İnternet ve e-ticaret sitelerine verilen önem her geçen gün artmaktadır. Bu önemin artmasının ardındaki en önemli unsurlardan birisi işletmeler tarafından üretilen içeriklerin tüketilme hızıdır. Bir gün içerisinde milyonlarca içerik internet kullanıcıları tarafından incelenmektedir.
Bu içeriklerin bazıları kullanıcıların işine yarayan içerik türleri arasında yer alırken bazıları da zayıf içerikler arasında yer almaktadır. Kullanıcılara pek bir fayda sağlamayan zayıf içerikler arama motorları tarafından da hoş karşılanmamaktadır. Bu nedenle işletmeler zayıf içerik olarak tespit ettikleri içerik türlerini hızlı bir şekilde optimize etmelidir.
Zayıf İçerik Nedir ve 5 Önemli Optimizasyon İpucu adlı bu yazımızda sizlere Zayıf İçerikler hakkında bilgi vereceğiz. Bununla beraber bu içerikleri nasıl optimize edeceğinizden bahsedeceğiz. Sizler de bu yazımızı inceleyebilir ve içeriklerinizi optimize ederek daha fazla internet kullanıcısına ulaşabilirsiniz.
Zayıf İçerik Nedir?
Zayıf içerik, Google Arama Motoru tarafından herhangi bir katma değeri olmayan içeriklere verilen isimdir.
Aslında bu terimi duyduğumuzda hepimizin aklına kelime sayısı az, anahtar kelime yeterliliği sağlanmamış içerikler gelmektedir. Fakat zayıf içerik dediğimiz kavram içerisinde bu özellikle bulunsa da birçok zayıf içerik türü bulunmaktadır.
- Kopya İçerikler
- Otomatik İçerikler
- Benzer İçerikler
Zayıf içerik olarak tanımlanan içerik türlerinden bazılarıdır. Gelin şimdi bu içerik türlerinin ne olduğuna bir göz atalım.
İlgili İçerik; İşinizi Kolaylaştıracak 11 İçerik Pazarlama Aracı
Kopya İçerikler
Kopya içerikler, daha önce bir internet sitesinde yer alan içeriğin kopyalanarak farklı internet sitelerine eklenmesi ile meydana çıkan içerik türleridir. Genellikle Google bu tür içeriklere fazla önem vermemektedir. Çünkü daha önce indexlenmiş olan bu içeriğe kullanıcılar farklı bir internet sitesi üzerinden erişebilmektedir. Bu da kopya içeriklerin kullanıcılara fayda sağlamadığı için geri planda kalmasına neden olmaktadır.
Otomatik İçerikler
Otomatik içerikler, bir yazılım kullanılarak otomatik bir şekilde oluşturulan içeriklere verilen isimdir. Genellikle bu içerik türlerinde yazım hataları ve anlatım bozuklukları oldukça fazla bulunmaktadır. Bu da Google tarafından kural ihlali olarak karşılanmakta ve internet sitenizin değerini düşürmektedir.
İlgili İçerik; İçerik Üretimi ile Markanıza Nasıl Katkı Sağlarsınız?
Benzer İçerikler
Günümüzde internet siteleri tarafından birçok içerik oluşturulmaktadır. Bazı internet siteleri yalnızca belirli konularda içerik üretimi yaparken bazı internet siteleri ise aynı konuları tekrar tekrar karşınıza çıkarmaktadır. Örneğin;
- Sosyal Medya İçin En Önemli Araçlar
- Sosyal Medya Araçları
- Sosyal Medya Tasarım Araçları
Gibi içerik türleri Google tarafından benzer içerik olarak adlandırılmaktadır. Bu tür içerikler Google tarafından zayıf içerik olarak adlandırıldığı için işletmeler bu tür içerikler oluşturmamaya özen göstermelidir. Daha öncesinde bu tür içerikler oluşturulsa dahi internet sitesi sahibi olan kişi ve kuruluşlar bu içerikleri tespit etmeli ve optimizasyonunu sağlayarak bu içerik türlerine bir katma değer eklemelidir.
İlgili İçerik; Etkileşiminizi Artıracak Video İçerik Fikirleri
Zayıf İçerik Tespiti Yaparken Kullanabileceğiniz Araçlar Listesi
Zayıf içerik tespiti yapmak isteyen kullanıcılar belir SEO ( Arama Motoru Optimizasyonu) araçlarını kullanmaktadır.
- Screaming Frog ; İnternet sitenizi tarayabileceğiniz bir araç olan Screaming Frog, Google dizininde bulunan URL’lerinizin tamamını taramaktadır ve birçok konu ve bileşen hakkında sizlere belirli raporlar sunmaktadır.
- DupliChecker; Kopya kontörlü yapmanızı sağlayan bir araçtır. Bu aracı kullanarak yeni yazdığınız içeriklerinizi kontrol edebilir ve kopya içerikleri engelleyebilirsiniz.
- Hemingway App; İçeriklerinizi daha iyi bir hale getirmek istiyorsanız kullanabileceğiniz araçlardan birisi olan Hemingway APP, içeriklerinizde yer alan dilbilgisi hatalarını, cümle yapılarını ve içerik akıcılığını kontrol eden bir araçtır.
Sizler de bu tür SEO araçlarını kullanarak zayıf içeriklerinizi tespit edebilir ve böylece içerik optimizasyonu yapacağınız içeriklerinize karar verebilirsiniz ve daha hızlı bir şekilde hareket edebilirsiniz. Gelin şimdi hep beraber 5 adımda zayıf içerik optimizasyonunu nasıl yapabileceğinize bir bakalım.
İçeriklerinizi Geliştirin
Zayıf içeriklerinizi tespit ettikten sonra ilk yapmanız gereken şey bu içerikleri geliştirmek olmalıdır. Fakat bu aşamada zayıf içeriklerinizi nasıl geliştireceğinize karar vermeniz oldukça önemlidir. Bunun ardından içerik optimizasyonu için çalışmaları yapmanız daha doğru olacaktır.
- İlk olarak zayıf içeriğinizde yer alan kelime sayısını tespit edin.
- İçeriğinizde kullandığınız anahtar kelimelere göz atın ve bu anahtar kelimelerin hangileri ile Google sıralamalarında indexlendiğinizi tespit edin. Bunu Ahrefs gibi analiz araçlarını kullanarak yapabilirsiniz.
- Kullanıcıların ilgili içeriğe benzer aramalarını göz önünde bulundurun.
- İçeriğinizin kullanıcıların aramalarına ve sorularına yanıt verip vermediğine karar verin.
Bu adımları tamamladıktan sonra içeriklerinizi kullanıcılara katkı sağlayacak bir şekilde geliştirin. Bunu yaparken ilgili konu hakkında daha fazla bilgiler verebileceğiniz gibi aynı konuya farklı yerlerden bakarak da içerik geliştirmesi yapabilirsiniz. Eğer içeriklerinizi nasıl geliştirmeniz gerektiği hakkında bir bilginiz bulunmuyorsa bilgi edinmek için rakiplerinizi analiz edebilir ve kendi stratejinizi belirleyebilirsiniz.
İlginizi Çekebilir; Online İçerik Üretim Süreçleri
İlgili İçerik; E-ticaret Siteleri İçin Youtube İçerik Önerileri
İçerik Yönlendirmesinden Kaçınmayın
Zayıf içerikleri bulunan kişi ve firmaların yapması gereken farklı şeylerden birisi ise link yönlendirmesidir. Link yönlendirmesi bir linki bir linke yönlendirmek olarak bilinmektedir ve bu yöntemi günümüzde birçok internet sitesi sahibi kullanmaktadır.
İçerik yönlendirmesi yapacağınız içeriklere karar verirken ilk olarak içeriklerinizin Google sıralamalarını takip etmeniz gerekmektedir. Takip ettikten sonra hangi yazılarınızın arka planda kaldığını ve ziyaretçi almadığını tespit etmelisiniz.
Örneğin; Arama Motoru Optimizasyonu Yaparken Tercih Edebileceğiniz 10 Araç ve SEO İçin 7 Analiz aracı gibi iki yazınız bulunuyorsa bu yazıların Google sıralamalarını, içerik kalitesini ve ziyaretçi sayısını takip edin. SEO için 7 analiz aracı daha fazla ön planda olan bir içerik ise Arama Motoru Optimizasyonu Yaparken Tercih Edebileceğiniz 10 araç yazınızı bu içeriğe yönlendirin.
Böylece zayıf içeriklerinizi kaliteli içeriklerinize yönlendirebilir ve internet sitenizi ziyaret eden kullanıcılarda daha profesyonel bir imaj yaratabilirsiniz.
İndexlemeye Kapatın
İnternet ya da e-ticaret sitelerinde zayıf içerik bulunan kullanıcıların uygulayabileceği başka bir yöntem ise içeriklerini indexe kapatmaktır. Bu uygulama birçok dijital pazarlama ve sosyal medya uzmanı tarafından önerilmektedir.
Zayıf içeriklerinizi tespit ettikten sonra bu içerikleri geliştirebileceğinizi düşünmüyorsanız ilgili içeriklere noindex ekleyebilir ve indexe kapatma işlemini gerçekleştirebilirsiniz. Böylece diğer içeriklerinizin kalitesini arttırabilir ve internet sitenizi domain rankını yükseltebilirsiniz.
İlginizi Çekebilir; Arama Motoru Uyumluluğu Hakkında Bilmeniz Gerekenler 2021
Fotoğraf ve Videolar Ekleyin
İçeriklerinizin her ne kadar kaliteli bir şekilde kaleme alınsa da bazı durumlarda bu içerikler zayıf içerik olarak karşımıza çıkmaktadır. Genellikle bir içerik içerisinde yeteri kadar fotoğraf ve video bulunmaması bu içeriğin zayıf içerik olmasına neden olabilen bir durumdur.
Bu engellemek ve içeriklerine katma değer eklemek isteyen kişi ve işletmelerin içerik girişi yaparken fotoğraf ve video eklemesi oldukça önemlidir. Genellikle fotoğraf ve videolar ile içeriklerini zenginleştirmek isteyen kişiler ücretsiz stok görsel sitelerinden yararlanmaktadır. Sizler de bu siteleri kullanabilir ve içerikleriniz için daha çok görsele ulaşabilirsiniz.
Yinelenen Sayfalarınızı Tespit Edin
Bazı durumlar internet sitelerinde yinelenen sayfalar karşımıza çıkmaktadır. Dil değiştirme, etiket ekleme sayfa http sayfalarını HTTPS’ye çevirme gibi birçok durum yinelenen sayfaların meydana gelmesine neden olmaktadır. Bu sayfaları tespit eden internet sitesi sahipleri 301 yönlendirmelerinden faydalanmalı ve yönlendirme yapmalıdır.
İlginizi Çekebilir; Yeni Başlayanlar İçin Arama Motoru Optimizasyonu
Ticimax ile İçerik Kalitenizi Arttırın
E-ticaret firmaları için alt yapı ve e-ticaret sitesi çözümleri üreten Ticimax’ın e-ticaret alt yapıları içerisinde bulunan SEO özellikleri sayesinde sizler de içeriklerinizin kalitesini yükseltebilir ve zayıf içeriklerden kurtulabilirsiniz.
Ticimax ile çalışmak istiyorsanız demo talep formunu doldurabilir ve 15 günlük deneme süresinin ardından e-ticarette doğru adımlar atabilirsiniz. Ticimax ile ilgili daha fazla haber almak için Ticimax’ı Youtube, Instagram, Facebook ve Twitter üzerinden takip edebilirsiniz. Ayrıca 15 gün ücretsiz inceleme yapabilmek için e-ticaret demo formunu doldurabilirsiniz.
E-ticaret Sitenizi Kolayca Açın
21.000+ İşletmenin tercih ettiği e-ticaret altyapısıyla internetten satış yapmaya başlayın!
15 Gün Ücretsiz Deneyin!