Biz Sizi Arayalım

Merak ettiğiniz tüm sorularınız için iletişim bilgilerinizi girin,
uzman ekibimiz en kısa zamanda size yardımcı olsun!

Dilerseniz;

7/24 Müşteri Destek Hattı

0850 811 08 20

telefonumuzdan
bize ulaşabilirsiniz.

Şirketimize sağladığınız kişisel verilerin, Aydınlatma Metnimizde yer alan değerler ile sınırlı ve ölçülü olmak kaydı ile ve 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu tacir ilişkisi kapsamında rızanıza dayanarak işlenebileceğini ve “Hemen Demoyu İnceleyin” butonuna basarak kişisel verilerinizin Aydınlatma Metninde belirtilen kapsamlarda işlenmesine izin vermiş olacağınızı hatırlatmak isteriz.

Lojistik Nedir? E-ticaret Operasyonlarında Lojistik Süreçleri ve Yönetimi

Güncelleme Tarihi: 25.05.2023

İçindekiler;

E-ticaret siteleri üzerinden alışveriş yapan tüketiciler satın aldıkları ürün ve hizmetlere hızlı bir şekilde ulaşmayı ister. Bununla beraber her tüketicinin temel amacı da ürünlere problemsiz bir şekilde ulaşmaktır. Bu nedenle her e-ticaret firmasının müşterilerine kesintisiz bir hizmet sunabilmek için e-ticarette lojistik yönetimini profesyonel bir şekilde yapmaya özen göstermesi gerekmektedir.

 

E-ticarette lojistik yönetimi yapmak isteyen markaların ilk yapması gereken çalışmaların başında doğru ve planlı bir şekilde hareket etmek yer almaktadır. Çünkü doğru planlanmamış süreçler e-ticaret firmalarının sipariş, teslimat ve kargo yönetimi gibi konularda problemler yaşamasına neden olmaktadır. Bu durum da aslına bakıldığında plansızlıktan dolayı markalarım müşteri kaybetmesine yol açmaktadır.

 

E-ticarette Lojistik Yönetimi adlı bu yazımızda sizler için e-ticaret sektörünün önemli bir süreci olan lojistik, lojistiğin önemi, e-ticarette lojistik ve e-ticaret lojistik yönetimi gibi konular hakkında bilgiler vereceğiz . Siz de yazımızı inceleyebilir ve e-ticarette lojistik yönetimini nasıl yapabileceğinizi öğrenebilirsiniz.

 

İlgili İçerik; E-ticaret Lojistik Süreçleri ve Dikkat Edilmesi Gerekenler

 

Lojistik Nedir? E-ticaret Operasyonlarında Lojistik Süreçleri ve Yönetimi

 

Lojistik Nedir?

 

Lojistik ya da bilinen bir diğer adı ile nakliye ürün ve hizmetlerin tüketicilere ya da şirketlere aktarılmasını sağlayan bir araçtır. Lojistik her zaman ihtiyaçların arttığı ve istenilen zamanda ulaştırma gibi amaçlarla hareket etmektedir.

 

E-ticaret sektörü dendiğinde aslına bakıldığında lojistik için müşterilerin ürünlere istedikleri zaman istedikleri dönemlerde ulaşmasını sağlayan süreçler olarak bir tanımlama yapılması da mümkündür.

 

Lojistik Nedir

 

E-ticarette Lojistiğin Önemi

 

E-ticaret ile internetten ürün ve hizmet satışı yapan her işletme için önemli olan konuların başında e-ticarette lojistik yönetimi yer alır. Çünkü e-ticarette lojistik yönetimini markalara belirli avantajlar sağlarken belirli dezavantajlı durumların da ortaya çıkmasına neden olabilir.

 

E-ticarette lojistik yönetim sürecinde markalar planlı bir şekilde hareket etmediği takdirde maliyetlerin artması söz konusu olabilmektedir. Bu yüzden her markanın maliyetleri düşürmek için e-ticarette lojistik süreçleri üzerine profesyonel çalışmalar yapması gerekir.

 
  • Depolama masrafları
  • Tedarik masrafları
  • Personel maliyetleri
 

Gibi önemli masraflar lojistik süreçlerinde planlanmadığı zaman markaların maliyetlerini arttırır. Genellikle ürün sayısı az olan işletmelerde lojistik yönetimi yapabilmek daha kolayken yatay e-ticaret modeli ile çalışan yani farklı ürün gruplarında ve farklı kategorilerde satış yapan markaların lojistik yönetiminde problem yaşamamak için depo yönetimini profesyonel bir şekilde yapması gerekir. Aksi halde işletmeler depo masrafları ile karşı karşıya kalır ve bu da e-ticarette karlılığı azaltır.

 

Dropshipping e-ticaret modeli ile çalışan markalar e-ticaret lojistik süreçlerini ve depolama süreçlerini tedarikçiler sayesinde gerçekleştirir. Fakat bu noktada markaların tedarikçiler ile iyi anlaşmalar yapması gerektiğini söylemek mümkündür. Aksi halde tedarikçi tarafından yapılan hatalar markaların geleceğini olumsuz etkileyebilmektedir.

 

Stok takibi yapımını kolaylaştırmak ve e-ticaret lojistik yönetimini profesyonel bir şekilde yapmak için her markanın depo yönetim sistemi kullanmaya özen göstermesi gerekir.

 

İlgili İçerik; E-ticarette Depo ve Lojistik Yönetimi Kılavuzu

 

E-ticaret Lojistik Önemi Nedir

 

E-ticarette Lojistik Yönetiminin Temel Yapısı

 

E-ticarette lojistik yönetimi dendiği zaman değinilmesi gereken konulardan birisi de lojistik yönetiminin temel yapısıdır.

 
  • Ürün taşıma
  • Ürün envanteri tutma
  • Stok kontrolü
  • Ürün idaresi
  • Depolama
  • Paketleme
  • Maliyetlerin Kontrolü
  • Teslimat
 

E-ticarette lojistik süreçleri olarak bilinmektedir. Gelin şimdi bu konuya daha detaylı bir şekilde göz atalım.

 

E-ticaret Lojistik Yönetim Süreçleri

 

Ürünlerin Taşınması

 

E-ticaret ile internetten ürün satan işletmeler sattıkları ürün ve hizmetleri stoklu bir şekilde satıyorsa bu ürünleri tedarik etmek zorundadır. Tedarik edilen ürünlerin de e-ticaret firmalarının depolarına taşınması gerekir. Bu nedenle sevkiyat yönetimine önem verilmesi gerekmektedir.

 

E-ticaret Lojistik Yönetimi | Ürün Transferi

 

Ürün Envanterinin Tutulması

 

Depolara gelen ürünlerin envanter kaydının yapılması e-ticarette lojistik yönetiminin bir parçasıdır. Envanter yönetimi giriş ve çıkışı yapılan ürünlerin takip edilmesini kolaylaştırır. Bununla beraber maliyet hesaplaması yapma konusunda da markalara yardımcı olur.

 

E-ticaret Lojistik Yönetimi | Ürün Envanteri

 

Stok Kontrolü

 

Çoğu zaman e-ticaret firmalarında yaşanan yoğunluklardan dolayı stok kontrolü yapmak mümkün olmayabilir. Bu durum da e-ticarette lojistik yönetiminin önündeki en büyük engeller arasında yer alır. Bu nedenle e-ticaret ile internetten ürün ve hizmet satışı yapan her işletmenin profesyonel bir şekilde stok kontrolü yapması gerekir. Bunu yapabilmek için de çoğu işletme aylık ya da haftalık olarak stok sayımı yapar.

 

E-ticaret Lojistik Yönetimi | Stok Kontrolü

 

Ürünlerin Depolanması

 

E-ticarette lojistik yönetiminin bir parçası olan ürün depolama işlemleri markaların sipariş ve depo yönetimini kolaylaştıran bir süreçtir. Genellikle bu noktada birçok işletme depo yönetim sistemlerini kullanarak ürün depolama süreçlerini yönetmektedir. Böylece hem stok hem de tedarik zinciri yönetimini daha profesyonel bir şekilde yürütebilmektedirler.

 

Ürün depolanması sürecinde profesyonel bir şekilde hareket eden markalar daha kolay bir şekilde e-ticarette lojistik yönetimi yapabilmektedir fakat bu noktada da planlı bir şekilde hareket etmek markaların önem vermesi gereken süreçlerin başında yer almaktadır.

 

E-ticaret Lojistik Yönetimi | Ürün Depolaması

 

Paketleme

 

Lojistik yönetiminin bir parçası olan paketleme süreci hem ürün teslimatı yapacak markaların hem de ürünleri teslim alacak markaların önem verdiği süreçlerden birisidir. Paketlemenin profesyonel bir şekilde yapılması nakliyat ve depolama gibi süreçlerde karşılaşılabilecek problemlerden dolayı ürün ve hizmetlerin zarar görmesini engellemektedir.

 

E-ticaret Lojistik Yönetimi | Paketleme

 

Maliyetlerin Kontrolü

 

E-ticarette lojistik süreçlerinin önemli bir parçası da maliyetlerin kontrolüdür. Çünkü markalar genellikle e-ticaret maliyetlerini azaltmak için lojistik yönetimine yapmaya ihtiyaç duyarlar. Bu durumda da e-ticaret firmalarının sürekli olarak maliyetlerini kontrol etmesi ve kar zarar hesabı yapması gerekir. Aksi halde işletmeler zarar tablosunu göremedikleri takdirde maliyetleri artış gösterebilir.

 

E-ticaret Lojistik Yönetimi | Maliyet Kontrolü

 

Teslimat Süreçleri

 

E-ticarette lojistik yönetiminin en önemli parçalarından birisi teslimat süreçleridir. Çünkü müşteriler tarafından satın alınan ürünlerin problemsiz bir şekilde teslim edilmesi gerekmektedir. Aksi halde e-ticaret firmalarının iade oranları artış gösterirken müşteri memnuniyeti azalmaktadır. Bu nedenle her e-ticaret firması lojistik yönetiminin bir parçası olan teslimat süreçlerine önem vermelidir.

 

Sizler de e-ticarette teslimat süreçlerini profesyonel bir şekilde yönetebileceğiniz çalışanlar ve kargo firmaları ile işbirliği yapabilir ve teslimattan kaynaklanacak problemlerin önüne geçebilirsiniz.

 

İlgili İçerik; E-Ticarette Başarıyı Yakalamak İsteyenler İçin 10 Adım

 

E-ticaret Lojistik Yönetimi | Teslimat Süreçleri

 

E-ticarette Lojistik Yönetiminin Faydaları Nelerdir?

 

E-ticarette lojistik yönetiminin markalara sağladığı birçok fayda bulunmaktadır. Maliyetlerden depolamaya kadar her alanda fayda sağlandığı bilinen lojistik yönetiminin avantajları şu şekildedir:

 
  • E-ticarette lojistik yönetimi markaların yaptıları işin kalitesini arttırır.
  • Lojistik yönetimi işletmelerin zaman yönetimini kolaylaştırır. Böylece çalışanların verimliliği hızlı bir şekilde artış gösterebilir.
  • E-ticarette lojistik yönetimi ürün ve hizmetlerin hızlı bir şekilde sevk edilmesine yardımcı olur. Bu da müşteri memnuniyetini arttıran unsurlar arasında yer alır.
  • E-ticaret lojistik süreçlerini iyi bir şekilde yönetmek e-ticaret firmalarının kolay bir şekilde büyümesini sağlar.
  • Lojistik yönetimi perakende satış noktalarında markanızın güçlü bir bağ kurmasına yardımcı olur.
  • Markanıza duyulan güveni arttırdığı için sadık müşteriler kazanmanıza olanak tanır.
  • Lojistik yönetiminin profesyonel bir şekilde yürütülesi e-ticaret firmalarının maliyetlerini azaltır.
 

E-ticarette lojistik yönetiminin faydaları bunlardır. Bu faydalardan yararlanmak isteyen her kişi ve işletmenin özellikle planlı ve programlı bir şekilde bu süreçleri yönetmeye özen göstermesi gerekmektedir.

 

İlgili İçerik; E-ticaret Sitesi Kurmak, 20 Adımda Başarılı Bir E-ticaret Sitesi Nasıl Kurulur?

 

E-ticaret Lojistik Yönetimi Faydaları Nelerdir

 

E-ticaret Süreçlerini Ticimax ile Yönetin

 

E-ticaret süreçlerini yönetmek ve e-ticarette başarılı olan firmalar arasında yer almak istiyorsanız sizler de e-ticaret sitenizi kurarken Ticimax’ı tercih edin. Ticimax e-ticaret alt yapısında yer alan modül ve özellikler ile e-ticaret süreçlerini yönetin başarıya ulaşın.

 

 

 

Ticimax ile çalışmak istiyorsanız demo talep formunu doldurabilir ve 15 günlük deneme süresinin ardından e-ticarette doğru adımlar atabilirsiniz. Ticimax ile ilgili daha fazla haber almak için Ticimax’ı Youtube, Instagram, Facebook ve Twitter üzerinden takip edebilirsiniz. Ayrıca e-ticaret ile ilgili kapsamlı bilgi almak için 0850 811 08 20 numaralı telefonu arayabilirsiniz.

 

 

Yazar: Tolga Sefa Ağyıldız

Bu İnternet Sitesi içeriğinde yer alan tüm eserler (yazı, resim, görüntü, fotoğraf, video, müzik vb.) TİCİMAX BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ A.Ş.’ye ait olup, 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu kapsamında korunmaktadır.

15 Gün Ücretsiz Deneyin

Devlerin kullandığı e-ticaret alt yapısının 15 günlük demosu hemen mailinize gelsin.

Şirketimize sağladığınız kişisel verilerin, Aydınlatma Metnimizde yer alan değerler ile sınırlı ve ölçülü olmak kaydı ile ve 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu tacir ilişkisi kapsamında rızanıza dayanarak işlenebileceğini ve “Hemen Demoyu İnceleyin” butonuna basarak kişisel verilerinizin Aydınlatma Metninde belirtilen kapsamlarda işlenmesine izin vermiş olacağınızı hatırlatmak isteriz.

Kişisel verileriniz işlenmesine ilişkin detaylı bilgiye ulaşmak için Ticimax Kişisel Verilerin Korunmasına Yönelik Aydınlatma ve Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.
İlgili Yazılar Yeni Yazılar Popüler Yazılar
Adres : Allianz Tower Küçükbakkalköy Mah. Kayışdağı Cad. No:1 34750 Ataşehir/İstanbul  /  Çağrı Merkezi : 0850 811 08 20  / 
© 2005-2024 Ticimax E Ticaret Yazılımları ve E Ticaret Paketleri / Ticimax Bilişim Teknolojileri A.Ş. Her Hakkı Saklıdır.
BİZE ULAŞIN
Ticimax