Biz Sizi Arayalım

Merak ettiğiniz tüm sorularınız için iletişim bilgilerinizi girin,
uzman ekibimiz en kısa zamanda size yardımcı olsun!

Dilerseniz;

7/24 Müşteri Destek Hattı

0850 811 08 20

telefonumuzdan
bize ulaşabilirsiniz.

Şirketimize sağladığınız kişisel verilerin, Aydınlatma Metnimizde yer alan değerler ile sınırlı ve ölçülü olmak kaydı ile ve 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu tacir ilişkisi kapsamında rızanıza dayanarak işlenebileceğini ve “Hemen Demoyu İnceleyin” butonuna basarak kişisel verilerinizin Aydınlatma Metninde belirtilen kapsamlarda işlenmesine izin vermiş olacağınızı hatırlatmak isteriz.

Şahıs/Limited/Anonim Şirketinde Neler Gider Gösterilebilir?

Güncelleme Tarihi: 07.03.2024

İçindekiler;

Ticari bir faaliyet yürütecek olan kişiler genellikle Türk Ticaret Kanunu’na uygun hareket etmek için şirket kuruluşu gerçekleştirmektedir. Şirket kuruluşu esnasında da çoğu zaman şahıs şirketi, limited şirket ve anonim şirket türlerinin kuruluşu gerçekleştirilir. Şirket kuruluşunun ardından ticari faaliyetlerine başlayan kişiler yasal bir şekilde fatura kesebilir ve şirketleri adına fatura kestirilebilir.

 

Şahıs, limited ve anonim şirket türü kurarak kendi adlarına fatura kestiren kişiler kestirdikleri faturaları gider olarak gösterebilmektedir. Şirket adına kesilen faturalar gider olarak gösterildiğinde ise kişilerin ödeyeceği KDV oranı ve vergi de azalma meydana gelmektedir. Çoğu zaman kesilen faturaların bazıları gider olarak gösterilebilirken bazıları ise gider olarak gösterilememektedir.

 

Şahıs/Limited/Anonim Şirketinde Neler Gider Gösterilebilir adlı bu yazımızda bu üç şirket türü ve gösterilebilecek giderler hakkında sizlere bilgi vereceğiz. Siz de yazımızı inceleyebilir ve bu konu hakkında detaylı bilgi alarak ödeyeceğiniz vergi ve KDV’yi azaltabilirsiniz.

 

İlgili İçerik; E-ticarette İşletme Giderleri Nelerdir?


Şahıs/Limited/Anonim Şirketinde Neler Gider Gösterilebilir?

 

Şahıs Şirketi Nedir?

 

Ticari faaliyet yürütmek için kurulabilecek bir şirket türü olan şahıs şirketi, genellikle bir ya da az sayıda kişi ile kurulabilen bir şirket türüdür. Şahıs şirketi kuran kişiler şirketten bağımsız hareket edememektedir. Yani şahıs şirketi kuruluşu gerçekleştirdiğinizde şirket borçlarına ve alacaklarına karşı sorumlu olacağınızı bilmeniz önemlidir. Şahıs şirketleri günümüzde en çok kurulan şirket türleri arasında yer almaktadır.

 

İlgili İçerik; Şirket Kuruluşunda Kaçınılması Gereken Hatalar

 


Şahıs Şirketi Nedir?

 

Şahıs Şirketlerinde Gider Göstermek Ne İşe Yarar?

 

Şahıs şirketi kurmak ve ticari faaliyet yürütmek isteyen kişilerin büyük bölümünün en çok yanıt aradığı soruların başında şahıs şirketlerinde gider göstermek ne işe yarar sorusu yer almaktadır.

 

Şahıs şirketlerinde gider göstermek kişilerin belirli avantajlardan yararlanmasına yardımcı olmaktadır. Gelin şimdi hep beraber bu avantajlara detaylı bir şekilde göz atalım.

 
  • Şahıs şirketlerinde gider gösteren kişiler KDV farkı ödemelerini daha az yapmaktadır.
  • Kurumlar vergisi hesaplamalarında şahıs şirketlerinde gider göstermek kişilerin daha az vergi ile karşı karşıya kalmasına yardımcı olmaktadır.
  • Şahıs şirketlerinde gider gösteren kişilerin ödeyeceği gelir vergisi oranı oldukça azalmaktadır.
 

Şahıs şirketlerinde gider göstermenin kişi ve işletmelere sağlayacağı başlıca avantajlar bunlardır. Kısacası gösterilen giderler şahıs şirketlerinde vergiden düşmeye olanak sağlamaktadır.

 

İlgili İçerik; Mağazanızın Gelir ve Giderlerini Nasıl Anlayabilirsiniz?


Şahıs Şirketlerinde Gider Göstermek Ne İşe Yarar?

 

Şahıs Şirketlerinde Neler Gider Gösterilebilir?

 

Şahıs şirketi kuruluşu yapacak olan kişilerin en çok yanıt aradığı bir diğer soru da Şahıs Şirketlerinde Neler Gider Gösterilebilir sorusudur. Çünkü şahıs şirketi kuran kişilerin gider olarak göstermeyeceği belirli ürünler bulunmaktadır.

 
  • İşletmeye ait olan yemek giderleri. Genellikle yemek fişleri, yemek faturaları ya da yemek kartı giderleri şahıs şirketlerinde gider göstermek için kullanılabilmektedir.
  • Şahıs şirketlerinde gider göstermek isteyen kişilerin gider gösterebileceği bir diğer alan ise araç giderleridir. İşletmeler kasko, sigorta, otopark, benzin gibi giderlerin %70’ini şahıs şirketlerinde gider olarak gösterebilmektedir.
  • İşletme adına kesilen fiş ve faturalar gider olarak gösterilebilmektedir. Fakat bu noktada alkol ve sigara fişinin kabul edilmediğini bilmeniz gerekir.
  • Personel için yapılan maaş ödemesi, ilaç ve tedavi ücreti, sigorta gibi ödemeler de şahıs şirketlerinde gider gösterebileceğiniz şeyler arasında yer alır.
  • İşletmenize ait su, internet, doğalgaz, elektrik ve telefon faturasını gider olarak gösterebilirsiniz.
  • Reklam harcamalarınızı, kiranızı ve aidatınızı da şahıs şirketinde gider olarak göstermeniz mümkündür.
  • Farklı firmalardan alınan danışmanlıklar da şahıs şirketlerinde gider olarak gösterilebilmektedir.
  • Şahıs şirketlerinde gider olarak alınan bilgisayar, telefon ve mobilya gibi eşyaları da göstermek mümkündür.
 

Şahıs şirketi kuran kişilerin şirketlerde gider olarak gösterebileceği başlıca alanlar bunlardır.

 

İlgili İçerik; E-ticaret Şirketi Kurmak, E-ticaret Yapmak İçin Şirket Açmalı Mıyım?

 


Şahıs Şirketlerinde Neler Gider Gösterilebilir?

 

Limited Şirketi Nedir?

 

Limited şirket bir ya da birden fazla ortaklık yapısı ile kurulabilen ve tüzel kişiliğe sahip olan bir şirket türüdür. Limited şirketlerde ortaklar şirkete karşı tam sorumlu değildir. Ortakların sorumlulukları şirkete yatırdıkları ya da taahhüt ettikleri tutar kadardır. Yani bu şirket türünde ortaklar şirketin borçlarına ve alacaklarına karşı ortaya koydukları sermaye ile sorumludur.

 
İlgili İçerik; Anonim Şirket Kurmak İsteyenlerin Bilmesi Gerekenler


Limited Şirketi Nedir?

 

Limited Şirketlerin Gider Göstermek Ne İşe Yarar?

 

Limited şirket kuruluşu yapacak olan kişiler de Limited Şirketlerin Gider Göstermek Ne İşe Yarar sorusuna yanıt arar.

 
  • KDV Farkında Azalma
  • Gelir vergisinde Azalma
  • Kurumlar Vergisinde Azalma
 

Gibi avantajlarda limited şirketlerde gider göstermek isteyen kişilerin yararlanabileceği avantajlar arasında yer alır. Kısacası limited şirketlerde gider göstermek ne işe yarar sorusuna yanıt arayan kişiler de bu şirket türünde gider göstererek vergiden ve KDV farkından düşebilmektedir.

 

İlgili İçerik; Kanunen Kabul Edilmeyen Giderler (KKEG) Hakkında Bilmeniz Gereken 5 Şey


Limited Şirketlerin Gider Göstermek Ne İşe Yarar?

 

Limited Şirkette Neler Gider Gösterilir?

 

Her şirket türünde olduğu gibi limited şirket türünde de kişi ve işletmelerin gider gösterebileceği başlıca kalemler bulunmaktadır. Limited şirketlerde gider olarak gösterilebilecek şeyler şunlardır:

 
  • Limited şirketin kurulacağı ofis için yapılan harcamalar: bilgisayar, telefon, mobilya, dosya vb. masraflar gider olarak gösterilebilmektedir.
  • İş yeri adına gelen Telefon, Su, İnternet, Elektrik ve Doğal Gaz faturaları gider olarak gösterilebilmektedir.
  • Şirkette ulaşım için yapılan harcamalar limited şirkette gider gösterilebilir.
  • Limited şirkette neler gider gösterilebilir sorusuna yanıt arayan kişilerin gider olarak gösterebileceği bir alan da posta ve kargo gönderimleridir.
  • Limited şirketlerde temsil ve ağırlama masrafları da gider olarak gösterilebilmektedir.
  • Personele ait günlük yemek masrafları da limited şirketlerde gider olabilecek ürünlerdir.
  • Personel maaşları, Muhasebeci ücreti, Yol ücreti
 

Gibi kalemler de limited şirkette neler gider gösterilebilir sorusuna yanıt olarak verilebilmektedir.


Limited Şirkette Neler Gider Gösterilir?

 

Anonim Şirket Nedir?

 

Anonim şirket, limited şirketler gibi bir kişi ya da birden fazla kişi tarafından kurulabilen bir şirket türüdür. Anonim şirketlerin sermayesi belirli paylara bölünmektedir. Ortaklar şirketin alacak ve borçlarında sadece ortaya taahhüt ettikleri miktar kadar sorumludur.

 

Anonim Şirket Nedir?

 

Anonim Şirketlerde Gider Göstermenin Avantajları

 

Anonim şirketlerde gider göstermek de limited ve şahıs şirketlerinde gider göstermek gibi kurumların KDV farkından, gelir vergisinden ve kurumlar vergisinden tasarruf etmesini sağlamaktadır.

 

Bu nedenle anonim şirket kuran kişiler de belirli masraflarını anonim şirket gideri olarak göstermektedir.

 

İlgili İçerik; Gider Pusulası Hakkında Mutlaka Bilmeniz Gerekenler


Anonim Şirketlerde Gider Göstermenin Avantajları

 

Anonim Şirketlerde Neler Gider Gösterilebilir

 

Şahıs şirketi kuracak olan kişilerin şahıs şirketlerinde neler gider gösterilebilir sorusuna yanıt aradığı gibi anonim şirket kuracak olan kişiler de Anonim Şirketlerde Neler Gider Gösterilebilir sorusuna yanıt aramaktadır. Gelin şimdi hep beraber Anonim Şirketlerde Neler Gider Gösterilebilir detaylı bir şekilde göz gezdirelim.

 
  • Anonim şirketlerde gider gösterilebilecek ilk alan yemek giderleridir. Fakat harcamaların limited şirketlerde gider gösterilirken yapıldığı gibi şirket adına yapılması gerekir.
  • Şahıs ve limited şirketlerde gösterilen giderler arasında yer alan seyahat masrafları anonim şirketlerde de gider olarak gösterilebilmektedir.
  • Şirkete ait olan araç, sigorta ve yakıt masrafları da gider gösterilebilecek masraflar arasında yer almaktadır.
  • Anonim şirketlerin gider kalemleri arasında personel ve personele ait yol ve yemek masrafları da yer almaktadır.
  • Şirketlerin kiraladıkları araçların 6000 TL’ye kadar olan kiraları da vergiden düşülebilmektedir.
  • Şirketler araç alımı yapacaklarsa 200.000 TL’ye kadar olan bölümü anonim şirketlerde vergiden düşebilmektedir.
  • Şirkete ait olan fatura masrafları da şirketlerde gider olarak gösterebilecek şeyler arasındadır.
  • Yemek kartları için yapılan harcamalar da şirketlerde gider olarak gösterilebilmektedir.
 

Anonim şirketlerde gider göstermek isteyen kişilerin gider gösterebileceği başlıca şeyler bunlardır. Sizler de bu tür harcamalarınızı gider olarak gösterebilir ve vergiden düşebilirsiniz.

 

 

Ticimax ile çalışmak istiyorsanız demo talep formunu doldurabilir ve 15 günlük deneme süresinin ardından e-ticarette doğru adımlar atabilirsiniz. Ticimax ile ilgili daha fazla haber almak için Ticimax’ı Youtube, Instagram, Facebook ve Twitter üzerinden takip edebilirsiniz. Ayrıca e-ticaret ile ilgili kapsamlı bilgi almak için 0850 811 08 20 numaralı telefonu arayabilirsiniz.

 

Yazar: Tolga Sefa Ağyıldız

Bu İnternet Sitesi içeriğinde yer alan tüm eserler (yazı, resim, görüntü, fotoğraf, video, müzik vb.) TİCİMAX BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ A.Ş.’ye ait olup, 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu kapsamında korunmaktadır.

15 Gün Ücretsiz Deneyin

Devlerin kullandığı e-ticaret alt yapısının 15 günlük demosu hemen mailinize gelsin.

Şirketimize sağladığınız kişisel verilerin, Aydınlatma Metnimizde yer alan değerler ile sınırlı ve ölçülü olmak kaydı ile ve 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu tacir ilişkisi kapsamında rızanıza dayanarak işlenebileceğini ve “Hemen Demoyu İnceleyin” butonuna basarak kişisel verilerinizin Aydınlatma Metninde belirtilen kapsamlarda işlenmesine izin vermiş olacağınızı hatırlatmak isteriz.

Kişisel verileriniz işlenmesine ilişkin detaylı bilgiye ulaşmak için Ticimax Kişisel Verilerin Korunmasına Yönelik Aydınlatma ve Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.
İlgili Yazılar Yeni Yazılar Popüler Yazılar
Adres : Allianz Tower Küçükbakkalköy Mah. Kayışdağı Cad. No:1 34750 Ataşehir/İstanbul  /  Çağrı Merkezi : 0850 811 08 20  / 
© 2005-2024 Ticimax E Ticaret Yazılımları ve E Ticaret Paketleri / Ticimax Bilişim Teknolojileri A.Ş. Her Hakkı Saklıdır.
BİZE ULAŞIN
Ticimax