Biz Sizi Arayalım

Merak ettiğiniz tüm sorularınız için iletişim bilgilerinizi girin,
uzman ekibimiz en kısa zamanda size yardımcı olsun!

Dilerseniz;

7/24 Müşteri Destek Hattı

0850 811 08 20

telefonumuzdan
bize ulaşabilirsiniz.

Şirketimize sağladığınız kişisel verilerin, Aydınlatma Metnimizde yer alan değerler ile sınırlı ve ölçülü olmak kaydı ile ve 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu tacir ilişkisi kapsamında rızanıza dayanarak işlenebileceğini ve “Hemen Demoyu İnceleyin” butonuna basarak kişisel verilerinizin Aydınlatma Metninde belirtilen kapsamlarda işlenmesine izin vermiş olacağınızı hatırlatmak isteriz.

A/B Testi Nedir? E-ticaret Siteleri için A/B Test İpuçları

Güncelleme Tarihi: 29.02.2024

İçindekiler;

Online alışverişin artması ve dijitalleşmenin hızla devam ettiği günümüzde e-ticaret sitelerinin müşteri odaklı bir şekilde sürekli yenilik ve iyileştirmelere ihtiyacı vardır. Tüketici davranışlarına uygun şekilde site alanlarının başarıya ulaşması için A/B Testi Nedir? konusu firmaların merak ettiği bir konudur.

 

A /B Testi Nedir E-ticaret için A/B Testleri

 

A/B Testi Nedir?

 

A/B testi, iki farklı içeriğe sahip olan e-ticaret sitelerinin hangisinin daha iyi performans gösterdiğini anlaması için kullandıkları yöntemdir. Test edilenler arasındaki farklar; içerik, başlık, CTA, görsel gibi tek bir unsur olarak karşımıza çıkar. E-ticaret siteleri a/b test araçları ile müşteri ya da ziyaretçilerin beklentilerini öğrenebilir ve uygun adımlar atabilmektedir.

 

A/B Test Teknikleri genel olarak e-ticaret sitesindeki görsel, kişileştirme, metin, SEO, landing page, harekete geçirici mesaj gibi alanlara odaklanmaktadır. Bu alanlarda farklı seçenekleri ziyaretçilere sunarak onların tepkisine göre sitede değişiklik ya da iyileştirme yapılmaktadır.

 

Birkaç başlıkta A/B Testi;

 
  • Sitede yapılacak değişiklik ya da iyileştirmeler konusunda ziyaretçilerin davranışlarının bir tür deney gibi test edilmesini içerir.
  • Farklı varyasyonların farklı ziyaretçilere yönlendirilerek analiz edilmesini içerir.
  • Sitelerde bulunan tasarım, görsel, içerik, ürün, banner gibi farklı alanlarda yapılacak değişiklikleri kapsamaktadır.
  • Tüketici beklentileri daha net bir şekilde anlaşılarak döünüşüm ve müşteri memnuniyeti oranlarında artış hedeflenir.
 

İlgili İçerik; Landing Page Nedir?

 

İlgili İçerik; Pazarlama Terimleri Sözlüğü

 

A /B Testi Nedir

 

A/B Testi Amaçları Nelerdir?

 

Testler, site ziyaretçilerinin başarılı bir site ile karşılaşmalarını ve beklentilerine karşılık vermeyi ve günün sonunda e-ticaret sitelerinin müşteri memnuniyeti kazanmasını ve satışlarını artırması hedeflenmektedir. Farklı tasarım seçenekleri farklı kullanıcılara gösterilerek tüketici davranışlarının ölçülmesi sağlanmaktadır.

 

İlgili İçerik; E-ticarette Müşteri Arttırma Teknikleri

 

A /B Testi Amaçları Nelerdir

 

E-ticaret Siteleri için A/B Test İpuçları Nelerdir?

 
  • A/B testleri konusunda başarılı sonuç alınması için farklı segment ve varyasyonlarda en iyi sonuç elde edilene kadar yapılmalıdır.
  • Sürekli değişen tüketici davranışlarını takip edebilmek ve beklentilere karşılık verebilmek için e-ticaret siteleri test yapmayı ihmal etmemelidir.
  • Test öncesi test aşaması ve test sonrasındaki gerekli çalışmaların yapılması ve çalışmanın detaylandırılması gerekmektedir.
  • Her test kendi içinde ve yapılan diğer testlerle birlikte değerlendirilmelidir.
  • Test öncesinde testin hangi ziyaretçi kesimine, hangi zaman aralığında ve hangi varyasyonların gösterileceğine dikkat edilmelidir.
  • Test sonuçları analiz edilerek önceki dönüşüm oranlarıyla karşılaştırılmalıdır.
 

İlgili İçerik; E-ticarette Satışlarınızı Arttıracak 6 Pazarlama Yöntemi (2021 Yeni)

 

E-ticaret için A/B Testi İpuçları

 

E-ticaret Siteleri için A/B Test Faydaları Nelerdir?

 

E-ticaret sitelerine A/B Test Teknikleri konusunun pek çok olumlu geri dönüşleri olmaktadır. E-ticaret sitelerinin mutlu müşteri portföyünü geliştirmesine katkı sunarak müşteri sadakati, geri dönüş oranlarının artırılması gibi başarılar sağlanmaktadır.

 

Ürünleri listeleme ve sınıflandırma konusunda müşteri deneyiminin geliştirilmesi sağlanmaktadır. SEO uyumlu şekilde e-ticaret sitesinin optimize edilmesi sağlanmaktadır. Müşteri sorunlarının doğru bir şekilde analiz edilip çözüme kavuşturulması ve gerekli yenilik ve düzenlemelerin yapılması sağlanmaktadır.

 

İlgili İçerik; Tüketici Davranışlarının E-ticaretteki Önemi

 

E-ticaret için A/B Test Faydaları

 

E-ticaret Sitelerinde A/B Testinin Önemi Nedir?

 

E-ticaret şirketleri, web sitelerinde yaptıkları değişikliklerin ya da ekledikleri unsur ve çalışmaların kullanıcı veya ziyaretçi üzerinde olumlu bir etkisinin olup olmadığını ölçmelidir. Bunun için de A/B testlerinin yapılması gerekir. Bu testler sayesinde müşteri ya da ziyaretçilerin e-ticaret sitesi üzerinden yapmış oldukları alışveriş deneyimler üst düzeydedir.

 

E-ticaret için A/B Test Önemi
 

A/B Testleri Sonrasında Yapılması Gerekenler Nelerdir?

 

A/B testleri uygulanırken e-ticaret şirketlerinin belirlenmiş olan gerekli stratejilere dikkat etmesi gerekmektedir. AB testleri sonrasında çıkan sonuca uygun olarak e-ticaret sitesi üzerinde belirli değişikliklerin yapılması beklenmektedir. Testlerin sonuçlarına göre site üzerinde değiştirilebilen unsurlar arasında; ürün başlıkları, içerikler, ürünlerin logo ve sloganları, görsel öğeler ve call to action (CTA) butonları yer almaktadır.

 

İlgili İçerik; Ücretli ve Ücretsiz SEO Araçları

 

A /B Testi Sonrası Yapılması Gerekenler

 

A/B Testi Yaparken Nelere Dikkat Edilmeli?

 

A/B testleri uygulanmadan önce, test sırasında ve test sonrasında dikkat edilmesi gereken birçok nokta bulunmaktadır.

 
  • Test sonucuna göre çıkan sonuçlara göre yapılan değişikliklerin ziyaretçiler üzerindeki etkisi çıkarılmalıdır.
  • E-ticaret siteleri test yapmadan önce ziyaretçi sayısı açısından verimli bir zaman aralığı seçmelidir.
  • Test yapılırken acele edilmemeli, en doğru sonuç alınana kadar devam edilmelidir.
  • Sitenin trafik analizi ve dönüşüm oranları test öncesinde çıkarılmalıdır.
  • Farklı ziyaretçi gruplarına uygun varyasyonlar önceden belirlenmelidir.
  • Test sırasında doğru veri akışının olması sağlanmalıdır.
  • Test sonucunda çıkan sonuç doğru şekilde farklı açılardan analiz edilmelidir.
 

İlginizi Çekebilir; Kohort Analizi Hakkında Bilmeniz Gerekenler

 

İlginizi Çekebilir; Pay Per Click (Tıklama Başına Maliyet ) Nedir?

 

A /B Testi Yaparken Nelere Dikkat Edilmeli

A/B Testi Nasıl Uygulanır?

 

A/B testini uygulamak için öncelikle kullanılması gereken araçlar belirlenmelidir. Daha sonra ise sitenin ziyaretçi sayısı, en çok aktif olunan zaman dilimi, hangi dilimde hangi varyasyonun deneneceği gibi test öncesinde bazı çalışmaların yapılması gerekmektedir.

 

Burada ziyaretçilerin doğru şekilde ayrıştırılması önemlidir. Burada farklı kanallardan gelen ziyaretçilere farklı varyasyon gösterimleri yapılabilir ya da manuel olarak gösterimler yapabilirsiniz.

 

A/B Test Teknikleri pek çok alanda farklı şekillerde kullanılmaktadır. Farklı içerik, tasarım, görsel gibi alanları farklı varyasyonlarla farklı ziyaretçilere gösterme işlemidir.

 

A/b testlerinin uygulama alanları;

 
  • Farklı a/b test örnekleri üzerinden yola çıkılarak ziyaretçilerin hangi varyasyona daha çok ilgi duyduğunu saptayarak e-ticaret sitesinin işlevleri için doğru kararlar alınması amaçlanmaktadır.
  • a/b testi alanları bu nedenle e-ticaret sitesinin pek çok alanını kapsamaktadır. Bunlara; tasarım, içerik, görsel, SEO, reklam, ürün, fiyat, kargo, ödeme gibi pek çok alan dahil edilebilmektedir.
 
İlginizi Çekebilir; SWOT Analizi Nedir, Neden Önemlidir?


 

En Çok Tercih Edilen A/B Test Araçları Nelerdir?

 

Google Website Optimizer

 

Google tarafından geliştirilen ve Google Analytics ile senkronize çalışabilen A/B testi ücretsiz olmasıyla da birlikte en sık tercih edilen test araçlarındandır.

 

Google Analytics ile senkronize çalışması test öncesi ve sonrasındaki analizlerin kolaylıkla takip edilmesini mümkün kılmaktadır.

 

Google website optimizer kullanım aşamaları;

 
  • Hesap ve container oluşturma
  • Google Analytics ile entegrasyon
  • Google optimize kodlarını ekleme
  • Test oluşturma
 

Max A/B

 

WordPress tabanlı sitelerin tercih ettiği bir araç olan Max A/B test aracı ücretsiz olarak geliştirilen ve profesyonel test çözümleri sunan bir hizmettir. Wordpress tabanlı siteler için; Maxsales, Maxlanding, Maxsqueeze gibi eklentiler de sıkça tercih edilmektedir.

 

Vertster

 

Vertster A/B test aracı basit ve kullanıcı dostu yapısıyla kullanımı kolay bir şekilde sıkça tercih edilmektedir.

 

VWO (Visual Website Optimizer)

 

Kullanışlı yapısıyla ücretli olarak sunulan VWO aracı küçük, orta ya da büyük fark etmeksizin her e-ticaret firmasının da işine yarayan bir araçtır.

 

E-ticaret siteleri için önemli çözümler sunan araç profesyonel çözümler sunmaktadır. Bu araç ile görsel, tasarım, içerik gibi alanlarda basitçe testler yapabilmeniz ve sonrasında analiz etmeniz mümkündür.

 

Optimizely

 

A/b testi ve e-ticaret konusunda uygulama araçlarından bir diğeri de optimizely a/b test aracıdır. Ücretli bir hizmet sunan bu test aracıyla landing page üzerinde testler yapabilmeniz mümkündür.

 

A/B Tasty

 

İçerik, tasarım, kullanıcı deneyimi geliştirmek adına pek çok test yapabileceğiniz bu hizmet e-ticaret sitenize başarı getirecek çözümler sunmaktadır. 


E-ticaret Siteleri Neden A/B Testi Kullanmalı

 

Performable

 

Farklı test kanallarına sahip olan bu a/b test araçları ile çok amaçlı test çözümlerini kullanmanız mümkündür. Perfomable a/b test aracı site hızını ölçmeye yaradığı gibi site performansını artırmaya yardımcı olmaktadır. Öte yandan site analizi ve site trafiği analizi yapılmasına yardımcı olmaktadır. Basit yapısıyla kullanıcı dostudur.

 

Qubit

 

Öncelikle kişiselleştirmeye odaklanan bir test aracıdır. Ayrıntılı ve profesyonel test segmentleriyle çalışmaktadır. E-ticaret sitelerinde kişiselleştirme ve kullanıcı deneyimini artırmak amacıyla profesyonel seçenekler sunulmasını sağlamaktadır.

 

Genetify

 

Ayrıntılı çözümler sunan bu araç profesyonel kullanıma uygundur. Javascript tabanlı geliştirilen aracın kullanımı için kod ve yazılım bilgisine ihtiyaç duyulmaktadır. Bu araç ile uygulanacak A/B testleri Javascript tabanlı olmaktadır.

 

Clickflow

 

E-ticaret sitenizde yapabileceğiniz SEO çalışmalarını test etmeniz açısından geliştirilen bir test aracıdır. Google Search Console’a bağlanarak kullanılabilen bir test aracıdır. Clickflow aracının test alanları arasında tıklanma sayısını artırmak, Seo optimizasyonu konusunda testler yapmak, içerik ve görsel optimizasyonu gibi konuları kapsamaktadır.

 

SiteSpect

 

Javascript tabanıyla geliştirilen çok amaçlı geliştirilen bir araç olan Sitespect teknik olarak karmaşık ve teknik bilgi gerektiren bir araçtır. Fakat sunduğu profesyonel çözümler e-ticaret sitelerinin başarısı için önemli bir test aracı olarak karşımıza çıkmaktadır.

 

İlgili İçerik; KEY Performance Indicator (KPI) Nasıl Ölçülür?

 

İlgili İçerik; Landing Page Nedir?

 

İlgili İçerik; Pay Per Click ( Tıklama Başına Maliyet ) Nedir?

 

En Çok Tercih Edilen A/B Testleri Nelerdir

 

E-ticaret Siteleri A/B Test Araçlarını Neden Kullanmalıdır?

 

E-ticaret sitelerinin tasarım, içerik, harekete geçirici mesaj (CTA) gibi alanlarının iyileştirilmesine odaklanmaktadır. Tüketici davranışlarına göre değişiklik yapılmak istenen alanlarla ilgili farklı varyasyonların denenerek test edilmesine fırsat verir.

 

E-ticaret sitelerinin her alanı müşteri odaklı ve kullanıcı dostu olmalıdır. a/b test alanları e-ticaret sitelerinin içerikten tasarıma kadar her alanlarında müşteri davranışını ölçmeyi sağlamaktadır. Öte yandan ürün ve kategori alanlarının müşteri odaklı şekilde düzenlenmesi konusu da a/b test örnekleri ile mümkün hale gelmektedir.

 

İlgili İçerik; Özel Günlerde CRM Müşteri Verilerini Verimli Kullanma Yöntemleri

 

İlgili İçerik; Kohort Analizi Hakkında Bilmeniz Gerekenler

 

İlgili İçerik; SWOT Analizi Nedir, Neden Önemlidir?

   

 

 

Ticimax E-ticaret paketleri ile ilgili kapsamlı bilgiler almak için 0850 811 08 20 numaralı telefonu arayabilir ya da 15 gün ücretsiz inceleme yapabilmek için e-ticaret demo formunu doldurabilirsiniz.

 

 

Yazar: Tolga Sefa Ağyıldız

Bu İnternet Sitesi içeriğinde yer alan tüm eserler (yazı, resim, görüntü, fotoğraf, video, müzik vb.) TİCİMAX BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ A.Ş.’ye ait olup, 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu kapsamında korunmaktadır.

15 Gün Ücretsiz Deneyin

Devlerin kullandığı e-ticaret alt yapısının 15 günlük demosu hemen mailinize gelsin.

Şirketimize sağladığınız kişisel verilerin, Aydınlatma Metnimizde yer alan değerler ile sınırlı ve ölçülü olmak kaydı ile ve 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu tacir ilişkisi kapsamında rızanıza dayanarak işlenebileceğini ve “Hemen Demoyu İnceleyin” butonuna basarak kişisel verilerinizin Aydınlatma Metninde belirtilen kapsamlarda işlenmesine izin vermiş olacağınızı hatırlatmak isteriz.

Kişisel verileriniz işlenmesine ilişkin detaylı bilgiye ulaşmak için Ticimax Kişisel Verilerin Korunmasına Yönelik Aydınlatma ve Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.
İlgili Yazılar Yeni Yazılar Popüler Yazılar
Adres : Allianz Tower Küçükbakkalköy Mah. Kayışdağı Cad. No:1 34750 Ataşehir/İstanbul  /  Çağrı Merkezi : 0850 811 08 20  / 
© 2005-2024 Ticimax E Ticaret Yazılımları ve E Ticaret Paketleri / Ticimax Bilişim Teknolojileri A.Ş. Her Hakkı Saklıdır.
BİZE ULAŞIN
Ticimax