Biz Sizi Arayalım

Merak ettiğiniz tüm sorularınız için iletişim bilgilerinizi girin,
uzman ekibimiz en kısa zamanda size yardımcı olsun!

Dilerseniz;

7/24 Müşteri Destek Hattı

0850 811 08 20

telefonumuzdan
bize ulaşabilirsiniz.

Şirketimize sağladığınız kişisel verilerin, Aydınlatma Metnimizde yer alan değerler ile sınırlı ve ölçülü olmak kaydı ile ve 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu tacir ilişkisi kapsamında rızanıza dayanarak işlenebileceğini ve “Hemen Demoyu İnceleyin” butonuna basarak kişisel verilerinizin Aydınlatma Metninde belirtilen kapsamlarda işlenmesine izin vermiş olacağınızı hatırlatmak isteriz.

Pomodoro Nedir?

Güncelleme Tarihi: 06.06.2023

İçindekiler;

Günümüzde artan iş ve yaşam temposu zaman yönetimini doğru yapmayı zorunlu kılmaktadır. Pomodoro tekniği zaman yönetimini doğru yapmak ve verimli çalışmak isteyenler için etkili bir yöntemdir.

Pomodoro tekniği 1980’li yıllarda hayatımıza giren bu teknikte 25 dakika boyunca çalışılıp 5 dakikalık mola vermek şeklinde süre gelen bir periyottur. Francesco Cirillo tarafından ortaya atılan bu kavram bir zaman yönetimi tekniğidir ve 25 dakika çalışma+5 dakika mola şeklinde mümkünse bir zamanlayıcı yardımıyla uygulanan bir disiplindir.
 

Pomodoro ne demek dediğimizde ise İtalyanca domates demektir. Pomodoro tekniğinin çıkış noktası ise Fransesco Cirillo henüz üniversite öğrencisiyken domates şeklinde bir zamanlayıcı ile çalışmalarını takip ederdi. Daha sonra 25 dakikalık teknik üzerine çalışmalar yapan Cirillo tekniğin adını verirken domates şeklindeki zamanlayıcısından esinlendi.

 

Pomodoro tekniği ile kısa çalışma dilimi ve sık mola tekniği uygulanmaktadır. Amaç, verimi maksimum düzeyde tutarak dikkat ve algıyı çalışmaya vermek ve vücudu da dinlendirerek kaliteli bir çalışma ve zaman yönetimi sağlamayı amaçlamaktadır. Pomodoro tekniğinde 25 dakika kesintisiz çalışıldığında 5 dakika ara verme sistemi uygulanır.

 
 

İlgili İçerik; Oyunlaştırma (Gamification) Nedir?

 

İlgili İçerik; E-ticarette Müşteri Arttırma Teknikleri

 

Pomodoro Tekniği Nedir


 

Pomodoro Tekniği Nasıl Uygulanır?

 

Pomodoro tekniğini uygulamak isteyenler için adım adım ne yapılması gerektiğini aşağıda sizler için derledik.

 

Adım adım pomodoro tekniği nasıl uygulanır ;

 
  • E-posta, whatsapp vb. diğer iş ya da sohbet uygulamaları bildirimleri kapatılır.
  • Telefon sessize alınır ve mümkünse dikkat dağıtmayacak şekilde uzak bir alana alınır.
  • Üzerinde çalışılacak konu belirlenir ve hazırlıkları yapılır. Sadece tek bir görev belirlenir ve ona odaklanılır.
  • Mümkünse bu 25 dakikada dışarıdan gelen farklı bir uyarıcıya cevap verilmemelidir.
  • Pomodoro zamanlayıcısı 25 dakika olarak ayarlanır ve tüm dikkat o an yapılacak işe verilir.
  • 25 dakika bittiğinde yapılan iş kaydedilir.
  • 5 dakika ara verilir.
  • 4 adet pomodoro tekniği uygulandıktan sonra 15-30 dakikalık canlandırıcı molalar verilir.
 

İlgili İçerik; Fizibilite Çalışması Hakkında Bilmeniz Gereken 5 Kilit Başlık

 
İlgili İçerik; E-ticarette İlk Yıl Kazanç Arttırmanın 7 Yolu 



Pomodoro Tekniği Nasıl Uygulanır


 

Pomodoro Tekniği Uygulanırken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

 

Öncelikle hayata geçirilecek proje ya da görevleri eyleme geçirilebilir adımlara bölmek gerekmektedir. Bu kurala bağlı kalmak, projelerinizde net ilerleme kaydetmenize yardımcı olacaktır. Verimli bir şekilde pomodoro tekniğini yürütmek için dışarıdan gelen uyarıcı, bildirim ya da dikkat çekici unsurlara kapanmanız oldukça önemli olacaktır.

 

Eğer bölünmeniz gereken önemli bir konu olduysa 5 dakika ara verip sıfırdan 25 dakika çalışma şekline başlamanız gerekmektedir. Elinizdeki görevi 25 dakika dolmadan bitirdiğinizde zamanlayıcı kapanmadan görevi bırakmamalı başka bir konuda çalışmayı sürdürmelisiniz.

 

Pomodoro tekniğinde en önemli unsurlardan biri de pomodoro tekniği sayaç yani bir zamanlayıcı mutlaka kullanmanız gerekmektedir. Pomodoro zamanlayıcı kullanmanız sizlere işinizi daha ciddiye almanızı ve odaklanmanızda yardımcı olmaktadır.

 

Bir diğer dikkat edilmesi gereken kural ise pomodoro tekniği yapacak olduğunuz haftayı tamamen planlamanız ve o plana uygun olarak işlerinizi kaydetmenizdir. Böylece haftalık ya da aylık değerlendirmenizi yaptığınızda ne kadar yolu ne kadar sürede kat ettiğinizi görebilirsiniz.

 

İlgili İçerik; Girişim Hikayesi: İlham Verici 5 Girişimcilik Hikayesi
 

 
Pomodoro Tekniği Uygulanırken Dikkat Edilmesi Gerekenler


 

Pomodoro Tekniğinin Avantajları Nelerdir?

Pomodoro tekniği kişilerin bir işe odaklanmasını, bekleyen önemli iş ve projeleri tamamlamasını, uyarıcı ve vakit alıcı unsurlardan uzaklaşmayı öğrenmeleri açısından oldukça etkili bir teknik olarak karşımıza çıkmaktadır. Aşağıda birkaç başlıkta avantajlarına yer verdik.

 

Bir işe başlamayı ve bitirmeyi kolaylaştırır: Ertelemek, sosyal yaşamı ve iş yaşamını tehdit eden önemli bir sorun. Bu teknik, ertelemeyi en aza indirmede ve ertelemekle başa çıkma konusunda oldukça etkili olmaktadır.

 

Pomodoro yöntemi ertelenen işlerin küçük parçalara bölünerek halledilmesini mümkün kılması açısından önemli bir yol gösterici olmaktadır.

 

Pomodoro yöntemi büyük görevlerinizi, projelerinizi veya hedeflerinizi 25 dakikalık periyotlar halinde planlayarak yapmanızı önermektedir. Böylece yapılacak tüm işlerin altında ezilmek yerine işe bir yerden başlamayı hedeflemektedir.

 

Dikkat dağıtıcı unsurlarla mücadele etmeye yardımcı: Pomodoro tekniği 25 dakika boyunca telefon, e-posta, whatsapp bildirimleri, sosyal medya, başka iş sorunları gibi pek çok dikkat dağıtıcı unsurdan uzak kalmayı bu süre boyunca mümkünse hiçbirine dönmemeyi istemektedir.

 

Dikkat dağıtıcı unsurların neden olduğu küçük sayılan kesintiler aslında o süre zarfında sizin enerjinizden çalmakta ve bu da işe geri döndüğünüzde aynı odaklanma ve verimi bulmanızı zorlaştırmaktadır.

 

25 dakikalık sürede zihnin sadece yapılacak işe odaklanması oldukça önemlidir. Başka bir işe dikkat verildiğinde zihnin yeniden eski işe odaklanma süresi belki 25 dakikadan fazla sürecektir.

 

Üretkenliği arttırma: Pomodoro uygulaması üretkenliği artırmaya önemli bir yardımcıdır. Konsantrasyon ve bilinci artırmaya yardımcıdır. Hızlanma ve verimi artırmaktadır. Mükemmellikten çok tutarlı olmayı öğreten bu teknikle birlikte kişiler dikkat dağıtıcı unsurlara karşı iradeli olmayı öğrenirken daha üretken ve verimli bir şekilde çalışmaktadırlar.

 

Üretkenlikle ilgili sunulan katkılar;

 
  • Kişilerin dikkat dağıtıcı unsurlara karşı iradeli olmasını sağlar.
  • Konsantrasyon ve bilincin artarak kişilerin iş bitiriciliğinin artmasını sağlar.
  • Kişilerin ertelemekten vazgeçerek tutarlı ve üretken bir şekilde çalışmasına katkıda bulunur.
  • Hedeflerinizi yeniden değerlendirmek, odaklanmak için kendinize meydan okumak ve dikkat dağıtıcı unsurları sınırlamayı öğretir.
  • Sistemin sizin için çalışmasını sağlar.


8 saate kadar çalışma imkanı: Pomodoro tekniği 25 dakika+5 dakika şeklinde bir düzene sahiptir. Bu düzende günde 8 saat pomodoro tekniği uygulanabilmektedir. Normal çalışma saatlerine göre ideal olan bu süre işlerin tamamlanması ve planlı bir şekilde uygulanması açısından kişilere fiziksel ve ruhsal olarak mutluluk ve ferahlama vermektedir.

 

Planlı çalışmaya katkı sunması: Pomodoro tekniğini bir çalışma biçimi haline getirmek kişilere planlı ve programlı bir şekilde çalışma imkanı sunar. Böylece bir görev ya da proje için kaç pomodoro yeteceğini bilir ve iş planlamanızı ona göre kolaylıkla yapabilirsiniz.

 

Daha az yorgun hissetme: Pomodoro tekniği düzenli ve molalı bir çalışma şekli olduğundan gün sonunda kişilere daha az yorgunluk hissi vermektedir. Üstelik dönüp bakıldığında gerçekten kişi için önemli task’ların kapatıldığını da görmek bir motivasyon olmaktadır.

 

İlgili İçerik; Z Kuşağının Özellikleri ve İş Hayatından Beklentileri

 

İlgili İçerik; Finansal Planlama Rehberi

 
İlgili İçerik; Oryantasyon Nedir? Firmalar İçin Neden Önemlidir?


Pomodoro Avantajları Nedir

 

Günde Kaç Kez Pomodoro Yapılmalıdır?

 

Pomodoro uygulaması yukarıda da bahsettiğimiz gibi 25 dakika çalışma ve 5 dakika mola şeklinde yapılmaktadır. Bir pomodoro 30 dakikalık bir süreyi kapsamaktadır. 4 pomodoro yapıldığında 15-30 dakikalık molalar verilebilmektedir. Bu nedenle günde 6 ile 12 arasında pomodoro yapılması uygun olarak görülmektedir.

 

 

 

Ticimax E-ticaret paketleri ile ilgili kapsamlı bilgiler almak için 0850 811 08 20 numaralı telefonu arayabilir ya da 15 gün ücretsiz inceleme yapabilmek için e-ticaret demo formunu doldurabilirsiniz.

 

 

Yazar: Tolga Sefa Ağyıldız

Bu İnternet Sitesi içeriğinde yer alan tüm eserler (yazı, resim, görüntü, fotoğraf, video, müzik vb.) TİCİMAX BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ A.Ş.’ye ait olup, 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu kapsamında korunmaktadır.

15 Gün Ücretsiz Deneyin

Devlerin kullandığı e-ticaret alt yapısının 15 günlük demosu hemen mailinize gelsin.

Şirketimize sağladığınız kişisel verilerin, Aydınlatma Metnimizde yer alan değerler ile sınırlı ve ölçülü olmak kaydı ile ve 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu tacir ilişkisi kapsamında rızanıza dayanarak işlenebileceğini ve “Hemen Demoyu İnceleyin” butonuna basarak kişisel verilerinizin Aydınlatma Metninde belirtilen kapsamlarda işlenmesine izin vermiş olacağınızı hatırlatmak isteriz.

Kişisel verileriniz işlenmesine ilişkin detaylı bilgiye ulaşmak için Ticimax Kişisel Verilerin Korunmasına Yönelik Aydınlatma ve Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.
İlgili Yazılar Yeni Yazılar Popüler Yazılar
Adres : Allianz Tower Küçükbakkalköy Mah. Kayışdağı Cad. No:1 34750 Ataşehir/İstanbul  /  Çağrı Merkezi : 0850 811 08 20  / 
© 2005-2024 Ticimax E Ticaret Yazılımları ve E Ticaret Paketleri / Ticimax Bilişim Teknolojileri A.Ş. Her Hakkı Saklıdır.
BİZE ULAŞIN
Ticimax