göre farklılık gösterebilir. İthalat yapmak ise bu etkenlerin hepsinden olumlu ya da olumsuz etkilenebilir.

 

İthalat Nedir, Nasıl Yapılır adlı bu yazımızda sizlere ithalat hakkında bilgi verecek ve nasıl ithalat yapacağınızdan bahsedeceğiz. Siz de yazımızı inceleyebilir ve ithalat hakkında bilgi edinebilirsiniz.





 

İlginizi Çekebilir:İnternette En Çok Satılan Ürünler

 

İthalat Nedir?

 

İthalat, bir ülkenin sınırları dışından temin ettiği mal ya da hizmet alımını ifade eden terimdir. Dış ticaretin önemli bir parçasıdır ve bir ülkedeki ekonomik sürekliliğin ve insan yaşamının devam etmesinde oldukça etkendir.

 

İthalatın Avantajları Nelerdir?

 

İthalat ülkelerdeki ekonominin sürekli olmasını ve hammadde ihtiyacını karşılamasını sağlarken birçok da avantaj sunar. İthalatın avantajları şunlardır:

 

  • Tüketici ve işletmeler için geniş bir ürün yelpazesine ulaşma kolaylığı sağlar.
  • Yerel Pazar içinde bulunmayan ürünleri temin ederek pazara sokulmasını kolaylaştırır.
  • Tüketiciler için ürün çeşitliliği sağlarken onlara daha fazla seçim yapma hakkı tanır.
  • Yurt dışından satın alınan ürünler döviz kuruna göre düşük tutarlı olabileceği için ekonomik olarak daha uygun olan ürünlere ulaşmayı kolaylaştırır.
  • İthalat süreçlerinde anlaşmalı olunan işletmeler rakiplerine göre avantaj sağlamak için rekabetçi fiyatlar sunar ve bu da başka ülkeden ürün ithal eden firma ve kişilerin uygun fiyatlar ile ürünlerine ulaşmasını kolaylaştırır.
  • Tüketiciler harcama yapacağı için bir ülke içerisinde büyümeyi etkiler ve bu da şirketler için daha fazla istihdam yaratma fırsatı sunar.
  • İthalat sektörü sayesinde markalar ürünlerini daha hızlı bir şekilde temin eder ve ihtiyaçları kolayca karşılar.
  • Kaynakların verimli kullanılmasına yardımcı olur.
  • Ekonomik istikrarı sağlar.
  • Uluslararası iş birliği yapıldığı için ülkeler arasında ilişkiyi kuvvetlendirir.
  • Üretimin sürekliliğini destekler.

 

İthalatın başlıca avantajları bunlardır. Bu tür avantajlardan yararlanmak isteyen kişi ve işletmelerin uygun ürünler bulması ve dış alım için adım atması gerekir.



İthalat nedir

 

İthalatın Dezavantajları

 

İthalatın avantajları olsa da aslına bakıldığında bazı dezavantajları da bulunmaktadır. İthalatın Dezavantajları şunlardır:

 

  • İthalat yapmak, yerel üretimin ve endüstrinin zayıflamasına neden olabilir.
  • Yurt dışı kaynaklı ucuz ürünler yerel ürünlerin pazardaki payının azalmasına neden olabilir.
  • Yerel üreticiler ithalat nedeniyle iş kaybına uğrayabilir.
  • Bir ülke içerisindeki ticaret dengesizleşebilir ve ticaret açığı ortaya çıkabilir.
  • Yurt dışından ithal edilen ürünler yerel pazardaki ürünlerden kalitesiz ve güvensiz olabilir.
  • Sağlık standartlarına uygun ürünler ithal edilmediği takdirde sağlık problemleri ortaya çıkabilir.
  • İthalat ile yurt dışından ürün alan işletmeler döviz kuru problemleri ile karşı karşıya kalabilir.
  • İthalat yapılırken karşılaşılacak olan gümrük vergileri ve ticaret engelleri işletmeleri mali yükünü artırabilir ve bu da aslına bakıldığında ürün satın alımını olumsuz etkileyebilir.

 

İthalatın dezavantajları bunlardır. Bu dezavantajlar ile karşı karşıya kalmak istemeyen işletmelerin yerel pazardaki ihtiyaçları iyi bir şekilde tespit etmesi ve uygun olan ürünleri temin etmesi gerekir.

 

İlginizi Çekebilir: İnternetten Satış Yapmak

 

İthalat Nasıl Yapılır?

 

İthalat yapmak isteyen kişi ve işletmelerin izlemesi gereken temel adımlar vardır. İthalat nasıl yapılır sorusuna yanıt arayanların izleyeceği adımlar şunlardır:

 

  • Araştırma ve Planlama
  • Tedarikçi Bulma
  • Dış Ticaret Düzenlemeleri İçin Belgeleri Hazırlama
  • Finansman ve Ödeme
  • Ürün Nakliyat Süreci
  • Gümrük Süreci

 

Önem vermeniz gereken ithalat adımlardır.

 

Araştırma ve Planlama Yapın

 

İhracat nasıl yapılır sorusuna yanıt arıyorsanız ilk adımınız araştırma ve planlama yapmak olmalıdır. Yerel Pazar içerisinde kişilerin ihtiyaç duyacağı birçok ürün ve hizmet bulunur ve bu ürün ve hizmetleri doğru bir şekilde tespit etmek ithalat yapmanızı kolaylaştırır.

 

Özellikle ürün araştırması yaparken önem vermeniz gereken ilk konu yerel pazardaki ihtiyaç duyulan ürünlerdir. Bunun yanı süre ürün araştırmasına devam ederken ilgili ürünlere olan talep, ilgili ürünlerdeki rekabeti de araştırmanız gerekir. Bu süreci profesyonel bir şekilde tamamlamak ve ithalat yapmak için bir iş planı oluşturabilir ve buna uygun hareket edebilirsiniz.



Araştırma ve Planlama Yapın

 

Tedarikçi Bulma Süreci

 

Yerel pazarınızda ihtiyaç duyulan ürün ve hizmetleri belirledikten sonra tedarikçi bulma sürecine geçmeniz gerekir. Bu süreçte birçok kişi Çin’den toptan ürün getirmek için Çin’deki üreticileri araştırır. Araştırma sürecinde yalnızca Çin’e yönelmek ilgili ürün ve hizmetleri daha pahalı fiyatlar ile almanıza neden olabilir.

 

İthalat yapmak için tedarikçi ararken bu nedenle kişi ve işletmelerin iş gücünün ucuz olduğu ülkelere yönelmesi gerekmektedir. Böylece hem fiyat araştırması yapabilir hem de satın almak istediğiniz ürün ve hizmetlere uygun fiyatlar ile ulaşabilirsiniz.

 

İlginizi Çekebilir: Tedarikçi XML Entegrasyonu Nedir

 

Dış Ticaret Düzenlemeleri İçin Gerekli Belgeleri Hazırlayın

 

İthalat yapmak için dış ticaret düzenlemelerine uygun hareket etmeniz gerekir. Genellikle bu süreçte ithalat yapan ülke ve ithalat yapılan ülkelerin düzenlemeleri birbirinden farklı olabilir. Bu nedenle ithalat yapmak istediğiniz ülkelerin politikalarını inceleyerek hareket etmeniz önemlidir.

 

Bunun yanı sıra faturalı bir şekilde alım yapmak için işletmenize yönelik bilgileri karşı tarafa iletmeli ve ithalat vergilerini de ödeyerek yasal bir şekilde dış alım yapmaya özen göstermelisiniz.

 

Finansman ve Ödeme Sürecini Yönetin

 

İthalat ile toplu ürün satın almak için finansman ve ödeme sürecini de profesyonel bir şekilde yürütmeniz gerekir. Genellikle farklı ülkelere ürün satan firmalar gönderim öncesinde ürün tutarlarının ödenmesini istiyor. Bu süreçte ise birçok işletme Euro, dolar ya da kendi para birimi ile ödeme kabul ediyor. İşletmelerin ise ödeme esnasında problem yaşamamsı için döviz kurunu iyi bir şekilde takip etmeye özen göstermesi gerekiyor.





 

Ürün Nakliyat Sürecini Yönetin

 

Yurt dışından ürün satın aldıktan sonra ilgili ürün ve hizmetlerin ülkemize girmesi gerekir. Bu süreçte ise ithalat için nakliye ve lojistik süreçlerini iyi bir şekilde yönetmeniz gerekir. Yönetim aşamasında problem yaşamamak için ürün satın alacağınız tedarikçi ile anlaşma

 

yapmanız ve hangi yöntemle nakliyatın gerçekleşmesini istediğinizi kendisine aktarmanız gerekmektedir.

 

Ürünler ülkemize geldikten sonra stok kabulünü ve satın aldığınız ürünlerin nerede depolanacağını da belirlemeniz oldukça önemlidir. Bu süreçte gümrük vergilerinin ödemesi gerektiğini de unutmamanız gerekmektedir. Aksi takdirde ilgili ürünler gümrükte takılabilir ve ülkemize giriş yapmadan geri gönderilme riski ile karşı karşıya kalabilir.

 

Ürün Satışı ve Dağıtımı

 

İthalat yaptığınız ürün ve hizmetleri markanızın stoklarına ekledikten sonra ürün satışı ve dağıtımı da yapmanız gerekiyor. Bu süreçte işletmeler fiziksel mağazalar, e-ticaret sitesi, e-ticaret pazaryerleri ve e-ihracat siteleri üzerinden ürün satışlarını gerçekleştiriyor ve kâr ediyor. Siz de ithal ettiğiniz ürünleri hangi yöntemler ile satacağınıza karar verebilirsiniz.





 

Ticimax ile Ürünlerinizi Hızlıca Satın

 

Siz de ürün satışı için Ticimax ile e-ticaret sitenizi hayata geçirebilirsiniz. Ticimax e-ticaret alt yapısında yer alan modül ve özellikler ile ürün ve hizmetlerinizi kolayca satabilir ve dijital pazarlama modülleri sayesinde hedef kitlenizde yer alan kişilere kolayca ulaşabilirsiniz.

 

Ticimax ile çalışmak istiyorsanız demo talep formunu doldurabilir ve 15 günlük deneme süresinin ardından e-ticarette doğru adımlar atabilirsiniz. Ticimax ile ilgili daha fazla haber almak için Ticimax’ı Youtube, Instagram, Facebook ve Twitter üzerinden takip edebilirsiniz. Ayrıca e-ticaret ile ilgili kapsamlı bilgi almak için 0850 811 08 20 numaralı telefonu arayabilirsiniz.

 

Yazar: Tolga Sefa Ağyıldız

Bu İnternet Sitesi içeriğinde yer alan tüm eserler (yazı, resim, görüntü, fotoğraf, video, müzik vb.) TİCİMAX BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ A.Ş.’ye ait olup, 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu kapsamında korunmaktadır.

15 Gün Ücretsiz Deneyin

Devlerin kullandığı e-ticaret alt yapısının 15 günlük demosu hemen mailinize gelsin.

Şirketimize sağladığınız kişisel verilerin, Aydınlatma Metnimizde yer alan değerler ile sınırlı ve ölçülü olmak kaydı ile ve 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu tacir ilişkisi kapsamında rızanıza dayanarak işlenebileceğini ve “Hemen Demoyu İnceleyin” butonuna basarak kişisel verilerinizin Aydınlatma Metninde belirtilen kapsamlarda işlenmesine izin vermiş olacağınızı hatırlatmak isteriz.

Kişisel verileriniz işlenmesine ilişkin detaylı bilgiye ulaşmak için Ticimax Kişisel Verilerin Korunmasına Yönelik Aydınlatma ve Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.
Adres : Allianz Tower Küçükbakkalköy Mah. Kayışdağı Cad. No:1 34750 Ataşehir/İstanbul  /  Çağrı Merkezi : 0850 811 08 20  / 
© 2005-2024 Ticimax E Ticaret Yazılımları ve E Ticaret Paketleri / Ticimax Bilişim Teknolojileri A.Ş. Her Hakkı Saklıdır.
BİZE ULAŞIN
Ticimax