Biz Sizi Arayalım

Merak ettiğiniz tüm sorularınız için iletişim bilgilerinizi girin,
uzman ekibimiz en kısa zamanda size yardımcı olsun!

Dilerseniz;

7/24 Müşteri Destek Hattı

0850 811 08 20

telefonumuzdan
bize ulaşabilirsiniz.

Şirketimize sağladığınız kişisel verilerin, Aydınlatma Metnimizde yer alan değerler ile sınırlı ve ölçülü olmak kaydı ile ve 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu tacir ilişkisi kapsamında rızanıza dayanarak işlenebileceğini ve “Hemen Demoyu İnceleyin” butonuna basarak kişisel verilerinizin Aydınlatma Metninde belirtilen kapsamlarda işlenmesine izin vermiş olacağınızı hatırlatmak isteriz.

Marka Bilinirliği Nedir? Nasıl Artırılır?

Güncelleme Tarihi: 15.02.2024

İçindekiler;

Marka bilinirliği, bir markanın hedef kitlesinde yer alan kişilerin markayı tanımasını ifade eden terimdir. Marka bilinirliği çoğu zaman markanın ne kadar tanındığını ve mevcut pazarda ne kadar farkındalık yarattığını gösterir.

 

Marka bilinirliği yalnızca marka adı ile bağdaştırılmış bir kavram değildir. Genellikle markanın renkleri, logosu, reklam müziği ya da sloganı da hatırlanabilir olduğu için marka bilinirliği ile bağdaştırılır. Kısacası marka bilinirliği bir markayı marka yapan görsel ya da işitsel unsurları da kavramaktadır ve bu bilinirlik her marka için oldukça önemlidir. Çünkü marka bilinirliği fazla olan kurum ve kuruluşlar birçok avantajdan yararlanabilmektedir.

 

Marka Bilinirliği Nedir? Nasıl Artırılır adlı bu yazımızda sizlere marka bilinirliği hakkında bilgi verirken marka bilinirliğinizi artıracak ipuçlarından da bahsedeceğiz. Siz de yazımızı inceleyebilir ve böylece marka bilinirliği hakkında daha fazla bilgi edinebilirsiniz.

 

İlginizi Çekebilir: Marka Pazarlaması Nedir

 

Marka Bilinirliğinin Avantajları


Tüketici Güveni
 

Marka bilinirliği artırmak kurum ve kuruluşlara ya da markalara birçok avantaj sağlamaktadır. Rekabet üstünlüğünden daha fazla satış yapmaya kadar olan her avantaj marka bilinirliği ile bağdaştırılmış avantajlardır.

 
  • Tüketici Güveni
  • Rekabet Üstünlüğü
  • Fiyat Esnekliği
  • Müşteri İletişimi
  • Yeni Ürün ve Hizmet Başarısı
  • İş Birlikleri
  • Globalleşme
 

Marka bilinirliği fazla olan işletmelerin avantaj sağlayacağı durumlardır. Gelin şimdi marka bilinirliğinin avantajlarına daha detaylı bir şekilde göz atalım.

 

Tüketici Güveni


Marka bilinirliği tüketiciler arasında güven oluşturmanızı sağlamaktadır. Genellikle bir kurum ya da kuruluştan alışveriş yapacak olan tüketiciler, güven duydukları markalardan alışveriş yapmayı ister. Bu nedenle de marka bilinirliği fazla olan işletmeler hedef kitleleri ve potansiyel müşterileri üzerinde daha fazla güven oluşturabilmekte ve onların sadakatini kazanabilmektedir. Bu da aslına bakıldığında marka bilinirliği artırmanın tekrarlayan satışlar sağladığını göstermektedir.

 

Rekabet Üstünlüğü

 

Marka bilinirliği arttırmak, işletmelerin mevcut veya global pazarlarda rekabet avantajı elde etmesini de sağlamaktadır. Genellikle tüketiciler bildikleri markalardan alışveriş yapma eğilimi gösterdiği için marka bilinirliği fazla olan işletmeler ürün ve hizmetlerini tanıtmak için daha az çaba göstermektedir. Bu da aslına bakıldığında markaların rakiplerine karşı avantaj üstünlüğü elde etmesini sağlarken daha fazla müşteri kazanmalarını da kolaylaştırmaktadır.

 

Fiyat Esnekliği


Fiyat Esnekliği
 

Tüketiciler marka bilinirliği yüksek olan işletmelere daha fazla güven duyar ve bu markaların ürünlerinin kalitesine güvenir. Bu nedenle marka bilinirliği artırmak işletmelerin esnek fiyatlarla satış yapmasını da kolaylaştırabilir. Çünkü tüketiciler çoğu zaman marka bilinirliğine ve kalitesine güvendiği işletmelerden tereddütsüz bir şekilde alışveriş yapma eğilimi içerisindedir.

 

Bu nedenle yerel ya da global pazarlarda ürün ve hizmet satışı yapacak olan markaların fiyat esnekliği sağlayabilmesi için marka bilinirliği artırmaya yönelik çalışmalar yapması gerekmektedir.

 

Müşteri İletişimi

 

Müşteriler genellikle ürün ve hizmet satın aldığı markalar ile iletişim halinde olmak ister. Fakat marka bilinirliğini arttırdığınız takdirde tüketiciler sizlere daha fazla güven duyduğu için alışverişleri hakkında daha az iletişime geçmek ister. Bununla beraber sosyal medya platformları üzerinden markanıza güvenen kişilerin kurduğu etkileşim de artış göstermektedir.

 

İlginizi Çekebilir: Marka Ses Tonu

 

Yeni Ürün ve Hizmetlerin Başarısı Fazladır

 

Marka bilinirliği fazla olan işletmelerin çıkardığı ürün ve hizmetlere olan ilgi her zaman fazladır. Bu nedenle marka bilinirliği fazla olan işletmeler yeri ürün ve hizmetlerini pazara daha kolay bir şekilde ulaştırabilmekte ve satışını yapabilmektedir. Çünkü tüketiciler ilgili markaya aşina olduğu için ürünleri satın alma eğilimi içerisine de girmektedir.

 

Marka Bilinirliği Nasıl Oluşturulur?


Marka Bilinirliği Nasıl Oluşturulur?


Marka bilinirliği oluşturmak isteyen kişi ve işletmelerin önem vermesi gereken birçok konu bulunur. Logodan renklere, hedef kitleden dijital pazarlama çalışmalarına kadar olan her önemli nokta marka bilinirliği için önemlidir.

 
  • Hedef Kitle
  • Marka Adı
  • Marka Logosu
  • Marka Renkleri
  • Markanın Ürün ve Hizmet Kalitesi
  • Marka Değerleri
  • İletişim Stratejileri
  • Sosyal Medya ve Dijital Pazarlama Çalışmaları
 

Marka bilinirliği oluşturmak ya da var olan marka bilinirliği artırmak için oldukça önemlidir. Gelin şimdi bunlara daha detaylı bir şekilde göz atalım.

 

Hedef Kitlenize Önem Verin


Hedef Kitlenize Önem Verin

Marka bilinirliği oluşturmak için ilk önem verilmesi gereken konu hedef kitledir. Çünkü bir markanın hedef kitlesinde yer alan kişilere göre bu süreç farklılık göstermektedir. Örneğin daha genç bir hedef kitleye hitap eden markaların daha ilgi çekici ve eğlenceli olması gerekirken orta yaşlı bir hedef kitleye hitap edecek markaların daha keskin duruş sergilemesi gerekir.

 

İlginizi Çekebilir: Marka Farklılaştırma Stratejileri

 

Marka Adınızın Akılda Kalıcı Olmasını Sağlayın

 

Marka bilinirliği artırmak için önem vermeniz gereken bir diğer konu da marka adınızdır. Genellikle bu süreçte hedef kitlenin ve müşterilerin aklında kalabilmek için marka bilinirliğini artırmak isteyenlerin akılda kalıcı bir marka adı seçmesi gerekir. Bu nedenle:

 
  • Kolay hatırlanan bir marka adı seçin.
  • Marka isminizde basitliğe önem verin.
  • Marka isminizin özgün olmasına önem verin
  • Marka adında sayı ve simge kullanmaktan kaçının.
 

Sizler de bunlara önem vererek marka adınızı seçebilirsiniz.

 

Marka Logosu ve Renklerini Doğru Seçin

 

Marka bilinirliği oluşturmak istiyorsanız önem vermeniz gereken bir diğer konu da marka logonuzdur. Marka logonuzun görüldüğünde insanların markanızı hatırlayabilmesi için logonuzun ve renklerin doğru bir şekilde kurgulanması gerekmektedir. Bu nedenle marka logonuzu sektörünüze göre oluşturmaya özen gösterin.

 

Sosyal Medya Çalışmalarına Önem Verin

 
Sosyal Medya Çalışmalarına Önem Verin
 

Marka bilinirliğinizi artırmak istiyorsanız sosyal medya çalışmalarına da önem vermeniz gerektiğini unutmamalısınız. Çünkü günümüzde birçok kişi sosyal medya platformlarında gördükleri markalara daha yakın hissetmektedir. Bu nedenle de marka algısı yaratmak ve marka bilinirliği oluşturmak isteyen kişi ve işletmelerin sosyal medya çalışmaları yapması gerekmektedir.

 

Influencer Marketing ile Hedef Kitlenize Markanızı Tanıtın

 

Marka bilinirliği nedir, nasıl artırılır sorusuna yanıt arayanların tercih edebileceği bir diğer yöntem de ınfluencer marketing çalışmalarıdır. Genellikle influencer’lar takipçileri tarafından güven duyulan kişiler olduğu için ınfluencer ile iş birliği yapan markalar hem potansiyel müşterilerine hem hedef kitlelerine ulaşmakta hem de markalarına olan güveni artırmaktadır. Bu nedenle marka bilinirliğimi artırmak istiyorum diyen işletmelerin nano, mikro, makro influencer’lar ile iş birliği yapmaya özen göstermesi gerekir.

 

Pazarlama Çalışmalarında Kitle İletişim Araçlarından Yararlanın

 
Ticimax ile Kendi Markanızı Yaratın
 

Kitle iletişim araçları günümüzde milyonlarca kişi tarafından izlenen, dinlenen ve okunan araçlardır. Bu nedenle de pazarlama çalışmalarında kitle iletişim araçlarından faydalanmak marka bilinirliğini de olumlu etkilemektedir. Günümüzde insanlar televizyon gibi kitle iletişim araçlarında gördükleri markalara daha yakın hissettiği için pazarlama çalışması yaparak marka bilinirliğini artırmak isteyen işletmelerin kitle iletişim araçlarında reklam vermeye de özen göstermesi gerekir.

 

Kampanyalar Düzenleyin

 

Kampanyalar düzenleyerek de marka bilinirliğinizi artırmanız mümkündür. Genellikle bir markadan alışveriş yapacak olan kişilerin büyük bölümü indirimli bir şekilde alışveriş yapmak ister ve bu noktada indirim kampanyaları düzenleyen markalar hedef kitlelerine ve potansiyel müşterilerine daha kolay ve hızlı bir şekilde ulaşır ve bu kişilerin markalarına yakın hissetmesini sağlar. Sizler de marka bilinirliğinizi artırmak istiyorsanız kampanyalar düzenleyebilirsiniz.

 

İlginizi Çekebilir: Marka Kimliği ve Marka İmajı Nedir

 

Ticimax ile Kendi Markanızı Yaratın


E-ticarette ve e-ihracatta kendi markanızı yaratmak için sizler de Ticimax’ı tercih edebilirsiniz. Ticimax ile e-ticaret sitenizi açabilir ve ürün ve hizmetlerinizi kolayca satabilirsiniz.

 

Ticimax ile çalışmak istiyorsanız demo talep formunu doldurabilir ve 15 günlük deneme süresinin ardından e-ticarette doğru adımlar atabilirsiniz. Ticimax ile ilgili daha fazla haber almak için Ticimax’ı Youtube, Instagram, Facebook ve Twitter üzerinden takip edebilirsiniz. Ayrıca e-ticaret ile ilgili kapsamlı bilgi almak için 0850 811 08 20 numaralı telefonu arayabilirsiniz.

 

Yazar: Pınar Keleş

Bu İnternet Sitesi içeriğinde yer alan tüm eserler (yazı, resim, görüntü, fotoğraf, video, müzik vb.) TİCİMAX BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ A.Ş.’ye ait olup, 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu kapsamında korunmaktadır.

15 Gün Ücretsiz Deneyin

Devlerin kullandığı e-ticaret alt yapısının 15 günlük demosu hemen mailinize gelsin.

Şirketimize sağladığınız kişisel verilerin, Aydınlatma Metnimizde yer alan değerler ile sınırlı ve ölçülü olmak kaydı ile ve 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu tacir ilişkisi kapsamında rızanıza dayanarak işlenebileceğini ve “Hemen Demoyu İnceleyin” butonuna basarak kişisel verilerinizin Aydınlatma Metninde belirtilen kapsamlarda işlenmesine izin vermiş olacağınızı hatırlatmak isteriz.

Kişisel verileriniz işlenmesine ilişkin detaylı bilgiye ulaşmak için Ticimax Kişisel Verilerin Korunmasına Yönelik Aydınlatma ve Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.
İlgili Yazılar Yeni Yazılar Popüler Yazılar
Adres : Allianz Tower Küçükbakkalköy Mah. Kayışdağı Cad. No:1 34750 Ataşehir/İstanbul  /  Çağrı Merkezi : 0850 811 08 20  / 
© 2005-2024 Ticimax E Ticaret Yazılımları ve E Ticaret Paketleri / Ticimax Bilişim Teknolojileri A.Ş. Her Hakkı Saklıdır.
BİZE ULAŞIN
Ticimax