Biz Sizi Arayalım

Merak ettiğiniz tüm sorularınız için iletişim bilgilerinizi girin,
uzman ekibimiz en kısa zamanda size yardımcı olsun!

Dilerseniz;

7/24 Müşteri Destek Hattı

0850 811 08 20

telefonumuzdan
bize ulaşabilirsiniz.

Şirketimize sağladığınız kişisel verilerin, Aydınlatma Metnimizde yer alan değerler ile sınırlı ve ölçülü olmak kaydı ile ve 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu tacir ilişkisi kapsamında rızanıza dayanarak işlenebileceğini ve “Hemen Demoyu İnceleyin” butonuna basarak kişisel verilerinizin Aydınlatma Metninde belirtilen kapsamlarda işlenmesine izin vermiş olacağınızı hatırlatmak isteriz.

Keyword Cannibalization (Anahtar Kelime Yamyamlığı) Rehberi

Güncelleme Tarihi: 11.07.2023

İçindekiler;

E-ticaret siteleri ya da kurumsal web siteleri söz konusu olduğunda her markanın ön plana çıkabilmek ve hedef kitlesinde yer alan kişilere ulaşmak için seo çalışmaları yaptığı bilinir. Seo çalışmaları yaparken de markalar her zaman anahtar kelime analizi yaparak hangi anahtar kelimelerde ön plana çıkmaları gerektiğine karar verir. Çoğu zaman markalar doğru anahtar kelime seçimi yaparken çoğu zaman da anahtar kelime yamyalığına neden olabilecek seçimler yapar.

 

Keyword Cannibalization yani anahtar kelime yapyamlığı sitenize fayda sağlıyor gibi gözükse de aslına bakıldığında birçok zararı beraberinde getirir. Çünkü anahtar kelime yamyamlığı yapmak görünürlük elde etmek istediğiniz ve seo sıralamalarını artırmayı hedeflediğiniz sayfalarda geri plana düşmenize neden olabilir.

 

Keyword Cannibalization (Anahtar Kelime Yamyamlığı) Rehberi adlı bu yazımızda sizlere seo çalışmalarında önemli bir unsur olan anahtar kelime seçimi ve anahtar kelime yamyamlığı hakkında bilgi vereceğiz. Siz de bu yazımızı inceleyerek seo çalışmalarının yapı taşı olan anahtar kelimeler ve anahtar kelime yamyamlığı hakkında daha fazla bilgi alabilir ve seo çalışmalarınızda başarılı olabilirsiniz.

 

İlgili İçerik; Yeni Başlayanlar İçin Arama Motoru Optimizasyonu

 

Keyword Cannibalization (Anahtar Kelime Yamyamlığı) Rehberi

 

Anahtar Kelime Nedir?

 

Anahtar kelime internette araştırma yapan kişilerin arama motorlarına yazdığı kelimelere verilen isimdir. Kısacası anahtar kelimeler arama sorgularında kullanılan kelimelerdir.

 

Örneğin; kırmızı etek, Türkiye’nin başkenti neresi, krem satın al, kombin yapmak gibi kelimeler arama sorgulamalarında anahtar kelimelere verilebilecek örneklerdir.

 

Anahtar kelimeler kendi içerisinde ikiye ayrılır. Bunlar short tail keyword ve long tail keyworddür.

 

Short tail keywordler kullanıcıların arama motorlarında araştırma yaparken kullandığı kısa kelimelere verilen isimdir. Örneğin etek satın almak isteyen bir kişinin Google’a yazdığı etek kelimesi short tail keyword olarak bilinir.

 

Long tail keywordler ise üç ya da üçten fazla kelimeden oluşur. Örneğin kırmızı etek satın al ya da İspanya’ya Nasıl Gidilir şeklindeki arama sorguları long tail keywordler olarak bilinmektedir.

 

Kullanıcılar arama motorlarını kullanırken yalnızca temel cümleler kurabileceği gibi soru cümleleri içeren anahtar kelimelerle de sorgulama yapabilmektedir.

 

Keyword (Anahtar Kelime Yamyamlığı) Nedir

 

Anahtar Kelime Yamyamlığı Nedir?

 

Anahtar kelime yamyamlığı markaların farkında olarak ya da olmayarak bir anahtar kelimeyi ya da bu anahtar kelimeye ait varyasyonları birden fazla kez SEO çalışmalarında hedeflemesidir.

 

Anahtar kelime yamyamlığı yapmak aslına bakıldığında sizlere faydalıymış gibi gözükse de birçok dezavantajı beraberinde getirmektedir.

 

İlgili İçerik; SEO Rehberi

 

Keyword Cannibalization Anahtar Kelime Yamyamlığı Nedir

 

Neden Anahtar Kelime Yamyamlığı Yapmamalısınız?

 

Keyword Cannibalization yani Türkçe tabiriyle Anahtar Kelime Yamyamlığı markanız sitesinin zarar görmesine neden olmaktadır. Bu zararlar ise belirli alanlarda kendini gösterir.

 
  • Keyword Cannibalization, e-ticaret sitenizde ya da kurumsal web sitenizde sıralamalarda yükselmesini istemediğiniz bir sayfanın ön plana çıkmasına neden olabilir.
  • Aynı anahtar kelimeler ile hedeflediğiniz sayfalar birbirlerini olumsuz etkiler ve sıralamalarınızın düşmesine neden olabilir.
  • Anahtar kelime yamyamlığı bir ürün ya da bilgi arayan bir kişinin farklı sayfalara yönelmesine neden olacağı için markanızın hedeflerine ulaşmasını engeller.
  • Anahtar kelime yamyamlığı dönüşüm oranlarınızı olumsuz etkiler.
  • Keyword Cannibalization diğer sayfalarınızın da sıralamasında düşmeler yaşanmasına neden olur.
  • Keyword Cannibalization markanıza olan güveni azaltır.
 

Bu tür dezavantajlar sağladığı için seo çalışmaları yapmak isteyen markaların anahtar kelime seçimini doğru bir şekilde yapması ve bu seçimleri yaparken de belirli analiz araçlarını kullanması gerekir.

 

Keyword Cannibalization Zararları Nelerdir

 

SEO Anahtar Kelime Seçimi Yapmadan Önce Dikkat Edilmesi Gerekenler

 

SEO Anahtar Kelime Seçimi yaparken markaların ilk olarak anahtar kelime yapmamaları için daha önce oluşturdukları sayfaları ve bu sayfaların anahtar kelimelerini analiz etmesi gerekir. Genellikle markalar bu noktada Screaming Frog ya da Google Search Console gibi analiz araçlarını kullanarak ilgili analizi yapar.

 

Bu araçları kullanan işletmeler hangi anahtar kelimelere sitelerinde yer verdiğini ve bu anahtar kelimelerin bağlı olduğu sayfalarda nasıl bir link yapısı kullanıldığını tespit eder. Bu çalışmayı doğru bir şekilde tamamlayan markalar sağlıklı anahtar kelime seçimi yapar.

 

Sizler de anahtar kelime yamyamlığı yapmadan seo çalışmaları yapmak istiyorsanız bu araçları kullanarak sitenizi analiz edebilir ve böylece doğru anahtar kelime seçimi yapabilirsiniz.

 

SEO Keyword Seçimi Hakkında Bilinmesi Gerekenler

 

SEO Anahtar Kelime Seçimi Nasıl Yapılmalıdır?

 

Anahtar kelime seçimi yaparken seo analiz araçlarını kullanabilir ve içeriklerinizde hangi anahtar kelimeleri kullanmanız gerektiğine karar verebilirsiniz. Bununla beraber SEO Anahtar kelime seçimi yaparken dikkat edilmesi gereken unsurları da göz önünde bulundurarak seçim yapabilirsiniz. Gelin şimdi hep beraber anahtar kelime seçerken nelere dikkat edilmelidir bir göz atalım.

 
  • Anahtar kelime seçimi yapacak olan markaların ilk olarak arama hacmini göz önünde bulundurması gerekmektedir.
  • Markalar ön plana çıkmak için arama hacmi yüksek olan anahtar kelimeleri tercih etmelidir fakat bu noktada bu anahtar kelimenin varyasyonları da seo çalışmaları için önemlidir.
  • Arama hacminin yüksek olması kadar bu anahtar kelimedeki rekabeti de göz önünde bulundurmanız gerekecektir. Rekabetin yüksek olduğu anahtar kelimelerde yapacağınız seo çalışmaları için daha fazla emek harcamanız gerekebilir.
  • Short tail keywordler ile beraber long tail keywordleri de kullanmaya özen göstermelisiniz.
  • Anahtar kelimeleriniz içeresinde de soru cümlelerine de yer vermelisiniz.
 

Anahtar kelime seçimi yaparken siz de böyle bir strateji uygulayabilir ve seo çalışmalarından alacağınız verimi artırabilirsiniz.

 

İlgili İçerik; SEO Analizi Nasıl Yapılır?

 

SEO Keyword Seçimi Nasıl Yapılır

 

SEO Anahtar Kelime Yoğunluğu Kaç Olmalıdır?

 

E-ticaret siteleri ya da kurumsal web siteleri için seo çalışmaları yapacak olan kişi ve işletmelerin önem verdiği konulardan bir diğeri de seo anahtar kelime yoğunluğudur.

 

SEO Anahtar kelime yoğunluğu bir sayfada yer alan kelime sayısının anahtar kelime sayısına oranını göstermektedir. Genellikle bu yoğunluk belirlenirken anahtar kelimenin zorluğuna göre hareket edilmektedir.

 

Anahtar kelime zorluğunun yüksek olduğu sayfalarda ve içeriklerde seo uzmanları tarafından önerilen anahtar kelime yoğunluğu %2 civarındadır. Anahtar kelime rekabet oranı az olan içeriklerde ise uzmanlar genellikle %1 oranında anahtar kelime oranın ayarlanması gerektiğini dile getirmektedir.

 

Kısacası e-ticaret sitenizde arama motoru optimizasyonu çalışmaları yaparken anahtar kelime yoğunluğunuzu %1 -%2 oranında ayarlamanız gerekmektedir. Aksi halde Google arama botları içeriklerinizi spam olarak değerlendirebilmekte ve indexlenme sürenizi uzatmaktadır. Bu da yaptığınız seo çalışmalarından geç sonuçlar almanıza neden olmaktadır.

 

Bu nedenle sizler de seo çalışmaları yaparken Keyword Difficulty’i göz önünde bulundurabilir ve hangi yoğunlukta anahtar kelime kullanmanız gerektiğine karar verebilirsiniz.

 

SEO Anahtar Kelime Yoğunluğu Nedir

 

SEO Anahtar Kelime Kullanımı Nasıl Olmalıdır?

 

Seo çalışmaları yaparken markaların seo anahtar kelime kullanımında da belirli unsurlara dikkat etmesi gerekiyor. Genellikle başarılı seo çalışmaları yapmak için anahtar kelimenin başlıkta geçirildiği gibi alt başlıklarda da kullanılması bu noktada dikkat edilmesi gereken unsurlar arasında yer alıyor. Bunun yanı sıra seo çalışması yaparken anahtar kelimelerin içeriklerde doğal bir şekilde geçirilmesi ve anahtar kelime yoğunluğunun ayarlanması da dikkat etmeniz gerekenler arasında bulunuyor.

 

İlgili İçerik; E-ticarette SEO'ya Zarar Veren Bu Hatalardan Kaçının

 

SEO Anahtar Kelime Kullanımı Nasıl Olmalıdır

 

Ticimax ile SEO Çalışmalarınızı Yapın

 

E-ticaret sitenizi kurarken siz de Ticimax e-ticaret alt yapılarını tercih edebilirsiniz. Ticimax e-ticaret alt yapısı içerisinde yer alan en gelişmiş seo modülü sayesinde seo çalışmalarınızı daha profesyonel bir şekilde yürütebilir ve Google’daki görünürlüğünüzü artırabilirsiniz.

 

 

 

Ticimax ile çalışmak istiyorsanız demo talep formunu doldurabilir ve 15 günlük deneme süresinin ardından e-ticarette doğru adımlar atabilirsiniz. Ticimax ile ilgili daha fazla haber almak için Ticimax’ı Youtube, Instagram, Facebook ve Twitter üzerinden takip edebilirsiniz. Ayrıca e-ticaret ile ilgili kapsamlı bilgi almak için 0850 811 08 20 numaralı telefonu arayabilirsiniz.

 

 

Yazar: Tolga Sefa Ağyıldız

Bu İnternet Sitesi içeriğinde yer alan tüm eserler (yazı, resim, görüntü, fotoğraf, video, müzik vb.) TİCİMAX BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ A.Ş.’ye ait olup, 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu kapsamında korunmaktadır.

15 Gün Ücretsiz Deneyin

Devlerin kullandığı e-ticaret alt yapısının 15 günlük demosu hemen mailinize gelsin.

Şirketimize sağladığınız kişisel verilerin, Aydınlatma Metnimizde yer alan değerler ile sınırlı ve ölçülü olmak kaydı ile ve 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu tacir ilişkisi kapsamında rızanıza dayanarak işlenebileceğini ve “Hemen Demoyu İnceleyin” butonuna basarak kişisel verilerinizin Aydınlatma Metninde belirtilen kapsamlarda işlenmesine izin vermiş olacağınızı hatırlatmak isteriz.

Kişisel verileriniz işlenmesine ilişkin detaylı bilgiye ulaşmak için Ticimax Kişisel Verilerin Korunmasına Yönelik Aydınlatma ve Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.
İlgili Yazılar Yeni Yazılar Popüler Yazılar
Adres : Allianz Tower Küçükbakkalköy Mah. Kayışdağı Cad. No:1 34750 Ataşehir/İstanbul  /  Çağrı Merkezi : 0850 811 08 20  / 
© 2005-2024 Ticimax E Ticaret Yazılımları ve E Ticaret Paketleri / Ticimax Bilişim Teknolojileri A.Ş. Her Hakkı Saklıdır.
BİZE ULAŞIN
Ticimax